烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,九月開始要接阿仔返放學(返K1),無時間煲湯,又唔想阿仔無湯飲,真空煲及電煲邊樣好D,有經驗的MAMI俾D意見我,唔該晒!

複式洋房

原文章由 lisatsoi 於 07-8-2 17:24 發表
如題,九月開始要接阿仔返放學(返K1),無時間煲湯,又唔想阿仔無湯飲,真空煲及電煲邊樣好D,有經驗的MAMI俾D意見我,唔該晒!

我有用真空煲, 無用電煲! 真空煲係好適合非全職媽咪用,唔駛睇火嘛, 上班前煲滾個湯, 放工後再滾半個鐘就有老火湯! 如果無人係屋企, 我唔敢用電煲呀, 怕走電失火呀!

民房

原文章由 lisatsoi 於 07-8-2 17:24 發表

我未試過用電煲煲湯,不過用真空煲就好多年,好耐用。
我通常會煲左d 材料 1/2 小時后 (*大滾),熄火,立即放回
外煲中,因它在煲內仍是烹調中,到食前再煲 ~ 1小時就 ok!! 好方便。如果隔夜煲紅豆沙 / 粥更正 (很綿),燘其他食物如牛腩 /
牛尾都好正!!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

煲粥就真係一流,煲糖水又係好正,只要有心機煮多一、兩次同焗多幾次就好好味,慳唔少爐火。我仲用佢黎煮飯,煮左幾年。
盡我一己之力,發放正能量!

民房

原文章由 召藥師 於 07-8-2 22:58 發表
煲粥就真係一流,煲糖水又係好正,只要有心機煮多一、兩次同焗多幾次就好好味,慳唔少爐火。我仲用佢黎煮飯,煮左幾年。

我想問點樣煮飯??-(?-(請賜教!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 homebaby18 於 07-8-3 03:16 AM 發表

我想問點樣煮飯??-(?-(請賜教!!

好似平時煮飯GE水量,細火煮至滾,剛滾時用筷子攪一攪,蓋好蓋細火滾多半至1分鐘(中或大火會滾瀉),熄火入煲焗20-30分鐘就食得。

禁止訪問

子爵府

原來可以煮飯, 我都要試下. 我以前只識煲湯同炆餸. 嘻嘻.............. 洗米得唔得啊? 請問點解要攪一攪kei??
原文章由 召藥師 於 07-8-3 04:03 發表

好似平時煮飯GE水量,細火煮至滾,剛滾時用筷子攪一攪,蓋好蓋細火滾多半至1分鐘(中或大火會滾瀉),熄火入煲焗20-30分鐘就食得。

[ 本文章最後由 worldpeace 於 07-8-3 07:32 編輯 ]

大宅

好多謝大家.可否話我知邊個牌的?(我好無知,因為以前奶奶幫我煮我自己乜都唔知.)去邊度買平d?聽講要千幾蚊係埋真?

另外再請教下大家:

係埋煮滾後停花放落去,唔使再理佢,熟佢自動停.而飲之前一定要再煲過?

煲粥夜晚到天光係埋四季都唔會壞?好似咁熱的天會唔會壞?

伯爵府

減齡達人勳章

我個雪櫃十分凍,要將食物3日前放落下格解凍,好煩. 真空煲可以幫到我.

當明天要食freezer的食物但早兩日又唔記得放落雪櫃下格解凍,可以將食物放入真空煲8-10個鐘頭就可以解凍.

原文章由 lisatsoi 於 07-8-3 09:18 發表
好多謝大家.可否話我知邊個牌的?(我好無知,因為以前奶奶幫我煮我自己乜都唔知.)去邊度買平d?聽講要千幾蚊係埋真?

另外再請教下大家:

係埋煮滾後停花放落去,唔使再理佢,熟佢自動停.而飲之前一定要再煲過?
...

大宅

乜真空煲仲有解凍的作用咁好?好多謝你地話咁多

大宅

我決定買一個,唔該大家俾d意見去邊度買及買要注意d乜.唔該晒!

大宅

hehe..我都剛剛買了一個, 超好用...由其我煲湯時常會煲到冇晒水, 所以就最合我...

超級版主

原文章由 worldpeace 於 07-8-3 07:30 AM 發表
原來可以煮飯, 我都要試下. 我以前只識煲湯同炆餸. 嘻嘻.............. 洗米得唔得啊? 請問點解要攪一攪kei??

我照係個煲度洗米。
攪一攪等d米受熱均勻d,唔攪都得ge,不過要留意唔好滾瀉。

超級版主

原文章由 lisatsoi 於 07-8-3 09:59 AM 發表
我決定買一個,唔該大家俾d意見去邊度買及買要注意d乜.唔該晒!

去d大型百貨公司度買d大牌字就保溫d(最好等佢特價時兼送細煲等用品先買),平野都得,不過要煮焗密d。

大宅

乜牌子好用? 請介紹.

超級版主

原文章由 mangoww 於 07-8-3 12:15 PM 發表
乜牌子好用? 請介紹.

牛頭(b字頭)同老虎。

大宅

thermos同唔同?我上網查只有呢個的資訊.

超級版主

原文章由 lisatsoi 於 07-8-3 01:32 PM 發表
thermos同唔同?我上網查只有呢個的資訊.

sorry記錯左,係膳x師(妳講個隻)同老虎。

首頁

尾頁

跳至