跳至

複式洋房

昨天我隻B去診所打了五合一, 肺炎鏈球菌及輪狀病毒之後, 就發燒啦...擔心死我, 好彩食了退燒藥之後, 到了今天都沒有再發燒..

但係佢就好似好累咁..我CHECK 佢體溫每一時一次..我都驚佢會再發燒..

請問你地隻B有沒發燒呀? 另外係咪打完針之後會好累的呢??

謝謝!! 

複式洋房

嘩! 一次過打兩支針+口服液??

原文章由 arba 於 07-8-2 18:37 發表
昨天我隻B去診所打了五合一, 肺炎鏈球菌及輪狀病毒之後, 就發燒啦...擔心死我, 好彩食了退燒藥之後, 到了今天都沒有再發燒..

但係佢就好似好累咁..我CHECK 佢體溫每一時一次..我都驚佢 ...

大宅

但係佢就好似好累咁..我CHECK 佢體溫每一時一次..我都驚佢 ...

昨天我BB又去健康院打針, 肺炎鏈球菌就下星期先打(分開打)及輪狀病毒就6week食了,昨日打了針好似發燒,擔心死我,好彩退了燒,仲全日都好累咁.....,
你地發燒到幾多度就比bb食退燒藥呀??

複式洋房

原文章由 Dorisdoris 於 07-8-2 19:37 發表

昨天我BB又去健康院打針, 肺炎鏈球菌就下星期先打(分開打)及輪狀病毒就6week食了,昨日打了針好似發燒,擔心死我,好彩退了燒,仲全日都好累咁.....,
你地發燒到幾多度就比bb食退燒藥呀??

佢燒到38.2...加上唔食奶...

現在退了燒..都係好似好累咁...唉!!! 

大宅

oh, I will take him to 打針 next Monday. 兩針分開打會唔會好d呢? 私家會唔會好d呢? bb打完針之後一定會累的, 加上針口會痛, 點都會有d反應, 唉!

大宅

BB 今天打了針.
好累,好扭計, 嗲得好緊要,唔肯比人放低佢...
心痛死...:-|

大宅

我BB都係一次過打2針加1次口服疫苗, 不過佢一D事都冇, 亦冇發燒, 醫生响打針前同佢搽麻醉藥膏, 咁BB就冇咁痛, 只係落針果吓喊咗1聲咋!

洋房

我個B係兩個月時我帶咗佢去私家打5合1,我問醫生會唔會發燒,醫生話新藥唔會發燒, 佢幫我個囡打時我個囡只係叫咗一聲, 跟住好彩無發燒.

洋房

我係BB兩個月時帶咗佢去私家打5合1,醫生話新藥唔會發燒,醫生打落去時我個囡叫咗1聲,好彩跟住都無發燒.

別墅

原文章由 alicew 於 07-8-15 13:55 發表
我係BB兩個月時帶咗佢去私家打5合1,醫生話新藥唔會發燒,醫生打落去時我個囡叫咗1聲,好彩跟住都無發燒.

我29號要返工喇,24號先同bb去打針會唔會太遲呢?

複式洋房

我BB早幾日都係一次過打2針加1次口服疫苗,發燒左一日多 (check體溫就唔算燒… 99點幾度…但係手腳同埋個身都好「興」(Hot),好扭計,所以我地餵左佢食medicine…今日終於無事,肉痛死我地!

複式洋房

Hi Ah4, 請問你係邊間打呢? 可否pm我呢? 我既email係[email protected]. Tks.

原文章由 Ah4 於 07-8-14 15:31 發表
我BB都係一次過打2針加1次口服疫苗, 不過佢一D事都冇, 亦冇發燒, 醫生响打針前同佢搽麻醉藥膏, 咁BB就冇咁痛, 只係落針果吓喊咗1聲咋!

大宅

Sammygirl,

我個兒科醫生叫謝韻婷, check pm pls :mrgreen:

大宅

原文章由 王BB 於 07-8-15 20:25 發表
我BB早幾日都係一次過打2針加1次口服疫苗,發燒左一日多 (check體溫就唔算燒… 99點幾度…但係手腳同埋個身都好「興」(Hot),好扭計,所以我地餵左佢食medicine…今日終於無事,肉痛死我地!

Last wed my BB also 私家 一次過打2針(i.e.6 in 1, 肺炎鏈球菌) 及輪狀病毒口服疫苗, 燒2days, 體溫over 101F, even keep 好「興」after taken panadol (liquid)! So worry! Luckily, 無事 at the 3rd day!

大宅

我今個月同BB分開打左5合1和肺炎鏈球菌, 輪狀病毒就在打肺炎鏈球菌的時候食, 無燒, 所以我下次都會同佢分開打。

複式洋房

Hi Ah4, 已經收到. Tks a lot!!
原文章由 Ah4 於 07-8-16 01:01 發表
Sammygirl,

我個兒科醫生叫謝韻婷, check pm pls :mrgreen:

跳至