興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一直都想記錄低最近一段時間管教正正的問題.
很多朋友都會問: “你錫正正多點還是錫喆喆多點?”
我常說,當然是正正!正正是老大, 又淘氣,很多事情我們都沒經驗,打了再說.
結果正正挨了不少冤枉打,我們在他身上學習了管教之道. 喆喆再犯同樣的毛病,我也寬容得多了. 大家心裡都會說, 不要緊, 不要勞氣, 正正當年都是這樣的…
這幾個月吧, 我常常責罵正正, 向他說很難聽的說話, 有時火遮眼還會打他. 責罵的原因不外乎是唔專心, 坐唔定, 手多多, 四圍走, 同細佬玩得太顛, 尿床, 無時間觀念, 食飯只顧看電視, 唔幫手照顧細佬… 真是罄竹難書.
總之一句到尾就係唔聽話!
打完罵完, 我自已也(例牌)很自責,很后悔. 我發覺我們近來對正正說得最多的一句話可能是–正正你大個仔啦!

正正你大個仔啦! 所以你應該要點點點..正正你大個仔啦! 所以你要咁咁咁…
正正其實只是個四歲半小朋友, 只不過是我們把他當成個縮小大人看待罷了.
那天和Phyllis 說起, 平時在小朋友面前不好好控制情緒, 大吵大鬧, 郁手郁腳. 然后等佢訓左三更半夜係blog度大寫親子情懷如何如何大樹菠蘿其實真係好冇意思.
不過好多時候都是知易行難, 就好像今天的情況:
我們參觀完科學館,到元氣壽司吃午飯, 喆喆本來好乖,吃了大半杯蒸蛋, 食再少少炸蝦壽司時, 一下就嘔到成身成褲成地都係! 清潔后重新餵過,點知臨埋單前又再嘔一次! 埋單時我塞左十幾蚊貼士,可想而知情況有幾惡心. 好彩今次係坐order台, 無咁多人見到!上次正正係沙田元氣食左八碟壽司跟住對住運輸帶當場嘔晒出泥果D先叫經典!
之后番沙田, 我帶正正去CitySuper 買整麵包材料打算下午整麵包. 行左一陣, 機場富豪打電話泥Confirm八月booking. 我講左三分鐘電話, 然后見到正正係CitySuper裡面除低左條面褲話:
“爸爸爸爸,我痾左屎呀!”
於是我將佢由L2一路拖行到屋企, 足足洗左大半個鐘先叫做清理完畢. 廣東話有句俗語叫「一褲都係」就係專門用泥形容呢種慘劇.
大家可能覺得好好笑,好似笑話咁聽. 但係我想同大家講,當時我真係好想一巴一巴咁打死佢.
正正好奇怪, 有D野你漫不經心咁隨口講下,佢又會記得一清二楚 (某月某日係星期幾), 有D野你同佢講十萬九千次都唔會入腦 (如果要大小便要早D講, 唔好最后一秒先至出聲..)
最后我心情平伏下來, 向正正了解情況, 我要正正向我道歉, 保証以后不會至發生這樣的醜事. 我也向正正道歉, 因為我講電話時沒有聽到他說要去洗手間. 然后我問正正還想不想做麵包, 與是我們又重新去CitySuper 買整麵包材料..
之后的幾天, 我和媽媽仍然因為種種瑣事責罵正正, 我們都知道這樣不對,但是…唉
正正其實是個聰明又感性,活潑好動,心地善良的四歲半小朋友, 很多時候只是我們對他要求太高, 常常要他充當大人的角色罷了. 正正,正正, 爸爸對唔住.
現在半夜兩點多我仍挨眼訓將這些經歷寫出來, 是對自己的警惕, 亦希望與睇Blog的你分享. 做人父母甚艱難, 大家加油, 大家共勉!

如果你喜歡這篇文章, 歡迎你到我為我兩個小朋友所寫的博客參觀, 留言交流.

那些細碎的記憶 - blog.baldheadcat.com

男爵府

~~THANKS~~

侯爵府

公爵府

thanks thanks

禁止訪問

伯爵府

MANY THANKS

複式洋房

做父母真係好難,已為人母就知道父母對你的種種都是出於愛。

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 baldheadcat 於 07-8-2 18:50 發表
一直都想記錄低最近一段時間管教正正的問題.
很多朋友都會問: “你錫正正多點還是錫喆喆多點?”
我常說,當然是正正!正正是老大, 又淘氣,很多事情我們都沒經驗,打了再說.
結果正正挨了不少冤枉打 ...

謝謝分享 !

開開心心每一天!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔知點解睇完之後有好感動嘅感覺 !睇嚟我真係要好好控制自己嘅情緒!多謝分享!!!
我要記得幸福......

珍珠宮

thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至