單親天地

跳至

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我上星期去做義工.見到個媽咪28歲.香港人.背住個六個月大B女.身後仲有四個女跟住佢尾.最大果個今年上小一.一個讀K2.一個九月上K1.一個早兩個月做完心臟手術.未足兩歲.老公生落五個就走左.(唔知關唔關五個都係女既事)果日佢係去聽講座.我就係幫ED媽咪睇住D小朋友.我帶左D餅同小食落去.佢個大女過黎同我講.EE我地好肚餓.我比左d餅佢地食.過左陣.佢個大女又同我講.EE我個妹眼訓呀.我抱又妹妹一陣.佢就訓左.
到講座完左.個女人出左黎.我同佢講妹妹訓左.你自己走得唔得呀.佢話"比我啦.我得架喇!"跟住右手一攬就抱住個女.但果時佢仲背住個六個月大既B.三個細既就跟住佢走~~
望住佢既背影.我D眼淚不受控喇:-( ~~
試問仲邊有資格講自己辛苦~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 sandy816 於 07-8-2 22:15 發表
我上星期去做義工.見到個媽咪28歲.香港人.背住個六個月大B女.身後仲有四個女跟住佢尾.最大果個今年上小一.一個讀K2.一個九月上K1.一個早兩個月做完心臟手術.未足兩歲.老公生落五個就走左.(唔知關唔關五個都係女 ...

28歲 , 香港人 ,生5個女?-( ?-( ?-( 做咩咁傻

子爵府

依個就真係唔清楚喇.其他媽咪就話佢想搏個仔.但.試唸下果5個小朋友...真係唔知可以講d咩..原先我揍三個.都覺得想C.見到佢後..我相信我以後都唔會再講辛苦之類既說話.
post出黎.亦想其他媽咪知道.就算依家條路有幾難行.仲有好多我地唔識既人.條路行得比我地仲辛苦."大家共勉之~"
原文章由 charmaine_1 於 07-8-2 22:27 發表

28歲 , 香港人 ,生5個女?-( ?-( ?-( 做咩咁傻

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 sandy816 於 07-8-2 22:39 發表
依個就真係唔清楚喇.其他媽咪就話佢想搏個仔.但.試唸下果5個小朋友...真係唔知可以講d咩..原先我揍三個.都覺得想C.見到佢後..我相信我以後都唔會再講辛苦之類既說話.
post出黎.亦想其他媽咪知道.就算依家條路有 ...

大家共勉之

子爵府

大家一齊努力啦
原文章由 charmaine_1 於 07-8-2 23:04 發表

大家共勉之

子爵府

原文章由 sandy816 於 07-8-2 23:15 發表
大家一齊努力啦

我都唔可以話未來條路好難行, 原來有人仲比我哋慘, 大家一齊努力啦.

子爵府

其實辛苦依兩個字.我相信冇乜幾多個媽咪未講過.訓醒左.太陽咪一樣會出黎.(雖然熱到C ).但其實身邊依然有好多關心我地既人.(識既唔識既都有).睇住小朋友一日一日健康快樂咁長大.對我地黎講.已經係最好既回報喇
原文章由 BBChloe 於 07-8-2 23:47 發表

我都唔可以話未來條路好難行, 原來有人仲比我哋慘, 大家一齊努力啦.

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 sandy816 於 07-8-3 11:01 發表
其實辛苦依兩個字.我相信冇乜幾多個媽咪未講過.訓醒左.太陽咪一樣會出黎.(雖然熱到C ).但其實身邊依然有好多關心我地既人.(識既唔識既都有).睇住小朋友一日一日健康快樂咁長大.對我地黎講.已經係最好既回報喇

5 個女,呢個媽咪都好得....d女大個左...必定會鍚晒佢...
現今生女好過生仔
但如果是為了想生仔..而生了5 個女...真是大傻了
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

洋房

28歲就生左5個, 好佩服這位媽媽

大宅

2019勳章

只可以講,雖然己經係千禧年代,但仍有D男人覺得女係"sit"本貨,仔先係自己既。
雖然無田又無地,又無太公分豬肉,但點都要個老婆同佢生個仔。

原文章由 vane 於 07-8-3 11:20 發表

5 個女,呢個媽咪都好得....d女大個左...必定會鍚晒佢...
現今生女好過生仔
但如果是為了想生仔..而生了5 個女...真是大傻了

別墅

d男人遲d就會知道生"仔"咪真係咁好架啦
到頭來多數都係個女孝順自己....

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

正一衰男人,一定有報應!

子爵府

今日收到幾個有心媽媽既PM.佢地問有乜可以幫到手.我打左電話比個社工.個社工話家庭用品.檯."登"細路仔衫.BB車.同玩具都有需要但最需要一個雪櫃.佢話個媽媽雪櫃壞左兩個月.幫佢向其他機構申請左個幾月都冇聲氣.想幫佢既媽媽請幫手留意下有冇人會有以上物品送出~~thx.(圖書之類就未需要住.佢話只會比小朋友"斯"難.佢果幾個小朋友仲未識珍惜)

大宅

hihihi

原文章由 sandy816 於 07-8-3 18:31 發表
今日收到幾個有心媽媽既PM.佢地問有乜可以幫到手.我打左電話比個社工.個社工話家庭用品.檯."登"細路仔衫.BB車.同玩具都有需要但最需要一個雪櫃.佢話個媽媽雪櫃壞左兩個月.幫佢向其他機構申請左個幾月都冇聲氣.想 ...

佢老公正賤男.個老婆幫佢生左5個,話走就走,浪費哂個女人d青春...而家仲要1對5實在太慘la.我d咩可以幫到佢呀,希望佢地1家6口開心d la.

複式洋房

原文章由 sandy816 於 07-8-3 18:31 發表
今日收到幾個有心媽媽既PM.佢地問有乜可以幫到手.我打左電話比個社工.個社工話家庭用品.檯."登"細路仔衫.BB車.同玩具都有需要但最需要一個雪櫃.佢話個媽媽雪櫃壞左兩個月.幫佢向其他機構申請左個幾月都冇聲氣.想 ...

我可送個電視地櫃給她,怎樣交給她呢?

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我有一個, 超新&大, 不過放左係倉,要係黃竹hung攞, 有意pm 我
的士車我都有,8成新左右, whampoa取

[ 本文章最後由 xanax1mg 於 07-8-4 00:53 編輯 ]

子爵府

其實佢實際上需要d咩.我都唔係好清楚.因為之前我有個單人衣櫃.問過社工有冇人要.當時個社工話果個媽媽申請緊.問完佢.佢話大.唔要.我話有d小朋友圖書比佢.個社工又話.唔好.叫我比其他人.因為佢d小朋友會要黎"meet"唔想浪費.但佢需要雪櫃.小朋友衫.家庭用品.BB車.
我已響個社工電話錄音度留左口訊.等社工聽日覆我先答到你地.
anyway.真係好多謝你地幫忙~~
原文章由 xanax1mg 於 07-8-4 00:49 發表
我有一個, 超新&大, 不過放左係倉,要係黃竹hung攞, 有意pm 我
的士車我都有,8成新左右, whampoa取

子爵府

多謝你先.我聽日問清楚再覆你.唔該哂~~
原文章由 siaototo 於 07-8-4 00:47 發表

我可送個電視地櫃給她,怎樣交給她呢?

子爵府

人地既家事.我唔想評論.始終都唔係當事人.
所有野我都要聽日問清楚先答到你地
原文章由 靚靚教主 於 07-8-4 00:33 發表

佢老公正賤男.個老婆幫佢生左5個,話走就走,浪費哂個女人d青春...而家仲要1對5實在太慘la.我d咩可以幫到佢呀,希望佢地1家6口開心d la.

跳至