夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛在其它topic發現原來好多都在大陸返工,見面時間好少。我就係其中一個,我老公每星期只有兩日在香港陪我。你地呢??
有冇擔心過佢地出去攪攪振???

大宅

我老公會即日來回的. 所以比較好d.

大宅

helo!
其實我冇諗架
你老公係大陸邊到返工

原文章由 ~Eva~ 於 07-8-2 22:33 發表
剛剛在其它topic發現原來好多都在大陸返工,見面時間好少。我就係其中一個,我老公每星期只有兩日在香港陪我。你地呢??
有冇擔心過佢地出去攪攪振???

別墅

虎門..........都唔知咩地方:-( ,剛剛打比佢佢重未返宿舍:-( :-(
你老公洗唔洗出去應酬??

民房

我老公都係stay大陸既...三至四日度啦...係東莞...
基本上我地都無乜電話聯絡...多數係msn...你唔好咁
擔心啦...兩年妻要講個信字...與其成日諗d唔知有冇
發生既野...倒不如諗多幾味餸/糖水...等佢返到來...
食下住家飯仲好啦...以前我覺得自己好慘...一個人對
住bb...每餐都係求求其其咁食即食面呀...叫外賣呀...
後來諗諗下...佢都係食來食去嗰幾味...佢仲無人倍佢添
(我有bb嘛)..所以...大家有大家既苦啦~~

你唔好成日咁諗啦...會好大壓力架...既然工作雖要係咁..
咁都要接受架啦...成日活在壓力下...脾氣都會燥d架...

而我既後著係...財政大權一定要係我手上...佢所有卡都係
我負責找數既...所以...洗費一目了然...現金方面...都係剛剛
好車費同食飯咁囉...當係buy個保險啦!

大宅

一星期都會返2-4天,但會分開咁返,
每次stay一晚
eg 星期二晚stay係東莞,星期三回hk

會電話聯絡,因公司電話唔駛$$,
但要佢專登留係公司,
不過都有出電話卡,方便係宿舍時聯絡

佢忙到cc下,邊得閒攪攪震
2公婆,大家互相信任!

大宅

原文章由 ?why? 於 07-8-3 03:27 發表
我老公都係stay大陸既...三至四日度啦...係東莞...
基本上我地都無乜電話聯絡...多數係msn...你唔好咁
擔心啦...兩年妻要講個信字...與其成日諗d唔知有冇
發生既野...倒不如諗多幾味餸/糖水...等佢返到 ...

咁又唔係呀~
佢地呢樣野都好興請架!!
(我老公話佢都試過,但佢話佢拒絕左)
係去一d所謂既卡拉ok,
然後mark女,唱一陣就上房,
再落返來繼續唱k...

我問佢,唔駛$$,你會唔去??
佢話:但係要自己俾$$買安全用品,唔想waste $$

其實呢件事,佢可以唔同我講ga~
只不過,佢想我安心d,所以我暫時都仲未懷疑佢gei!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

老公得日半係hk咋,我都唔會諗架,佢每晚放工返宿舍都會打比我傾電話,係上面做野真係好辛苦,由朝到晚,乜都要煩...

大宅

原文章由 wxxyxn 於 07-8-3 09:05 發表
老公得日半係hk咋,我都唔會諗架,佢每晚放工返宿舍都會打比我傾電話,係上面做野真係好辛苦,由朝到晚,乜都要煩...

:-( 依家d,hk人上大陸其实很辛苦啊!!很大压力,不論在工作或職位壽命,家庭,个人安全,社交等都存出自我压力,這些身為老婆可能未太感受到的,但很多内地工作男人也很少会將在内地生活或工作之压力將另一半分享,会怕老婆担心或担心家庭经濟上有压力.
比d信心老公,"关懷+坦白",

大宅

我自己要上大陸工作, 唔知老公有冇懷疑我去滚呢 ?

別墅

原文章由 kittynleo 於 07-8-3 03:45 發表

咁又唔係呀~
佢地呢樣野都好興請架!!
(我老公話佢都試過,但佢話佢拒絕左)
係去一d所謂既卡拉ok,
然後mark女,唱一陣就上房,
再落返來繼續唱k...

我問佢,唔駛$$,你會唔去??
佢話:但係要自己俾$$ ...

下你唔好嚇我拉,........死拉我老公成日都要出去應酬,我個女都未滿月如果被我知道佢有去我都唔知點。琴晚佢成1點幾先返。我同佢嘈左幾句,其實我唔係唔被佢去,但唔好甘夜,大陸又危險。佢初初都覺得自己無錯(佢話唔通食食下飯自己走先咩)。但之後佢都 say sorry話以後可以唔去就唔去。但係咪遲早都會出事.......................

別墅

原文章由 wxxyxn 於 07-8-3 09:05 發表

下得半日???咩工來嫁做死人咩.................

大宅

係一日半呀

唔使驚啦,要滾晚晚返屋企訓都可以去滾
比多d信心啦

原文章由 ~Eva~ 於 07-8-3 14:59 發表

下得半日???咩工來嫁做死人咩.................

複式洋房

My husband is only home 2 nights a week too. I trust him not to play away. I worry more about his safety than anything else as you hear a lot of bad things about china. Even going to hospital, you need to pay up first.

別墅

原文章由 wxxyxn 於 07-8-3 17:13 發表
係一日半呀

唔使驚啦,要滾晚晚返屋企訓都可以去滾
比多d信心啦

佢份人都信得過掛......但把口就好叻,有時佢講D野都唔知真定假,又好識氹人。現在每次佢返來都叫工人睇住BB同我出去行下街.........佢有叫過我搬上去同佢住,但我怕唔適應又怕上面空氣和衛生對BB唔好都唔知點。

別墅

另外我想問你地老公在國內工作交稅交香港定大陸???

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我老公都就來出外做野,雖然唔係大陸但結左婚咁耐都係第一次,以後只會於周末返來,好唔開心呀,有咩事又得我一個,平時我好怕黑家家,諗起都愁:cry:

別墅

原文章由 ding111 於 07-8-3 21:11 發表
我老公都就來出外做野,雖然唔係大陸但結左婚咁耐都係第一次,以後只會於周末返來,好唔開心呀,有咩事又得我一個,平時我好怕黑家家,諗起都愁:cry:

初初我都好唔慣,重訓唔著......但慢慢適應了,因為我令到自己忙D唔會禁掛住佢。夜晚就返媽咪到食飯,就唔會孤玲玲。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 ~Eva~ 於 07-8-3 21:59 發表

初初我都好唔慣,重訓唔著......但慢慢適應了,因為我令到自己忙D唔會禁掛住佢。夜晚就返媽咪到食飯,就唔會孤玲玲。

我同亞媽住得好遠:-(

大宅

如果妳唔使返工,搬上去都唔錯架,我上過去幾次,每次住幾日,好開心架,d野又平又好食,老公放工就帶我出去行街食野,早到晚訓下午覺,執下屋,好優閒,上面d空氣好過hk,不過長住就唔知啦,試下冇壞,陪下佢都好嘛。

原文章由 ~Eva~ 於 07-8-3 19:24 發表

佢份人都信得過掛......但把口就好叻,有時佢講D野都唔知真定假,又好識氹人。現在每次佢返來都叫工人睇住BB同我出去行下街.........佢有叫過我搬上去同佢住,但我怕唔適應又怕上面空氣和衛生對BB唔好 ...

首頁

尾頁

跳至