產前產後

跳至

複式洋房

我現在接近九個月了,隻腳好腫,但左右腳腫的程度差好遠,左腳腫得緊要的,影響到行路隻腳都痛,:cry: 好似扭親腳咁,你地會唔會咁呀?
呢排連手都腫,朝早起身,的手指腫大左,握拳頭時的關節都痛,咁係咪正常呢?越近預產期,身體就多唔妥,大家有沒咁既問題呀 ?分享下呀!

禁止發言

複式洋房

何為腫三次,收三次 ?我每天早都腫的,已唔止三次,亦未有收過,但我都聽人說過,如果有一天由早到晚都好腫的話,可能第二日就會生,唔知係咪?

大宅

我現在37週, 已第三次腫, 我都好想知是否真的腫3次,收3次就會生呢?
腫的時候行路係比較辛苦, 而且我大腿行路時已開始痛, 醫生話係因為bb開始落盤骨的關係, 愈近產期真的愈來愈辛苦!!

別墅

我而家38週, 都係近兩週先有水腫問題, 手同腳都腫, 雙手無力連彎曲都困難, 勁辛苦! 我都覺最辛苦係而家, 個肚又痕又痛又重...
聽日去產檢, 問下醫生先得.

男爵府

2019新春慶豚圓

但我係23週,腳跟有小小水腫,對腳明顯比以前唔同咗...

大宅

我依家30w,腳面同腳指都有小小腫 ,另外10隻手指每朝早都會好痺,屈埋時有d痛:-( ,但只係訓醒時囉...

大宅

最好臨瞓前做產前運動同用枕頭墊高對腳來瞓,我搽緊Chicco啲Anti-Fatigue Gel for Legs,搽咗冇咁脹同埋抽少咗筋, $188 1 支。

http://www.chicco.com.hk/catalog/Infinite%20Dolcesse%20catalog.pdf
Page 15

原文章由 siushuen 於 07-8-2 22:46 發表
我現在接近九個月了,隻腳好腫,但左右腳腫的程度差好遠,左腳腫得緊要的,影響到行路隻腳都痛,:cry: 好似扭親腳咁,你地會唔會咁呀?
呢排連手都腫,朝早起身,的手指腫大左,握拳頭時的關節都痛,咁係咪正常呢?越近預產 ...

複式洋房

我依家26週幾,前幾日開始腳腫同抽筋啦!,每次都係夜晚開始腫!

複式洋房

睛靈勳章

我聽我朋友講, 佢醫生教佢.....
飲有鈣的橙汁 (百佳有得買) + 貼腳底吸濕貼
我朋友試過話work,
大家可以試試 ~~~

別墅

我陀兩個都沒有抽筋同嚴重水腫,只是輕微的~
因為血液循環唔好才會抽筋及水腫
以下是的方法(我是玩SPORTS出身的)

1. 晚上抬高對腳,坐梳化時用"登仔"抬高於水平小小。
2. 睡既時候用個小枕頭抬腳。
3. 晚上因為血液循環慢一點,所以臨睡前做前後腳壓腿,呢你既PE MISS上堂叫你前後腳企,前腳曲後腳直,向下壓至後腳有拉緊小小痛的感覺,八秒後轉,做幾轉。
4. 浸熱水,將腳放入一個筒,熱水要有一點熱,加一、兩匙粗鹽,鹽水去水腫嘛~~

5. 游水或在水中做蛙腳,令下身既血液流通易D。

以上方法我都試過!我兩陀兩次,都未試過一次抽筋嫁!

跳至