跳至

男爵府

Hi,

我bbNicole, 係威爾斯出世,,,,,,,,,:-P
現在6個月大~學爬or學坐

民房

我個心肝寶貝菲菲(Euodia)都係1月25日bb呀! Nice to meet you!

菲菲資料:
出生醫院: 瑪麗
出生時間 : 10:31pm
出生重量 : 3.34kg
出生長度 : 51cm
近況 : 6個月起已由人奶轉為飲奶粉,每天吃2餐米糊及3餐奶,開始識自己坐穩,好鐘意轉身同企係度!

我地都有幾位1月25日同1月其他日子bb既媽咪聚過1次架喇! 我知BK仲有好幾位1月25日bb既媽咪,我地幾時搞個真係比1月25日bb既gathering呀?

菲媽

男爵府

仲有我呀 ! 菲媽

我個女(晴晴)都係1月25係QE出生O既
係呀 ! 我地上次好幾個BK媽媽一齊出O左O黎見面 .好開心呀  下次GATHERING你都一齊呀! 係呀!我都知道仲有好幾位 1月25BB O既媽媽.有2個同我都幾有緣. 一個係LOVELYBABE(同我個女同日生仲同一醫院) 一個係 JOANNAX ( 上次佢冇回應出O黎GATHERING, 不過同呢個又係 1月25O既BB好有緣, 係 BOUTIQUE 見面一問之下竟然又係 1月25B
JOANNAX 下次 GATHERING 你記得出O黎見O下啦:loveliness:  
你快樂,所以我快樂 !!!

民房

你的照片很溫馨,請問是不是在studio拍的,可否PM我?

原文章由 evitalcm 於 07-8-4 23:31 發表
仲有我呀 ! 菲媽

我個女(晴晴)都係1月25係QE出生O既
係呀 ! 我地上次好幾個BK媽媽一齊出O左O黎見面 .好開心呀  下次GATHERING你都一 ...

大宅

hi, 我個囡都係1月25日o係qe出生, 叫樂兒, nice to meet you , 不過bb剛剛出院, 因為fever住法國6日, 心痛死我, 好可憐:-(
Hope she feels better soon:)

下次gathering見

男爵府

原文章由 lovelybabe 於 07-8-6 18:22 發表
hi, 我個囡都係1月25日o係qe出生, 叫樂兒, nice to meet you , 不過bb剛剛出院, 因為fever住法國6日, 心痛死我, 好可憐:-(
Hope she feels better soon:)

下次gathering見

樂兒媽,

點解呀 ? 醫生話樂兒係咩事呢 ? 係唔係出玫瑰疹 ? 個時我仔都係6個月之後發燒3日後就出晒o的疹 ? anyway, 比樂兒多o的休息,可以的話唔好比佢出街, 因為身體仲未在狀態. 好容易再生病的, 知道嗎 ?

祝樂兒身體健康 !

男爵府

原文章由 ffma2007 於 07-8-6 17:42 發表
你的照片很溫馨,請問是不是在studio拍的,可否PM我?

:loveliness: 多謝 ! 係呀 ! 在元朗studio123影的 !

民房

特別日子

我的乖囡都是1月25日出世,她叫文霏,在浸會醫院出世,她很乖,現在學爬....

男爵府

原文章由 fan45911 於 07-8-6 22:38 發表
我的乖囡都是1月25日出世,她叫文霏,在浸會醫院出世,她很乖,現在學爬....

hello,

你好 ! 又多一位 1月25 b 啦 ! 我地 1月25 b 都幾熱鬧 . 係啦 ! 我晴晴依家都學緊爬,不過好似一條毛毛蟲咁:lol

菲媽,

我地下次 gathering又可以多o的朋友 一齊玩啦  !

大宅

bb唔係出疹,拒有甲形流感, fever,氣喘, 肚呵..., 成個人輕曬, 好心痛:-( , 我會好好take care bb, no worries

原文章由 evitalcm 於 07-8-6 22:33 發表

樂兒媽,

點解呀 ? 醫生話樂兒係咩事呢 ? 係唔係出玫瑰疹 ? 個時我仔都係6個月之後發燒3日後就出晒o的疹 ? anyway, 比樂兒多o的休息,可以的話唔好比佢出街, 因為身體仲未在狀態. 好容易再生病的, 知 ...

男爵府

原文章由 lovelybabe 於 07-8-7 10:20 發表
bb唔係出疹,拒有甲形流感, fever,氣喘, 肚呵..., 成個人輕曬, 好心痛:-( , 我會好好take care bb, no worries

真係可憐呀 bb 好好休息. 9月9日studio 見啦 !

男爵府

你地好呀! 
你地依家煲o的咩粥比bb食呀?

大宅

多謝你關心, 9/9見

我冇煲o的咩粥比bb食, 因為BB剛剛出院, 可能遲多一兩個星期先, 你有煲o的咩粥比bb食呀? PLEASE ADVISE.

別墅

hi 大家好!

我個囡 樂樂 都是 1月25日 在仁安出世.
可惜上次你地gathering我不能出來和大家見面 :-(

我這個月都開始煲粥比我個囡囡食, 煲過的粥有:
紅蘿蔔, 南瓜, 蕃薯, 青豆, 薯仔, 豬肉 (只要味)
之後會再試菠菜, 節瓜, 冬瓜
我都係煲好瘦肉粥, 拿走豬肉, 然後打成糊, 再加入煲軟壓成蓉的其他材料. 而每一種新食材就試四至五日, 看看OK否, 就再試另一種.

現在每日一餐, 一餐食到一個大combi碗.

另外我都有比一餐水果蓉做小點, 試過有:
蘋果, 啤梨, 木瓜
下星期會試埋香蕉 :loveliness:

別墅

dear 樂兒,
你要叻叻, 健健康康, 不要令媽媽擔心呀.
祝你身體健康!
樂然上:loveliness:

別墅

你地有沒有考慮同BB返playgroup, 如果會, 會幾多個月去上, 同埋有沒有好介紹???

因為我家除了樂樂 沒有其他小朋友, 加上樂樂比較慢熱, 我想同佢去上pg, 等佢可以見多D人, 同埋學下同其他BB玩.

因為我知有些pg要排好耐隊先有位, 所以現在想開始做定research, 如有需要就要去報名排隊.

大家有沒有好提議??? :loveliness:

男爵府

原文章由 lovelybabe 於 07-8-11 10:48 發表
多謝你關心, 9/9見

我冇煲o的咩粥比bb食, 因為BB剛剛出院, 可能遲多一兩個星期先, 你有煲o的咩粥比bb食呀? PLEASE ADVISE.

我只係試過用紅蘿蔔粟米湯o的水煲粥, 之後加o的湯入面o既紅蘿蔔比佢. 同埋煲番茄薯仔魚湯o的水煲粥, 加少少薯仔比佢. 水果佢試過蘋果, 香蕉.
我下星期都會比佢煲o的南瓜粥比佢試試

男爵府

原文章由 GUB 於 07-8-11 17:51 發表
hi 大家好!

我個囡 樂樂 都是 1月25日 在仁安出世.
可惜上次你地gathering我不能出來和大家見面 :-(

我這個月都開始煲粥比我個囡囡食, 煲過的粥有:
紅蘿蔔, 南瓜, 蕃薯, 青豆, 薯仔, 豬肉 (只要味)
之 ...

GUB,

唔怕,我地約o左下次10月左右再約過出o黎見面呀 !
你下次都一齊啦! 

你好有心機呀 !加油啦  你個樂然bb一定都幾  

係呢, 你依家食一餐定2餐呢 ?

男爵府

原文章由 GUB 於 07-8-11 18:00 發表
你地有沒有考慮同BB返playgroup, 如果會, 會幾多個月去上, 同埋有沒有好介紹???

因為我家除了樂樂 沒有其他小朋友, 加上樂樂比較慢熱, 我想同佢去上pg, 等佢可以見多D人, 同埋學下同其他BB玩.

因為我知有 ...

你住邊呀 ? 我以前得個仔一個, 都好有心機同佢上playgroup嫁. 我住天水圍, 但太子,荃灣o的playgroup我都上過好幾個. 依家我有2個小朋友, 都要重新同佢地2個安排都o下 !   真係都幾頭痛

別墅

原文章由 evitalcm 於 07-8-11 23:59 發表

你住邊呀 ? 我以前得個仔一個, 都好有心機同佢上playgroup嫁. 我住天水圍, 但太子,荃灣o的playgroup我都上過好幾個. 依家我有2個小朋友, 都要重新同佢地2個安排都o下  ...

dear evitalcm,

我住何文田, 現在考慮中有何文田維記, 同埋九龍塘那些, 另外仲有紅磡my gym, 因為這些都比較近我家. 不過又在考慮不同playgroup的性質, 都好頭痛. 同埋都唔知幾大先同佢去比較好?

粥仔方面, 我現在都是每日一餐. 因健康院姑娘建議9個月先轉2餐. 我什麼也不懂, 所以跟得姑娘的建議好足 :loveliness:

跳至