論盡家傭

跳至

別墅

吩咐佢做野(如果唔係小朋友野),
佢就唔多想應咁應我~ (佢答得好似好委屈咁)
但如果吩咐佢做小朋友的野 (好似抺汗, 換衫, etc)
佢就拉住小朋友話 "過黎換衫先 or xx 先", 咁就走咗!
咁即係有應 or 無應我? 我應唔應該叫佢答我??
都唔知我叫佢應我有無錯??? 有無人可以教我點做??

話完佢第二次又係咁, 一 d 都唔驚我! 老公話完佢好兩日又衰過!
話佢又黑面! 好似我同佢打工咁!
話得太勁又驚"人至"在佢手!
唔係個小朋友當咗佢好似阿媽咁我都唔會同佢續約! 好似我求佢咁!

水晶宮

做左幾耐呀?咁差既態度既?
大家係咪有咩心病呀?
原文章由 chris1874 於 07-8-2 23:11 發表
佢就拉住小朋友話 "過黎換衫先 or xx 先", 咁就走咗!
咁即係有應 ...

珍珠宮

聽你咁形容小朋友當佢係阿媽, 即係聽她話多過你話, 佢實知你地冇咗佢唔得, 自己管晒同控制所有野, 仲洗嘜聽你支笛喎.

咁其實你係屋企有無地位, 工人好醒的, 你無地位或唔係出糧比我, 又或者係到做了好耐, 知你溫柔可蝦, 實唔理你的, 梗唔聽你說話, 不過佢就過份咗, 問吓她做野, 係聽唔到定隻耳有問題.:tongue:

下次試吓小朋友唔係身邊,你問她野或叫她做野, 有無反應.

大宅

chris,

我工人都係咁....我同他講野如果他係同bb整緊野, e.g> 餵奶or換片,他都唔會望下我...應我都好似蚊之咁聲..有時唔出聲tim...

so真係要看他心情...有時就好d, 有時你同他講野都唔望你...他想同你講的野就同bb講...

我都無點話他...又係怕人質有事..

原文章由 chris1874 於 07-8-2 23:11 發表
咁即係有應 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢噤既態度,你都同佢續約,佢梗系變本加厲 la …….我會問佢聽吾聽倒,問到佢采我為止。

[quote]原文章由 chris1874 於 07-8-2 23:11 發表
佢就拉住小朋友話 "過黎換衫先 or xx 先", 咁就走

洋房

Now I understand why most of the maid don't like to work for stay home mom. I will not stand maid like that, I will let her know she has to response me. If no change, I will fire her. Working mom are normally spoil maids coz the child when I compare all the stay home mom in my district and working mom. We hv seen so many cases like in front of the working mom, they are nice, but when mom is working, they either shout at the kids or just ignore them and keep chatting together.

咁即係有應 ...

大宅

我個工人叫佢做野佢一定會應, 不過應完有時會唔記得, 但如果話佢d衰野/錯野佢就真係唔應我喇, 我對呢樣野好執著, 會再問佢你聽唔聽我我同你講野, 講到佢應我為止, 仲會話你唔應我我仲以為你聽唔到添, 叫佢你一定要應人, 如果唔係你咁樣好冇禮貎. 第日bb大左都學你一樣咁冇禮貎.

別墅

係呀, 就係小朋友當佢係阿媽, 聽她話多過我話, 所以我先唔想炒佢, 費事佢 2yr人仔咁傷心!

daisyskw,

可能好似好似你所講, 佢日日住我, 唔通下下都咁好 manner 咩,
但係都好當我好似工人咁呀!

twins214wy,

"…….我會問佢聽吾聽倒,問到佢采我為止。 "

我都試過好多次, 有時佢會答返(通常係大丙完後幾日內, 佢就死死氣咁話 yes), 其他日子佢會答 "我答咗 yes 啦", 其實就無講, 當自己應咗我聽唔到喎, 所以我係噪地方唔出聲架, 費事比佢話返我!

昨晚仲叻, 叫佢比支奶我, 佢個頭望一望話 "咪果度law".......... 咁即係點, 叫我自己拎
本來我都唔出聲, 拎咗支奶見太熱, 叫佢坐返涷 d 先啦, 佢唔答我黑晒面, 想一手拎返, 我咪 hold 實唔放話你做咩又唔答我, 佢先話 yes.................... 跟住咪順便丙埋佢 law, 續約一個月大丙兩次, 今次丙完今朝又係唔多答咪又小丙, 丙都佢答, 跟住個下午都好 d 啦, 不過又唔知好得幾多日呢!!!!!!!!!!!!!

其實佢平事都無大無細, 意見多多, 不過見佢有時關於 bb 意見都幾有建設所以咪算咯! 同埋又非常鐘意辯護, 話親錯都萬幾個解釋, 不過都算!!!! 但係 d manner 同唔 respect 我真係唔得, 想平起平坐咩!!!!! 都無當過自己係工人!!!

岩岩六月先同佢續約, 仲要對多兩年! 唔係因為小朋友跟得佢咁緊要, 同埋佢又真係好了解佢 d 日常需要, 真係即炒佢!

跳至