母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb由6個月開始引進固體食物至今9個月, 對固體食物唔係好接受, 每日最多食two tablespoon的粥, 仲要係我地做晒馬騮戲, 等到佢笑晒口, 先可以塞到佢食幾啖. 啲粥仲要加埋萍果蓉, 甜甜地先入到口. 基本上佢只食媽媽奶, 但係食量少左, 以前一餐200ml, 而家則140-170ml不等, 埋身食唔夠5分鐘就心散唔食,

請問各位mami有無類似經驗可以分享下, 謝謝

大宅

原文章由 Dumbo2006 於 07-8-3 00:27 發表
bb由6個月開始引進固體食物至今9個月, 對固體食物唔係好接受, 每日最多食two tablespoon的粥, 仲要係我地做晒馬騮戲, 等到佢笑晒口, 先可以塞到佢食幾啖. 啲粥仲要加埋萍果蓉, 甜甜地先入到口. 基本上佢只 ...

除咗粥仔, 有冇比佢試其他嘢???????

有冇用媽媽奶開糊仔??? 因為會有d奶味佢地會容易接受d. 另外可以比d 餅乾 for Baby 嗰d呢??

要轉固體食物的過程, 比d耐性, 唔洗太擔心, 加油呀!!!!!

男爵府

我隻囝 九個月大鐘意食爛飯啦
你諗下俾爛飯 TRY下
可能佢唔LIKE淋PATPAT既野

[quote]原文章由 Cyntoby 於 07-8-3 09:31 發表

別墅

我個仔果時都係唔肯食糊仔,之後煲粥仔(加埋攪碎o既肉同菜)就好d,開始肯食
留意吓佢有無出牙仔,如果有可能想揾野咬,咁佢可能唔鍾意淋petpet食物,試下蛤雞蛋黃比佢食,或者將蘋果切薄片比佢攞住咬

複式洋房

多謝大家的回應, 其實初期係比糊仔加媽媽奶, 佢只肯食幾啖個口就zip up , 跟住試粥仔, 由稀到結, 又加肉汁, 魚汁,佢都唔like, 每次都好似打仗, 後來又試糷飯,初時佢都食到2-3tablespoon, 但無幾耐又唔中意喇, 哩幾日試羅絲粉, 反應麻麻.

蛋黃+萍果蓉佢都算中意食, 每朝早餐後佢都會食到大半個,

其實我好擔心佢會一直都係咁, 我有個同事個細仔由細都唔食飯菜, 而家4yrs old, 得20幾磅, 每日只飲奶, 稀粥和甜嘢.

伯爵府

好媽媽勳章

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1083106&extra=page%3D3
我 bb都係咁
之前也傾過這問題

大宅

試吓落少少咸, 雖然bb是唔好食咸住,但落少少引起食慾後,慢慢再減, 此外,你bb可能唔想吞嚥食物, check吓喉嚨有冇問題la?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊