家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

IS THAT GOOD AND HOW ABOUT THE FINANCE CONSULTANT?? ANY GOOD CONSULTANT RECOMMEND FOR ME??THX
MAVIS

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都有幫convoy finance買基金,都ok架基金選擇多

大宅

i am worried about t the investment for convoy ,

is that safe and earn money better than insurance company??

they said the profit % have 10+,,

so i want the comment from others who have invested in convoy!!

thx!!
MAVIS

伯爵府

好媽媽勳章

我份基金係2003年同康宏買的, so far & touch wood 回報十分理想 還有我的agent也很專業, 公司很有規模, 能給我足夠信心

原文章由 mavis2006 於 07-8-3 10:33 發表
i am worried about t the investment for convoy ,

is that safe and earn money better than insurance company??

they said the profit % have 10+,,

so i want the comment from o ...

複式洋房

我自己就用Noble Apex, 對陳茂峰(合伙人之一)有信心, 佢常在報張有專題, 都好有見地, 總可以直接約佢見面, 你可以試下!

我認為老板有無料好重要, CONVOY其中一個合伙人, 我曾經在李x誠公開大學見過佢, 係學生身份, 不過, 陳x峰就係老師身份出席囉, 你會唔會覺得出奇?-(
當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

男爵府

I had met convey finance consultant before. He introduce me to buy a investment in 15-25 years. He said first 1.5 years invest in "A account" which can be withdrwan after the 15-25 years, then others invest in "B account" which can be withdrawn after 1.5 years (or stop to invest after 1.5 years). I have asked him I want to invest in no-fix time twice, but he still persade me to invest his fix-time investment as he think the charge is far less. Please comment.

複式洋房

係架! 如果康宏個投資顧問叫你買有年期限制既基金, 咁等如你去保險公司買基金一樣收費高, 而且你能擔保個顧問15-25年唔走幫你睇住個基金組合ma? 就算佢揾其他顧問幫你, 果個會唔會更加水皮呢? 有個個案係買左後個顧問一年都無聯絡個投資者, 個投資者想轉基金, 又無人理佢, 咁既服務態度會唔會適合你呢?

睇吓以下個個案啦:-
本人一年前在朋友介紹下,幫康宏理財經紀買一份ZURICH一次付款 $ 120,000基金,但買了之後個經紀一年都無再找我了聯絡我,到月頭我主動找她轉換基金,但她過了大半個月都未同我轉換,我想問大家有無方法電話可直接聯絡康宏和ZURICH幫自己轉換基金,因我在康宏綱站找到電話它們都轉回給這個日日話開會,早上十時 CALL 她 CALL到收工都飛留言,晚上回復藉口多多 (吳關我事) 經紀。
我今天一早十時再打電話去康宏service hotline,同之前一樣飛去留言,但今次唔同的是無人復,分別唔同時段留言兩次,但到現在六時有多都無人復電話給我 ,我真的好後悔幫康宏買了這份基金,嬲到爆燈。

原文章由 hoken 於 07-8-4 23:37 發表
I had met convey finance consultant before. He introduce me to buy a investment in 15-25 years. He said first 1.5 years invest in "A account" which can be withdrwan after the 15-25 years, then ot ...

男爵府

頭痛人,

You may call 36016601 or 36013601, I found these from the catalog.

複式洋房

原文章由 頭痛人 於 07-8-5 13:01 發表
係架! 如果康宏個投資顧問叫你買有年期限制既基金, 咁等如你去保險公司買基金一樣收費高, 而且你能擔保個顧問15-25年唔走幫你睇住個基金組合ma? 就算佢揾其他顧問幫你, 果個會唔會更加水皮呢? 有個個案係 ...

樹大有枯枝...:-(
已透過私人傳訊俾左d資料你, 希望可以幫你解決現時遇到既問題.

[ 本文章最後由 iambenben 於 07-8-5 23:43 編輯 ]

複式洋房

原文章由 mavis2006 於 07-8-3 10:33 發表

so i want the comment from o ...

用人勿疑, 疑人勿用...
如果無信心既話, 建議妳就唔好透過Convoy做投資. 揾返一間自己信得過既公司, 又或者理財顧問幫妳做投資. 當然, 我唔係話係保險公司做投資就一定有好回報.

洋房

我之前在AIA買了一份基金...個AGENT又係成年乜都唔轉
又無寄資料比我...我好信任佢...因為我同佢買保險已經十年了..
到左一年後...AIA終於寄份基金比我睇年結...嚇得我...賺得100蚊美金咁多....成年喇...我份基金每月供成3000蚊架喎...賺得100蚊美金...即係1000蚊港紙都唔夠....0個排仲要係抽親新股都賺幾千的時候....我問佢問解賺得幾百蚊港紙...會唔會MEET 唔到5年後的TARGET....佢就話而家係賺到6%....即係MEET到TARGET架

真係荒謬到極...我自己計過...只係賺到3%左右...我唔明點解佢話係6%...頭一年賺100美金...我諗第二第三年都唔會賺得多啦...
後尾我同朋友講...原來佢都係AIA...但佢係賺30-40%囉....後尾我就決心轉左個AGENT....因為我覺得佢根本懶懶閒...無心幫我睇份基金同保單....求求其咁樣....有乜理由成年都唔轉組合....高又係買0個D...低又係買0個D....我真係蝕都蝕死啦~~~~

所以真係要小心選擇AGENT呀.....我而家新呢個接手後...我半年已賺左1000美金....

原文章由 頭痛人 於 07-8-5 13:01 發表
係架! 如果康宏個投資顧問叫你買有年期限制既基金, 咁等如你去保險公司買基金一樣收費高, 而且你能擔保個顧問15-25年唔走幫你睇住個基金組合ma? 就算佢揾其他顧問幫你, 果個會唔會更加水皮呢? 有個個案係 ...

複式洋房

多謝大家既回覆, 不過我相信大家誤會左, 果個個案唔係我架, 我只係在其他綱站copy出埋比大家知道投資顧問也有好與不好, 唔係睇佢間公司大唔大喎, 所以大家做投資基金之前自己學識唔好依靠任何人會比較好o的!

原文章由 zitamom 於 07-8-6 11:45 發表
我之前在AIA買了一份基金...個AGENT又係成年乜都唔轉
又無寄資料比我...我好信任佢...因為我同佢買保險已經十年了..
到左一年後...AIA終於寄份基金比我睇年結...嚇得我...賺得100蚊美金咁多....成年喇...我份 ...

首頁

尾頁

跳至