產前產後

跳至

別墅

我而家有左差唔多7個月.....上次去醫院做檢查之後打電話比我話我有少少貧血....:( :( 咁而家食d咩補下1好呢??

男爵府

2019新春慶豚圓

食豬肝,蛋黃, 葉酸...

大宅

車厘子.....

大宅

姑娘話可飲吓紅棗水及多食紅肉

複式洋房

我都有貧血...家陣日日頭暈暈咁...

我屋企人買左一大包去核紅棗我,叫我用黎煲水飲...

我家陣日日飲..但都係頭暈暈....

大宅

牛肉,
我駝bb時都嚴重貧血,血色素係4點幾
醫生開左半年份量既鐵丸比我,我無食,
因為一來我成日唔記得食二來食完好難痾屎,
但食牛肉會有幫助架!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

嘩! 你真係好嚴重下... 我既血色素都係9.0 (at least 11.0至合格), 點知你仲係得4.0??

醫生一直都係開鐵丸比我. 不過講真, 我冇認真食過, 因為我初初一食(o個時未大肚), 已經嘔到七彩, 好辛苦, 轉左牌子都係一樣. 咁大左肚, 而家頭幾個月已經作嘔反胃, 就更加唔會食.

我問醫生我食多d 牛肉/folic acid/深色veg... , 佢話從食物中只係可以吸收到幾個%既iron. 唉.... 不過我唔理喇.... folic acid我照食, 叫我食鐵丸? no way!!!!

btw, 你生左之後, 洗唔洗輸血? (吊血包?)

原文章由 fannyman07 於 07-8-3 22:04 發表
牛肉,
我駝bb時都嚴重貧血,血色素係4點幾
醫生開左半年份量既鐵丸比我,我無食,
因為一來我成日唔記得食二來食完好難痾屎,
但食牛肉會有幫助架!

大宅

波菜/豬潤/車厘子/紅提子/紅肉/由醫生開的補血丸

別墅

我上一胎生完醫生都有開鐵丸比我...不過出院之後成日偷雞冇食到

大宅

醫生開了鐵丸,叫我食多d牛肉,豬肉,菠菜之類.

如果食了鐵丸個肚唔舒服例如大便不暢,可以停食,佢話一星期食兩三次都ok.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我未夠3個月驗血時check到有少少貧血, 血色素10點幾, 跟住再抽多次血驗下係地中海貧血定缺鐵性貧血, 結果是地貧.

可能我的貧血情況冇你地咁嚴重, 醫生冇特別開咩"鐵丸"但開多左一隻vitamin(本來食緊materna, 後加obimin)比我, 醫生叫佢做"補血丸".

而我日常生活會特別食多d補血野, 如菠菜, 車厘子, 提子, 士多啤梨等.

複式洋房

肉類方面:牛肉,任何紅色o既肉
水果方面:車厘子,黑提子

跳至