想生BB

跳至

洋房

Dear all,

照輸卵管是不是好痛的??

Thank you!!

祝好孕!

別墅

有小小唔舒服, 可以接受, 為咗生bb, 呢d只係小小考驗, 你一定得, 唔洗驚. 驚就兩份

原文章由 babyforever 於 07-8-3 07:55 發表
Dear all,

照輸卵管是不是好痛的??

Thank you!!

祝好孕!

大宅

About the HSG, it is quite like normal women cervical checkup, the doctor will put a cervical clamp into your vigina and open it up a bit, then pump some fluorescent fluid inside, you will feel a little cramp when it is been pumping up, just like your period time. Then the dr will take scan your womb and ovaries by X-ray. It takes about 20 mins, not very long. The cramp feeling may last for the whole day. Don't worry too much about this.

別墅

babyforever :

我係星期一照左.
唔痛,好似一般婦科check.
先放甲咀夾,然后放條管, 打入顯影劑, 影X光片(左右倆邊, 側側身).
打入顯影劑畤最唔舒服, 好似谷M咁
但好快無事
唔洗怕.

侯爵府

畀面勳章

我自己覺得唔痛. 不過就凍到震囉,因為剝晒衫得件袍訓係張金屬床到,好鬼凍! 只係佢整d顯影劑入去個陣有d肚谷谷既感覺..由入去到出返黎, 差不多用了45分鐘. 唔使咁緊張架..放鬆心情啦.. :-P

大宅

有d唔舒服喇, 有d醫生會俾定d消炎藥+止痛藥, 應該好d卦 (唔知係咪心理作用?) 因為我平時M就無乜痛, 所以個人認為比M來時痛少少. 最辛苦係放入"鴨咀鉗

大宅

想問下如果照完輸卵管後, 對想生bb有沒有影響或後遺症? (因照時放左d藥水係輸卵管內)

別墅

原文章由 shatintsui 於 07-8-3 09:58 發表
想問下如果照完輸卵管後, 對想生bb有沒有影響或後遺症? (因照時放左d藥水係輸卵管內)

照輸卵管要係M清之后照的.
至於有無影響或後遺症, you can ask doctor ar.
d藥水會流番出來的

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

shatintsui,
唔會咖, 放心啦!
記得帶M巾呀, D藥水會流返出嚟, 唔知妳哋個診所有冇供應.

原文章由 shatintsui 於 07-8-3 09:58 發表

大宅

照輸卵管要M清後, 排卵前照, 一般是day7-10, 過

大宅

大宅

大宅

複式洋房

請問一般婦科醫生會唔會轉介你去照?還是一定要睇不育科?

侯爵府

2019新春慶豚圓

痛架! 但係一陣囉, 好快就做完架啦!

大宅

好媽媽勳章

--

洋房

感謝大家, 我現在無甘驚 la...

祝好孕!

大宅

Happyken,

I think 一般婦科醫生can轉介你去照!

原文章由 happyken 於 07-8-3 13:42 發表
請問般婦科醫生會唔會轉介你去照?還是一定要睇不育科?

大宅

My doctor gave me panadol and asked me to take it before the treatment. She said it's a bit painful.

禁止訪問

跳至