夫婦情感

跳至

別墅

我是第一次上來bk的,我剛生了bb未滿月,在照顧bb期間經常想起丈夫外遇的事,bb哭時我又哭,覺得很痛苦,有沒有媽媽有似經歷可以分享下?

以下是我的經歷:大約八個月前(即剛懷孕兩個月),我收到大陸女仔打電話來,告訴我她和我丈夫一起己經有四年了,當時我非常驚,不知是否有人想開玩笑,因為丈夫一路對我好好,而且我們結婚只不過兩年半(拍拖五年),怎會有四年的外遇,但後來細想下,這四年來我丈夫的確每月個都找藉口上大陸,有時唔俾他上去他還會和我吵架添,終於問丈夫他都認了。那時候,傷心的我想過打掉胎兒,但又唔拾得,因為bb是我們計劃生的,而且爸爸的錯,為甚麼要傷害無辜小生命,所以我做了第一個決定,我一定要保住bb,另一個決定就係是否離婚?被丈夫出賣了感情和婚姻,我從未想過發生在自己身上?丈夫在這四年內保密功夫做得好好,而我又太信任他,如果早一點知道,我一定唔會生bb。

丈夫在事件揭發後已經沒有和那女人聯絡了,每天放工也很早回來陪,我們亦一齊見過婚姻輔導員和社工,雖然最初的五個月我每天都以淚洗面,又打丈夫來出氣,但臨近生產前兩個月己好轉了,可是,在陣痛80小時後生了bb的第二天早上,在醫院裡一睡醒便想起那可恥的外遇,教我非常傷感,在這三個星期裡我對丈夫很差,成日話同佢離婚,又話帶埋個仔走佬,叫佢返去找回那大陸的女人............ 不知將來的日子怎樣過?

如果有些媽媽或妻子有這經歷,我可否請教妳們怎樣面對下列問題:

1) 妳們是怎樣原諒丈夫的外遇(真心原諒)?
2) 丈夫曾與別的女子上過床後回來和自己上床, 我得身體被污染了, 現在每次丈夫雙手碰我和bb時, 我都想嘔, 請問怎樣再次和丈夫親密?
3) 丈夫曾說那女人技巧較好, 令我更加不想和丈夫接觸, 又怕他仍經常想著和那女人的纏綿, 自己生完bb更無魅力, 以前我們每月才做一次, 有時更四個月一次, 到底丈夫外遇後太太的性會好些還是壞些?

大宅

我的情況都近似’
不如去看下大家對我的意見
http://discuz.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1079298&extra=page%3D1

別墅

要用幾多年時間去沖淡?

謝謝imcheung的回覆

]原文章由 lmcheung 於 07-8-3 09:42 發表
我的情況都近似’
不如去看下大家對我的意見
http://discuz.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1079298&extra=page%3D1 [/quote]

大宅

jackieline88,

你剛生完BB,因為賀爾蒙問題,情緒會比從前放大10倍架,我明白被深愛的人欺騙和背叛的感受,但都請你盡量冷靜,好好保重身體,這才能幫到自己和BB的,尤其你當初也決定留下BB時,(你認為佢係無辜嘛)...佢好需要你的愛和照顧的,振作!

大多男人是濺格和自私,這是不爭的事實,你要接受它,才能真正原諒。聽你的分享,你似乎都選擇比機會佢,是嗎? 因為你還愛他,還愛這個家,是嗎? 那就要學習放開它...

每個人的遭遇不同,我是在生了兩月才揭發丈夫的不忠,係好痛苦,但既然決定給大家一個機會,就要好好補救。

我嘗試了解我們的關係出了什麼問題,怎會讓人成虛而入? 而他和那個女人的關係又如何? 我要全力反撃...

於是那一年,我出盡各樣辦法,首先,要勁打扮自己,保持吸引力,而且要反過來對c6好e.g送小禮物、寫EAMIL,SEND SMS等,比c6有拍拖的感覺,做個好情人。同時,又對bb呵護有加,,又勤做家務,做好媽媽的本份。經過我的努力,大家的關係改善了很多,也以為雨過天青了。

但一年過後(3個月前),我發覺c6和那個女人還未完,我就帶住亞囡離家出走了,雖然只走了半日,但功效很大,因為佢發覺不能沒了我和囡囡,從此他不再與那女子聯絡了,現在一家三口,過很快樂。

這是我的經歷,我都唔知自己是否真正原諒了丈夫,因為想起件事,也會心痛,所以我的方法係迫自己唔好想,因為已成過去了,眼要放目前和將來,我要有個美好的家庭,就要自己嘗試努力爭取,做好本份。他日c6不珍惜,那就算吧...

我的建議:
1) 不要花時間想回過去,好好唸現在怎樣湊bb和與老公修補關係
2) 另外,也要醒目d,唔好又比個女人攪你老公,大陸女人好痴身,要小心check住老公(當然唔係下下問住,要暗中做e.g.電話record)
3) 性事問題,講真你要加把勁了,以前或者做得太少,所以比人有機可乘,不過我知大多女性未必熱衷,但為了男人,也要開始嘗試學習,這才能作全能太太。

我知我的建議,十分困難(明明不是自己錯,怎能對c6好?),而且你還坐緊月。一步一步來啦,先調整個心先,想喊就喊下發洩下(不要當住c6面前了),多找親友傾訴,或者上bk講下,其實有類似經驗的姊妹多的是,記住你不弧單,也不是最的慘的。

向前看吧...我們一起努力啦!

別墅

多謝妳枝枝

枝枝:

有時覺得自己還擁有這個男人,bb和這個家,應該很幸福,但有時想起那四年內發生的事,心痛得很,真的想過帶住bb離開這個家,讓這男人獨自享樂吧。

]原文章由 枝枝 於 07-8-3 12:10 發表

你剛生完BB,因為賀爾蒙問題,情緒會比從前放大10倍架,我明白被深愛的人欺騙和背叛的感受,但都請你盡量冷靜,好好保重身體,這才能幫到自己和BB的,尤其你當初也決定留下BB時,(你認為佢係無 ... [/quote]

大宅

Jackieline88,

我知你現在很難捱,因為剛生完BB,要適應湊B和坐月的生活,生活較為枯燥納悶,而且自己一個人的時間很多,總會胡思亂想,不過我只覺得,最痛苦的5個月都捱過了,為何現在又想放棄? 除非C6又唔乖,點解現在又執著起來?

過去的讓他過去吧 !

記住只要你繼續努力,你和BB一樣可以擁有幸福的家啊! 但請你先好好休養身體,試下放鬆一點。

記得我看過一些研究,有大約6六人的婚姻也曾出現外遇問題,原來要持一段美滿的婚姻是很難的,就算比你今日離開,除非你打算自己一個人終老,不然遇到另一個C6,或者都會出現一樣的情況。

愛是要包容,相方不斷學習和付出,關係才能持久和新鮮。為了囡囡和自己,我每天也努力學習著,你也要加油,我為你祈禱吧!

民房

hihi 枝枝:

妳好叻呀,而且好勇敢面對問題!
希望妳將來既日子都會過得開開心心
原文章由 枝枝 於 07-8-3 12:10 發表

你剛生完BB,因為賀爾蒙問題,情緒會比從前放大10倍架,我明白被深愛的人欺騙和背叛的感受,但都請你盡量冷靜,好好保重身體,這才能幫到自己和BB的,尤其你當初也決定留下BB時,(你認為佢係無 ...

大宅

minitam88,
你過獎了!

我唔係專登賣廣告,我能夠堅強咁面對,同我的信仰有好大的關係,當然也不少得我身邊的朋友,好像天使一樣圍住我,給我力量,分擔我的痛楚,我才能捱得過。有興趣的,可以找我再談!

別墅

枝枝

再次多謝妳的鼓勵,你是基督徒嗎?妳丈夫是否也是?信仰真的幫助妳嗎?

原文章由 枝枝 於 07-8-3 14:29 發表
Jackieline88,

我知你現在很難捱,因為剛生完BB,要適應湊B和坐月的生活,生活較為枯燥納悶,而且自己一個人的時間很多,總會胡思亂想,不過我只覺得,最痛苦的5個月都捱過了,為何現在又想放棄? 除非C6又唔 ...

子爵府

好媽媽勳章

其實你要知道...你自己想要既係咩野...你想唔想原諒你老公...大家心入面可能仍然有條刺係到...因為你對你老公失去信心同信任...試下休息多d...有時間大家去旅行散心...比d時間大家...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

多謝妳onon

其實我成日覺得老公話對那女人無感情係假的,如果無感情就唔會係一齊四年啦,所以我覺老公唔夠愛我,我對老公的愛就是枉然

原文章由 onon1022 於 07-8-3 21:03 發表
其實你要知道...你自己想要既係咩野...你想唔想原諒你老公...大家心入面可能仍然有條刺係到...因為你對你老公失去信心同信任...試下休息多d...有時間大家去旅行散心...比d時間大家...

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果有些媽媽或妻子有這經歷,我可否請教妳們怎樣面對下列問題:

1) 妳們是怎樣原諒丈夫的外遇(真心原諒)?
2) 丈夫曾與別的女子上過床後回來和自己上床, 我得身體被污染了, 現在每次丈夫雙手碰我和bb時, 我都想嘔, 請問怎樣再次和丈夫親密?
3) 丈夫曾說那女人技巧較好, 令我更加不想和丈夫接觸, 又怕他仍經常想著和那女人的纏綿, 自己生完bb更無魅力, 以前我們每月才做一次, 有時更四個月一次, 到底丈夫外遇後太太的性會好些還是壞些?

Hi jackeline88,

雖然,我冇類似經驗,但都想回應下。

有冇想過點解個女人會打電話俾你?

佢雖然所謂同你老公一齊4年,但唔係成日見面。而且睇黎仍然得唔到你老公個心,或者正如你老公所講,對佢冇感情,只係泄慾伴侶 (安全、衛生過叫雞)。如果你老公對佢有感情,就唔會一個月至去見一次,而且你地未必結得成婚,要知道事情係發生係你地結婚之前。

仲有,你老公plan得同你生bb, 根本上就冇諗過同你分開而同個女人一齊。因男人有離心,就未必肯生bb cos 怕 仲難離婚。而個女人打電話比你爆大wok,好顯然你老公可能向佢提出分手或唔肯俾承諾 (同你離婚 & 同佢結婚........................等)佢。

我估你老公有婚外情,最主要原因係你地性生活唔協調, 或者你老公都可能有提。係!錯既係你老公,但如果想真正挽回呢段婚姻就要從錯處著手。

既然知道問题出係邊度,就要面對問题、加以改善。以往你就係疏忽左呢方面,而令第三者有機可乘,幫你做埋你作妻子既工作。或者你 e+ 心中有不忿,但唔好因為咁而令第三者又有機乘。唔好想過往、唔好過幻想你老公同個女人點,因為就算比你點想,無法改變事實,只會增添怨忿。我相信你仍然心愛你老公,或者試下從拖手、擁抱、kiss 開始,俾時間大家慢慢重新開始。當你擁抱老公時同自己講:唔會再俾機會任何人拎走/佔據我既男人。
天空之城, 快樂之地

民房

Aw i feel reli sorry wot happened to you!!
HE is a bastard
Honestly u ve reli reli strong mind, cos i fink i can nva 4giv my husband if he is unfaithful lol
I wish all the best for you and your family

別墅

thank you PCCW

多謝你的回應,可是我來都是一個好佔有慾的人,如果樣東西原本屬於我,而有人用過,我多數唔會再用番,會買一個新的.....

但是,丈夫給別人用過,可否買一個新?

原文章由 PCCW2319 於 07-8-4 00:31 發表

Hi jackeline88,

雖然,我冇類似經驗,但都想回應下。

有冇想過點解個女人會打電話俾你?

佢雖然所謂同你老公一齊4年,但唔係成日見面。而且睇黎仍然得唔到你老公個心,或者正如你老公所講,對佢冇 ...

水晶宮

原文章由 jackeline88 於 07-8-4 19:26 發表
多謝你的回應,可是我來都是一個好佔有慾的人,如果樣東西原本屬於我,而有人用過,我多數唔會再用番,會買一個新的.....

我諗我同你係一類人,所以我絕對明白你的感受,我都係佔有慾好強的人,或者我比你更甚~~~
起碼你老公做錯左之後,你都會有勇氣去重新接受番佢,但我連我honey其他女性朋友我都會唔鍾意,我honey上兩個星期同一個公司的女同事連續兩晚傾左個幾鐘頭電話,我為左呢件事足足嘈左佢兩個星期~~~
所以,如果自己個老公比人用過,我一定唔會再用,諗起都想嘔~~~
我知道有好多人可能會話我針唔吉到肉唔知痛,又或者會話無呢方面經驗的人梗係講得口響,我以前都會因為呢d說話而有所動搖,但經過今次我honey同另一個女人傾電話事件後,我絕對相信有d野接受唔到就係接受唔到,無得勉強自己去接受,如果自己個老公做錯野,我會接受唔到佢曾經對我不忠,即使只係同女性朋友傾電話我都唔鍾意,因為我識左佢咁多年,我從無諗過佢會放左工之後都仲同女同事煲電話粥,我就知道原來我真係一個咁小氣的女仔~~~

水晶宮

原文章由 jackeline88 於 07-8-4 19:26 發表

相信每一個人係感情世界都係佔有慾强既人,容不下對方一絲絲既不忠。

你當然可以去揾一個新老公,如果你真係覺得接受唔到,覺得好痛苦,令願丢去呢個人,會覺得得到真正快樂、比e+開心。但你今時今日仲開呢個topic問大家意見,相信你仍然心愛你老公,仍然想同老公白頭到老。

既然你選擇原諒佢,就叫自己向前看,唔好再俾過往、一d改變不了既事實去阻住自己/大家。而且,你e+放棄,就只會第三者得呈,如佢所願。

或者多放心思係bb身上,令自己唔好再想太多,亦俾時間大家重新適應大家、接受大家。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW

看來你是一個看得開的人,ANYWAY 謝謝你支持,我當然愛丈夫和BB啦,希望時間可以沖淡這傷痛。

原文章由 PCCW2319 於 07-8-4 20:57 發表

相信每一個人係感情世界都係佔有慾强既人,容不下對方一絲絲既不忠。

你當然可以去揾一個新老公,如果你真係覺得接受唔到,覺得好痛苦,令願丢去呢個人,會覺得得到真正快樂、比e+開心 ...

別墅

PCCW 有些補充資料

其實你所指性生活缺乏,都不是我的問題呵,因為結婚時,都未去HONEY MOON,老公已經要去大陸找那女人,去完蜜月旅行回來後,老公就開始唔想掂我,成四個月後我拿出來傾,佢先至有少少行動,總之兩年半內都用唔夠20次,直到我地計劃生BB才做密些。試問佢對我身體悶了,我又怎改善性生活呢?(相信老公的確在情人身上找到興趣掛)

水晶宮

原文章由 jackeline88 於 07-8-5 00:23 發表
其實你所指性生活缺乏,都不是我的問題呵,因為結婚時,都未去HONEY MOON,老公已經要去大陸找那女人,去完蜜月旅行回來後,老公就開始唔想掂我,成四個月後我拿出來傾,佢先至有少少行動,總之兩年半內都用唔夠 ...

咁你有冇問老公究竟係咩問题,令佢有第三者?咁佢e+係咪答應同第三者分手?
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319

事件揭發(即收個女人電話)前幾小時,老公同女人講太太有了BB,所以不可再上去廣州見她,她便致電我揭穿這件事,於是我翻查老公的STATEMENT,才發現他每月交成$100-200長途電話費,我打電話問1507,一電通和3TOGO等公司,這電話費足夠每月煲起碼20小時電話。於是,我質問老公,佢話好鍾意同個女人傾計,覺得有無盡的話題,有時傾下就會想見面,見面便會想做....,(佢騙造很多大話上廣州,有時我試過懷疑為甚麼身上有傷痕,問他係咪出面有女人,次次他都否認),老公話覺得我們的SEX LIFE 悶了,覺得她是someone new to him,所以咪同她做loh,佢仲話每次做完都覺得好guilty,但無人發現,無人guide him to the right track,it comes to physical sense,所以carry on左咁耐loh,老公仲話因為個女人好細(剛滿24),覺得同她不用serious,可以是short term fun,所以便開始左同她一齊,但在我而言,short term怎可以是四年呢?唔通我同老公結婚兩年半都是short term咩? 我問老公點解咁迷個女人,係咪做時好好feel,點知佢答她的oral好好,聽到真是傷心到痺。

原文章由 PCCW2319 於 07-8-5 00:33 發表

咁你有冇問老公究竟係咩問题,令佢有第三者?咁佢e+係咪答應同第三者分手?

跳至
熱門主題