跳至

首頁

尾頁

大宅

when my bb eats, she also get the food stuck in her month. it takes at least 1 hr to fee her. how long does it take your bb to eat?? will he/she get the food stuck in her month and takes a long time to swallow? any advise??

大宅

aprilk
含呀~~ 含呀~~~ 我個衰妹可以話係含飯既"始祖"!
8, 9個月開始已經係咁
我已經諗到冇晒計, 而家唯有小食多餐咁餵佢!
一曰 3 餐奶, 3 餐固體食物咁! 仲有每餐唔會餵
超過半個鐘! 佢一開始含住好耐我就會俾啖水 or
俾啖湯佢, 咁就會 "突然醒起" 有野係個口度就趙下咁!
不過餵到最尾個啖, 佢可以含住 3 個字至半個鐘都
唔吞架, 俾佢激親
不過 so far 都叫做有改善! 係食得快左的架, 唔駛
好似以前咁要同佢鬥, 大家對峙成粒鐘! 佢又坐到
不耐煩, 我又嗌到聲沙, 的飯又凍晒咁....
而家半個鐘食唔駛就由佢, 下餐早少少餵,
佢又會食番多的, 你試下啦 :loveliness:

大宅

我個b 唔係好餓時都會含, 有時用隻匙拈吓佢個咀都會吞, 不過都係嗌到聲沙, 的飯又凍晒咁.

我最尾嗰啖會同佢講 'finish', 而家佢就好快食呢啖.

複式洋房

原文章由 mirrorng 於 07-8-3 13:01 發表
我個b 唔係好餓時都會含, 有時用隻匙拈吓佢個咀都會吞, 不過都係嗌到聲沙, 的飯又凍晒咁.

我最尾嗰啖會同佢講 'finish', 而家佢就好快食呢啖.

我個囡食粥食到一半到, 就開始含粥, 所以工人姐姐每餐都要喂成個鐘。

子爵府

我個臭b就食到唔夠一半就開始含飯,次次餵佢都要花一小時,d飯餸都凍晒都仲未食完,真係好勞氣...但都冇佢辦法....佢仲試過食雞含住成個鐘都唔肯吞...最後要我打開佢個口把食物取出...

大宅

我個bb都係咁,食食下就會含住d飯唔肯吞,我會用手指篤下佢塊面豬dum,同佢講:要吞架...,佢就會肯食下咁,不過到最後0個啖,佢都係含住喺口入面,試過有次足足含住2個幾鐘呀
有時,佢含住飯時,我都會比少少水佢飲,之後佢會食番,不過有時都會(濁)親,我發覺餵我個bb食飯時,細細啖,佢就肯啖啖都食,唔含起口入面.

別墅

係咪only含飯, 其他就會吞呀
例如食通粉或其他會好d?????

早排enson唔肯食粥, (應該是吽牙仔)
轉左食大人飯, 點知近呢個月開始佢食幾啖就開始吐番晒出黎,
仲要用手玩........同你地d bb相反,
差不多食3啖飯得一啖飯到肚,
地下, 頭髮, 全身都係飯........

點知有次返媽咪家食飯, 媽咪煲了爛飯仔,
enson竟然食左一碗半有多,
仲要一啖都無吐番出黎
而家又轉反食粥仔lu

其實enson次次食親婆婆煮的野都食好多,
可能煮得好味,
可能bb的口味成日都會轉,
試下食新野可能會刺激到佢地

大宅

Kary食到咁上下, 就唔食 , 連飯都:tongue: , 但係仲有人未離枱佢就會去叫人用筷子餵佢食, 係唔知佢點諗?-(

原文章由 ensonBB 於 07-8-4 22:06 發表
係咪only含飯, 其他就會吞呀
例如食通粉或其他會好d?????

早排enson唔肯食粥, (應該是吽牙仔)
轉左食大人飯, 點知近呢個月開始佢食幾啖就開始吐番晒出黎,
仲要用手玩........同你地d bb相反,
差不多 ...

首頁

尾頁

跳至