跳至

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

:-( 迪迪發第3日燒,睇咗兩個冇謂e生,第一個比一支退燒水,唔得冇用,第二個比一大堆5支葯水,末食第三支吐曬出來, 只可比兩種佢食住先,但我不停同佢探住,用耳探就38.1/37.3仲要右左耳不同,跟住用江探,水銀位去到38.3c,一睇下排咪104-105,但尋日去到e生到用耳探38.1c佢話即101度,邊樣先係呀?:-(
同埋想問吓大家bb發燒一定唔想食,咁大家會點做架?迪迪連奶都唔飲,迫佢食米糊但成日食不到15安,朋友話叫我唔好用粥住因bb發燒食粥有熱量會體溫上升?????我都唔知點好.......

明天就bb展,我好想好想去,但迪迪又唔知退燒末,e生又話如果係玖瑰疹就萛明天發完可能出疹又去唔到,:-( :-(

大宅

醫生話肛探是最準, 我屋企多數用耳探,方便麻,,for reference攞, 通常耳探係發燒就係發燒,,,有時左右耳都唔同
原文章由 wolimo 於 07-8-3 09:28 發表
:-( 迪迪發第3日燒,睇咗兩個冇謂e生,第一個比一支退燒水,唔得冇用,第二個比一大堆5支葯水,末食第三支吐曬出來, 只可比兩種佢食住先,但我不停同佢探住,用耳探就38.1/37.3仲要右左耳不同,跟住用江 ...

大宅

:-( 迪迪發第3日燒,睇咗兩個冇謂e生,第一個比一支退燒水,唔得冇用,第二個比一大堆5支葯水,末食第三支吐曬出來, 只可比兩種佢食住先,但我不停同佢探住,用耳探就38.1/37.3仲要右左耳不同,跟住用江 ...

緊係身體緊要d啦,bb展年年都有今年去唔到味下年0羅.
我個醫生話如果兩邊耳仔唔同度數就要計高0個為準
bb發燒係無0密胃口嫁啦,唯有小食多餐啦,記得比多d水bb飲呀.如果佢唔飲都要迫佢飲呀.

禁止訪問

伯爵府

肛探係最準, 耳探唔太準, 我試過自己乳腺炎果次在仁安度耳探38度, 舌底探要成39度... BB發燒可大可小, 持續高燒如果唔適當處理, 輕則都會影響智力同發展... 我會用肛探... 做亞媽ge唔可以偷懶啊!! 電子肛探針會易用d, watson's等都有的賣...

希望你BB快d好返!!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果迪迪比較定,肛探係最準既,食藥方面可能細碼b真係每次只可以食2隻咁食之後再食架,伴伴上次發燒又係吾食奶,我煲希粥水佢食,要希既補充水份,另比d蘋果水佢飲架,準量la,我地大人病都吾想食la,何況bb佢吾識表頁示,飲多d水,休息多d,你都係呀,take care,
bb展吾好去la,迪迪重要過一切ma
歡迎參觀"伴伴大宅www.babyhome.com.tw/bb/268190

男爵府

我同事教我, BB發燒時仲識玩, 反應正常就算數字上好高都唔緊要, 不過如果BB發燒反應'牛牛地', o甘就要小心處理~ 我個同事話佢個仔細個時發燒到104-105, 不過因為仲識玩, 好精神既樣, 醫生都話無事, 叫佢keep住check體溫就得啦~

我醫生教我發燒俾多d水佢飲, then勤d抹身, 著少d衫等佢散熱, 好快無事。不過如果係玫瑰疹就會發5日燒, 你自己小心注意啦~~

大宅

今日e生比了華氏/攝氏對換表我, 因我bb 今早都頭有d熱, 37.3/37.5/37.6 耳探, 有睇e生, 換了一批強d感冒/咳等藥水. 之前的藥食了三日,無進展. 口水,nose 水, 咳"譚" 未停過:-(

耳/肛探
38.3 =101度
38.6=101.5度
38.9=102度
39.4=103度
40=104度

希望大家快d好返.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔該晒各位媽咪呀

子爵府

wolimo
你比你個email 我, 我email個對換表你呀~
祝迪迪早日康復∼

大宅

2019勳章

原文章由 YML 於 07-8-3 12:26 發表

wolimo
你比你個email 我, 我email個對換表你呀~
祝迪迪早日康復∼

我想知邊隻探熱針好用d, 我時時覺得屋企那枝唔多準.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

正常體溫對應表

華氏(F)

攝氏(C)

肛探(五歲以下)

口探(五歲以上)

98.0

36.7

正常:多飲水

98.5

36.9

正常:多飲水

99.0

37.2

發燒:口服退燒藥

99.5

37.5

100.0

37.8

發燒:口服退燒藥

100.5

38.1

101.0

38.3

101.5

38.6

102.0

38.9

高燒

102.5

39.2

103.0

39.4

高燒:塞肛退燒藥

103.5

39.7

104.0

40.0

嚴重

104.5

40.3

嚴重 

105.0

40.6

珍珠宮

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

WOLIMO

迪迪要休息一下先呀
我不停用WET 毛巾 JA
一日有時沖一次,有時沖二次
不過都係差唔多
通常深夜燒得最勁

大宅

畀面勳章

前一排我個仔又嘔奶又感冒發燒都係無晒胃口,
我就日日煲淮山瘦肉粥水用黎開奶佢食,
2-3個鐘餵一次, 葡萄靈又好(唔肯飲水)奶又好,
發燒一定要補充水份,總之少食多餐!
食藥方面又係勁嘔, 第一日淨係食到一次藥,
其他嘔返晒出黎, 後來我就幾滴幾滴咁餵,
(兒科醫生一般都會比埋支餵食針筒)
餵下玩下, 每次餵好耐不過總好過食唔到!
探熱針我就覺得電子肛探針幾好,夠準又易用!
以上係我自己經驗分享

bb病嘅日子真係好難過!!!
擔心 + 痛心 !!!!:-( :-( :-(
迪迪mami辛苦你了,不過照顧迪迪之餘
你都要 take care 自己! 知道嗎!?

呢度有衛生署有關發燒嘅資訊:
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_parenting_p4.html

[ 本文章最後由 motakmo 於 07-8-3 15:45 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

WOLIMO,

記得比bb飲多d水呀!因可幫助退燒,如bb唔飲,試試用針筒or匙更,bb如果唔想飲奶,就由佢,等佢好少少,自然會飲番.祝迪迪早日康復,你都要 take care 呀!
bb Kelvin 係12月12日出世!!!

Kelvin Lai's Blog!!! Welcome!!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

真係多謝晒各媽咪ge教導我,迪迪好咗d la,真係坦心死人,做咗人地媽咪先知道個女好重要,有d感慨,之前對自己媽咪唔太好,成3年都冇個電話比佢....自生咗個女後先舍做媽咪ge坦心同心痛......:-( :-( ......
有d感足tim...迪迪出世磅數唔錯7.2磅,但一路揍一路都覺自己係咪唔識揍la??點知人地d bb磅數咁好,而我個女仲要比e生要我轉早產奶粉比佢飲:-( ,話佢磅數唔理想,但我成日同自己講磅數不太重要,迪迪出世到這幾天前一次e生都末睇過,已經好好,健康就得,但終於都要睇,發燒可大可小.......

anyway 多謝你地ge議建呀.....

男爵府

唔好擔心太多,我阿媽成日話BB病完就會叻D,學野會快D,(唔知真定假,當安慰自己)。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

wolimo:
迪迪同伴伴係細碼b,我最初都認為自己吾好個b吾食有mug事都入自己數,但放開心唸bb好好就算細d但好ok wor,或者將來,有朝一日佢會慢慢追上黎,只要我盡力做一定可以比到快樂佢;至於病病一定心痛自責,但人人都有病時,雨過天就清,太陽又再來。
人生苦短,一定要珍惜,我有個貪錢ma,爛賭ba,家姐哥6個都叫我吾好成日為佢地,細個咁對我地,但我吾理會盡力做,我會認為我死落王存,對得住所有人,做晒我可以做既就問心無摡,我吾想下下計住付吾付出,我可能細個經歷太多,珍惜﹠盡力,ba&ma點吾好都係要生我出黎就係咁就己經要對佢好la
(sorry我離晒題sorry)
歡迎參觀"伴伴大宅www.babyhome.com.tw/bb/268190

大宅

好媽媽勳章

我bb呢兩日都有發燒(低燒101.5左右),都唔知點解會發燒,睇醫生話如果唔係傷風咳引起,就可能身體某地方(喉嚨,nose,肺部,耳朵等)發炎引起發燒,好彩今日bb已退燒,咁都唔使咁担心,祝迪迪早日康復!
雋彥bb出世重3.125kg

跳至