產前產後

跳至

洋房

各位開刀生BB的媽媽,點解會選擇開刀呢

大宅

因為佢臍帶圈左兩圈,唔想有咩"差池"所以開刀. 不過開刀的痛比順產的痛要辛苦好多(以我自己來說),因為順產都係痛廿多個鐘,但傷口的痛我痛足廿幾日,仲要好似一個廢人咁咩都唔可以自己做:(

原文章由 wongmeilin 於 07-8-3 09:41 發表
各位開刀生BB的媽媽,點解會選擇開刀呢

別墅

因為穿左水三十幾個鐘頭都係開得兩度,所以要開刀﹗

男爵府

2019新春慶豚圓

穿左水, 催生痛左14個鐘都係開8度, 所以醫生決定開刀.
939A, 我開完刀後都冇痛, 唔使食止痛藥tim ar.

原文章由 939A 於 07-8-3 16:35 發表
因為佢臍帶圈左兩圈,唔想有咩"差池"所以開刀. 不過開刀的痛比順產的痛要辛苦好多(以我自己來說),因為順產都係痛廿多個鐘,但傷口的痛我痛足廿幾日,仲要好似一個廢人咁咩都唔可以自己做:(

大宅

我大女7磅9順產,到細仔8磅6,醫生話我多數生唔到要開刀我先開刀,其實兩樣,我一定會簡順產,開完刀頭一個月好辛苦,千其唔好因為怕痛而開刀呀.
原文章由 939A 於 07-8-3 16:35 發表

大宅

因為醫生話我個b個頭勁大, 我會生唔出, 都叫我試順產但係我左思右想之後唔想bb有咩事, 所以預產前2個星期先決定開刀, 一決定又要3日後就開刀啦! 老實講到而家為止都有d接受唔到, 傷口冇想像中禁痛但係一定有排痛! 痛左都好耐, 而且而家生左成年有時仲有少少痕! 我覺得都幾辛苦, 開左刀之後果個月個人身體好虛, 所以有得比我選擇的話, 一定會順產! 都有o的後悔自己當時唔博下, 但又唔想要bb條命仔去博...
所以, 開刀要三思呀!! 如無一定要開刀的原因, 當然順產好好多!!

珍珠宮

我係怕痛而開刀, 因開刀真係 5 太痛 !

大宅

我因為到懷孕中後期有間斷見紅情況出現,
雖然只係小小,但一直查不到原因,
最壞情況係"胎盤"突然剝落,
BB會即時缺氧死亡,媽媽生命亦有危險.

其實醫生話很多人都會持續到生都冇事,
但我自己的壓力太大了,
所以同醫生商量過後,
阿B足磅但未足月情形下剖腹生阿B,
可以的話,順產對大人同BB當然係最好.

大宅

2019新春慶豚圓

我因怕痛開刀,開刀只係頭兩日食止痛藥,第三日已經唔洗食,雖然傷口會持續輕微痛一個月,果種痛就好似切親手咁上下

男爵府

原文章由 ohmama 於 07-8-4 11:52 發表
我因怕痛開刀,開刀只係頭兩日食止痛藥,第三日已經唔洗食,雖然傷口會持續輕微痛一個月,果種痛就好似切親手咁上下

我好驚呀...我只係要開刀做手術.. 唔知會唔會有你地咁既痛呀:-( :-(

複式洋房

因為穿左水吊埋藥痛左二十幾個鐘頭都係開得一度,所以要開刀﹗

男爵府

過著預産期,BB太大落唔到,生著好耐都唔得,最後止痛針打到發燒,才迫不得已開刀。。

至於傷口,頭幾日醫院定時派止痛藥比你食,你都唔覺得痛,(我零晨開刀,下午已經落床行得了架)。。後面日子,就會小小痕囉。。一切得OK架。。
親子王國以外之連結已被刪除

男爵府

原文章由 小仙女Mummy 於 07-8-4 22:29 發表
過著預産期,BB太大落唔到,生著好耐都唔得,最後止痛針打到發燒,才迫不得已開刀。。

至於傷口,頭幾日醫院定時派止痛藥比你食,你都唔覺得痛,(我零晨開刀,下午已經落床行得了架)。。後面日子, ...

小仙女呀, 我想問下你呢...番左屋企你可唔可以"彎"低身洗頭呀?

子爵府

2019勳章

我開到5,6度個時因為bb心跳突然好慢要緊急開刀,仲要打直開,之後真係痛左成個月:cry: ,到而家條疤都好勁:cry: 如果bb唔係咁我一定順產:cry:

男爵府

好媽媽勳章

開到9度唔再開,加上bb心跳開始慢,所以緊急開刀

男爵府

hello, moledy..
全身浴,而且刀口位,醫院有張3M透明防水膠帶COVER住,醫生都話洗得,試著都OK,防水效果好!如果日子耐要換新既話,我建議你可以去藥房買果類防水透明膠帶。VERY GOOD!!

[ 本文章最後由 小仙女Mummy 於 07-8-8 14:48 編輯 ]
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

第一胎因為產程太耐而且子宮又唔開, 成9個鐘先得個4度. 最後仲要bb個心跳慢左, 所以要開刀.

第2胎係自己話要開刀, 因為試過第一次既經險旅程, 都係開刀安全, 唔想用bb條命去搏

我個人既感覺, 開刀唔係想像中甘痛, 不過係個人體質有別.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hypertension~it's too dangerous to undergo the labouring process!

跳至