跳至

大宅

我老公響bb 3個月之前只係沖過半次, 事關太多危險鏡頭, 沖到一半我已經唔比佢繼續...
但依家呀b已經5個幾月啦, "硬靜"左好多, 上個星期老公話想同呀b沖涼, 咪比佢試下囉, 點知佢又沖得幾鬼好喎, 仲一路沖一路同呀b玩, 所以依家有機會我都會叫佢幫呀b沖涼, 等佢地親子親子一番...:lol

[ 本文章最後由 karryho 於 07-8-3 10:21 編輯 ]

別墅

你地老公有無幫bb沖涼架?

我自己都未試過幫bb沖涼, 更何況老公!

大宅

我老公都有試過幫囡囡沖涼, 但要人從旁協助. 佢手腳好慢 , 我會忍唔住幫手:-P .... 所以到依家老公都未真正試過一個人幫囡囡沖涼 :tongue:

大宅

做乜唔自己幫佢沖jack..幫bb沖涼係親子活動黎架, 我堅持要我地兩公婆自己沖架, 除非我地夜返個日先係工人姐姐沖...

原文章由 Silverhawk 於 07-8-3 10:34 發表
我自己都未試過幫bb沖涼, 更何況老公!

大宅

阿囡滿咗月之後,我老公就同佢沖涼,不知幾咁熟手添,阿囡好鍾意一路沖涼一路望住我老公係喥笑,攪到c6晚晚都爭住同阿囡沖涼,佢話可以同阿囡更加貼近d喎

大宅

我老公未真正試過一個人幫囡囡沖涼, 每次都係我同老公一齊幫BB沖, 我負責扶住阿B, 老公負責洗身, 都算係一個幾好的親子活動.
:-P :-D :-) ;-)

大宅

由Keith出世, 我已經訓練c6沖涼:-P
開始時係好得人驚
但我同佢講, Keith係你個仔, 你點對佢, 佢都不可say no
沖得好唔好, 就係你兩父子的事
第時個仔鍚唔鍚你, 就体你自己
所以c6好比心機學, 好快就上手
依家星期日放假, 都係c6同Keith沖, 又玩具又拍水, 好似水上樂園咁, 父子玩得好開心
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我轉返轉, 我未幫過兩個仔沖, 由始至終都係我老公負責
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

我老公係亞囡未滿月就開始同佢沖涼,仲熟手過我,而家晚晚都係老公同亞囡沖涼

複式洋房

我都係呀! 老公由亞仔出世開始都係老公同他沖涼. 後來奶奶/姑奶沖, 有工人後就工人沖. 我呢...等到亞仔識企先至開始一齊沖囉 ...

大宅

由一出院返屋企就係由爸爸負責沖涼啦,佢仲特登去上堂學同bb沖涼, 沖涼係好好親子活動,有時我都要同DADDY 爭住同仔仔沖涼tim~ 而家我地唔洗用盤仔沖, 可以抱住bb 用花灑沖啦, 佢又唔怕花灑喎, 洗頸果時仲識得合埋個口, 好叻仔

別墅

你地老公有無幫bb沖涼架?

原文章由 karryho 於 07-8-3 10:42 發表
做乜唔自己幫佢沖jack..幫bb沖涼係親子活動黎架, 我堅持要我地兩公婆自己沖架, 除非我地夜返個日先係工人姐姐沖...

我都想自己沖, 但係我同我老公都係好忙既人, 平日夜晚9點幾先番到屋企, OT果陣重夜, 星期六都要番工, 番到屋企囝囝都訓咗覺, 星期日係我同老公二人世界的日子, 所以再有時間, 我哋都會盡量陪囝囝玩, 唱吓歌, 講故事, 學吓ABC, 重邊度有時間同佢沖涼, 老公認為, 我哋都係大忙人, 囝囝既起居飲食, 就放手比賓賓做, 我哋監督, 我哋要做既野, 就係教佢and陪佢玩, 我係公司一有時間就偷偷哋上網, 學吓野, 如果唔係點識教賓賓照顧囝囝ah.

大宅

咁其實你星期日都可以自己同佢沖姐, 我覺得bb好快大架啦, 如果你連涼都未同佢沖過一次, 你第日會好後悔, 加上, 唔一定要陪佢玩, 教佢abc先係親子架, 同佢沖涼都係一個好好既親子活動黎架!
可能你呀b依家仲未認人啦, 但當佢第日大小小認人既時候, 佢一定會跟個"照顧者"多d架, 你都識講啦, 你一至六已經無乜時間見個仔, 所以你星期日就更加應該爭取多d時間佢陪佢同照顧佢..唔係第日佢大d, 唔開心既時候, 佢唔會搵daddy mami架, 佢會去攬住個工人, 到時你真係心都"up"
之前我工人成日都同我爭住湊個女, 我好唔開心架, 最尾我開口同佢講, 我響屋企既時候我想自己照顧返, 因為我好驚有一人佢唔痴我, 咁之後我工人都好識做, 我響屋企就比我自己照顧返, 餵奶, 換片, 暗訓覺, 沖涼, 一手包辦!

原文章由 Silverhawk 於 07-8-3 11:42 發表

我都想自己沖, 但係我同我老公都係好忙既人, 平日夜晚9點幾先番到屋企, OT果陣重夜, 星期六都要番工, 番到屋企囝囝都訓咗覺, 星期日係我同老公二人世界的日子, 所以再有時間, 我哋都會盡量陪囝 ...

[ 本文章最後由 karryho 於 07-8-3 11:50 編輯 ]

複式洋房

有呀,自仔仔滿月後,我地都會同佢沖涼。起初係兩個人夾手幫bb沖,後來就可以一個人同bb沖。依家我c6成日都會同我爭添!

大宅

呀B一出世都係我同佢洗白白的 (開刀生完初期係奶奶幫手的),
之前個c6一直都驚死, 唔敢同佢沖, 但之後因為我整親隻手腕,
所以叫個c6幫手囉, 學下學下就識嫁啦, 不過都唔係咁熟手,
不過依家呀b大粒左, 咁佢就冇咁驚law

男爵府

BB出世第2日以經係Daddy幫佢洗白豬:loveliness:

別墅

BB出世3個幾月老公先開始敢同BB洗白白咋!老公話驚正親BB禍。。。而架阿B就來6個月啦!我每兩三日就逼老公幫BB洗白白~~因爲老公日日返工好小對住個仔,所以要有多返D“親子時間”!!

別墅

原文章由 Silverhawk 於 8/2/07 09:42 PM 發表

我都想自己沖, 但係我同我老公都係好忙既人, 平日夜晚9點幾先番到屋企, OT果陣重夜, 星期六都要番工, 番到屋企囝囝都訓咗覺, 星期日係我同老公二人世界的日子, 所以再有時間, 我哋都會盡量陪囝 ...

甘點得架。。。。真係甘忙咩?BB就快大啦!你地對距甘小,距可能而加以為你個賓仔先係距父母啊。。。。

大宅

我由bb出世到而家都未幫佢沖過涼,coz我開刀生,個傷口痛咗個半月,初初就我mami幫bb沖,到bb未滿月,老公學識咗就幫bb沖到而家,通常我就企係側邊同bb玩,捉下手仔,撥下水落bb心口,我估到bb識坐就係我大顯身手嘅時候呀。

跳至