跳至
[2005年] 幼稚園程度

首頁

尾頁

別墅

我昨天去參觀咗間幼稚園,我問校長K1-K3學生要做幾多功課,跟住她取了小朋友啲課本比我睇
原來到k3已經要寫「母雞會生蛋」等好多筆劃o既字

你地有無參觀過幼稚園,係咪都係咁上下程度呢?-(

男爵府

聽落又真係好深喎 !!!

原文章由 ysy111104 於 07-8-3 10:20 發表
我昨天去參觀咗間幼稚園,我問校長K1-K3學生要做幾多功課,跟住她取了小朋友啲課本比我睇
原來到k3已經要寫「母雞會生蛋」等好多筆劃o既字

你地有無參觀過幼稚園,係咪都係咁上下程度呢?-(
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

別墅

係唔係間間幼稚園都係今?-(

大宅

好媽媽勳章

其實我大女而家寫d字都好深,所以你話呢間學校k3要寫母雞會生蛋一d都唔出奇∼

[quote]原文章由 ysy111104 於 07-8-3 10:20 發表
我昨天去參觀

歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好多小朋友會讀學前班...所以比較叻...所以我相信幼稚園一定會有加深囉d程度...

以前就難講d,可能K3都係好簡單的,依家好多時大家會比小朋友番playgroup學好多野,所以如果係咁相對地幼稚園既程度可能對某d小朋友唔係太難~

不過我自己就驚,因為我冇比凱豐番學前班果d(即係n1?)
同埋playgroup都好少...可以話冇~

所以都擔心過...

大宅

?-( 其實都唔咪好深遮..........

別墅

其實我睇過幾間幼稚園,比較傳統之學校都係
N1--只學自理,唔需要執筆,學聽/講
K1--開始執筆,敎畫線、點
K2--開始寫字,半日班每天2本功課,全日班會係學校做埋功課
K3--已經開始做句 (好似作文咁),每日3本功課

做句就如先比個開頭「我會」,跟住帶小朋友思考下半句
我會刷牙
我會讀書......

有無家長可以分享你地參觀完o既資料

別墅

kawai928

我個仔都無上過playgroup,只係未夠1歲時上過一期幼潛班(只係玩性質)咋

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ysy111104 於 07-8-6 10:14 發表
kawai928

我個仔都無上過playgroup,只係未夠1歲時上過一期幼潛班(只係玩性質)咋

我尋日同老公傾計...佢話如果依家k3要識都唔奇~
不過始終都要睇每個小朋友既程度~
所以都係順其自然~
我地都係同佢搵d比較普通既幼稚園~
當然會搵d教授既野唔會太深既幼稚園~

[ 本文章最後由 kawai928 於 07-8-6 13:26 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至