產前產後

跳至

複式洋房

我昨天去完健康院, 個姑娘話我血壓有d高, 但未去到不能接受的地步, 要觀查, 我而家20幾週到, 佢同我量左3次, 初初係130上壓, 下壓是ok的, 最尾的一次就去到140/70, 原本我重係6星期先再睇一次, 但佢即刻又要我下星期返贊育, 我真係想死, 返工已經遠, 平時產檢都係羅自己大假or sick leave, 去檢查仲要等鬼死咁耐, 但根本幫你唔到, 而且講d野, 直頭係費話到暈, 又話我比標準重量重多左d, 但我由懷孕到而家只係重左約十磅左右(我初初仲好開心, 以為自己今次都唔係重好多, 點知佢話我重), 真係咁完美每個月重一磅咩, 超低能, 仲成日係度串我, 令到我而家真係好down, d政府醫院幫你唔到, 又開唔到醫生紙比你放假, 又要你成日去睇, 大佬阿, 唔駛做咩, 僱主已經衰, 但政府又係費, 講咩野叫人生bb, 無能...

我想問下你地血壓有冇試過好似我咁? 我擔心會影響bb咋, 其實我返到屋企自己度血壓, 又唔係好高姐, 都只係128/60, 我覺得好正常阿, 我下星期去贊育, 如果血壓正常, 我一定鬧死佢地

公爵府

原文章由 vicming 於 07-8-3 10:57 發表
我昨天去完健康院, 個姑娘話我血壓有d高, 但未去到不能接受的地步, 要觀查, 我而家20幾週到, 佢同我量左3次, 初初係130上壓, 下壓是ok的, 最尾的一次就去到140/70, 原本我重係6星期先再睇一次, 但佢即刻又要我下 ...

你唔好咁, 大肚時血壓高可大可少架...政府對血糖同血壓呢方便好緊張, 比起私家重好...

其實可能你當緊張所以高咗少少.

大宅

其實唔同時間、地點、心情度出來的度數會不同, 同埋唔同牌子的血壓計會有差異。

http://www.union.org/new/tc_chi/health_info/health_videos.htm

可以去以上website click "高血壓對孕婦及胎兒有什麼影響"
看醫院的video。

你要注意飲食及多D休息, 如果想請假便去私家診所看普通科醫生叫他幫你量血壓及寫假紙。

男爵府

原文章由 vicming 於 07-8-3 10:57 發表
我昨天去完健康院, 個姑娘話我血壓有d高, 但未去到不能接受的地步, 要觀查, 我而家20幾週到, 佢同我量左3次, 初初係130上壓, 下壓是ok的, 最尾的一次就去到140/70, 原本我重係6星期先再睇一次, 但佢即刻又要我下 ...

大肚如果血壓大高0既話
會好易暈...仲有好多其他會影響bb ka ~~
你唔顧自己...都要顧下個bb呀 !!!
我知...有時d姑娘講野
可能會令你唔舒服...
岩聽0既咪聽low..唔岩聽0既...咪當冇聽過low
醫生護士咁緊張...要check住d血壓,血糖
都係緊張你同埋bb姐
唔好咁la ~~

男爵府

2019新春慶豚圓

vicming, 你去邊間健康院檢查? 我係西營盤健康院檢查, d姑娘同醫生都okay喎, 冇串過我. 雖然每次檢查都好求其, 但佢對你血壓高問題咁正視, 又要你返醫院檢查, 其實都係好gei, 不過係要攞假麻煩啫. 你放鬆心情, 唔好唔開心, 因為BB感覺到ga, 你心情唔好, 對佢都有影響ga.

男爵府

唔好唔開心啦~

其實你去產檢, 可以叫健康院寫到診紙架, 咁咪唔使扣自己假lor。

同埋去產檢唔方便, 你可以搵c+ 2邊check住, 健康院度去梳d同改期就得架喇。

大宅

你冷靜d啦!咁燥對bb唔好架!係唔係贊育太遠呀?你家或公司附近有無另一間政府呀?
血壓高可太可小架,佢地緊張你的bb你應該放心,如果你血壓高佢地都唔理,咁你先驚呀!你量血壓的時候有無等得太耐好燥呀?咁血壓都會高d架,而且你最好是平心靜氣,唔好行去醫院全身好熱的時候量,休息一陣先去量,先會正常架。另外家用的血壓計有時都好唔穩定,你量多幾次計平均先準架。140�70都係高少少,都ok, 但佢地幫你睇住,起碼你知道bb一定無事麻!

男爵府

:-P 妳唔好咁燥啦 !..血壓唔升之其啦 !:lol::" /> relax D
其實健康院咁樣都係緊張車..係好事喎
同時健康院都有到診紙比你架 !可以用作請病假
只係公司的比唔比你車..都唔關政府事

[ 本文章最後由 subb 於 07-8-3 11:32 編輯 ]

侯爵府

睛靈勳章

VICMING,

MUD 去健康院產驗冇醫生紙咩 ??-( ?-( ?-( 點解要囉自己假去產驗, 勞工法例公司要比sick leave for 產驗架喎! 妳有冇問妳公司呀 ?

複式洋房

我係鴨脷洲母嬰健康院產檢的, 而我每次去都係請假, 原因係我返工係火炭的, 所以實在勁唔方便, 因為去完產檢已經11點幾啦(超慢, 但一d都唔多人, 只係十幾個人咋), 如果食埋野返到去就已經半日多d, 不過如果係咁我都冇辦法

我想問下係咪而家好多醫院, 例如:照結構u/s, 唐氏, 飲糖水都要收費啦, 因我第一胎時係2005年的時候, 咩都唔駛收錢架, 但係我就係o係東區生的, 因為當時我d同事個個都話好好(我而家都覺得好好, 當時我bb冇轉頭, 到後尾幾個月, 幾乎個個月都同我照u/s, 而且唔收錢架), 但今胎我因為99關係就選擇左係瑪麗生(因99話方便羅野比我食), 但我今次對瑪麗就唔係咁好印象, 一來以上我提出既野全部都要收費(我唔知係咪而家間間都係咁, 不過我覺得飲糖水都要收費$60, 就真係好唔合理啦), 二來成日要瑪麗, 贊育, 健康院三度地方去, 真係好唔方便架(由其是去贊育), 而且贊育d人又唔係有醫生係度, 同去健康院一d分別都冇, 反而東區就你一有野就即刻叫你去醫院check, 個度同你check的全部都係醫生, 好似摸肚咁, 好有經驗, 兩下即刻摸到知你未轉頭, 立即就可以照u/s, 每次去就算好多人都係個半鍾ok, 所以我而家都好後悔

男爵府

原文章由 vicming 於 07-8-3 12:15 發表
我係鴨脷洲母嬰健康院產檢的, 而我每次去都係請假, 原因係我返工係火炭的, 所以實在勁唔方便, 因為去完產檢已經11點幾啦(超慢, 但一d都唔多人, 只係十幾個人咋), 如果食埋野返到去就已經半日多d, 不過如果 ...

vicming
e ka東區都要收錢ka ~~
我就係東區做產檢
11月生
照超聲波0個d都要收錢ka
收60蚊low !!
不過我覺得東區真係做得好好low ~

男爵府

2019新春慶豚圓

vicming, 我7月7號至係瑪麗生完BB, 之前產檢就多數在健康院, 至於贊育同瑪麗都唔係經常去, 至於收費問題, 其實比起私家, 真係超抵ga woo, 係出面超結構性U/S, 起碼HK$1,000.00, 但係贊育照, 都係HK$60.00咋喎. 可能鴨脷洲母嬰健康院d姑娘差d卦, 我係西營盤健康院檢查, 唔使等好耐就到我啦, d姑娘同醫生都好好人ga, 係贊育檢查, 比起健康院更多人, 但都係好快到我, 有時仲會見瑪麗醫院產科醫生tim. 講真, 我今次第一胎, 所以唔知其他醫院或健康院產檢的事, 但對於今次產檢同生B的跟進都好滿意. 其實係瑪麗醫院生B, 真係去得過ga.

原文章由 vicming 於 07-8-3 12:15 發表
我係鴨脷洲母嬰健康院產檢的, 而我每次去都係請假, 原因係我返工係火炭的, 所以實在勁唔方便, 因為去完產檢已經11點幾啦(超慢, 但一d都唔多人, 只係十幾個人咋), 如果食埋野返到去就已經半日多d, 不過如果 ...

大宅

你公司規定做完產檢一定要返公司做野咩? 你張到診紙有否寫到診及離開時間, 如果無公司點知你睇到幾點?

產檢放1日假應該不會扣糧, 無理由放自己大假?

大宅

2019新春慶豚圓

我上次去政府產檢量血壓同心跳都高 姑娘叫我坐15分鍾後再量
後來正常喎 你量佐3次中間有無坐底冷靜吓?
如果量佐3次都超標政府吾理你,你仲驚la
假紙方面我次次去政府佢都主動問我要吾要喎!你糸吾糸問定佢攞下一次產檢既假紙?即日假紙政府實比你
吾好咁激氣會影响BB

洋房

血壓高可大可小, 唔好為其他講d嘢激氣. 最重係自己同bb健康!

其實你可以問醫生或姑娘要到診紙/醫生紙, 可以向公司攞病假. 我公司都比一日我! 返去同公司相量吓啦!

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我睇東院的,姑娘都有問我要唔要到疹紙. 我公司都俾我請病假, 但半日law!! 因為appointment 果張紙有寫係上午還是下午和幾多點. 不過, 我老闆同我做performance appraisal 年年都會用sick leave 來定我grade, 所以我都好煩, 請唔請病假. 剛剛先做完appraisal 佢就話我因為上年請了2日半病假, 所以個grade 就得咁多ja(b+)!! 咁產假一定唔止2日半咁我出年咪得個D / E grade??? :cry: :cry:

複式洋房

我住得重遠:-(
次次產檢都要
由澳門返香港
東區尤德做
昨日又要返去
book 抽羊水
好擔心:(

侯爵府

睛靈勳章

AGREE!

原文章由 renielo 於 07-8-3 12:32 發表
你公司規定做完產檢一定要返公司做野咩? 你張到診紙有否寫到診及離開時間, 如果無公司點知你睇到幾點?

產檢放1日假應該不會扣糧, 無理由放自己大假?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

血壓高唔可以睇小架, 而家高少少要好好睇住, 如果唔係對大對細都好危險,所以唔好嫌覆診麻煩而唔去呀. 血壓高如果唔好好睇住, 除時會係1個星期升到好高架, 我上一胎就係咁要即刻開刀扲個bb出黎. 我今胎都係因為上次血壓高, 所以產檢要4星期一次, 醫生同我講, 而家要每日用血壓計check住血壓有冇高140/90,如果加埋對腳腫得就要即刻入急症喇. 總之小心d好.

跳至