跳至

首頁

尾頁

男爵府

我姪仔尋日發現出水豆(11歲)
因為佢住我地樓下, 幾乎一日早午晚都會上黎同澄澄玩, 又抱又鍚......但尋日發燒去睇醫生, 先知原來佢出水豆, 佢自己都話手手腳腳身身早幾日都己經有d一粒粒水"pok"出左, 但佢唔知係咩所以無出聲............佢情況唔算嚴重, 食下藥依家休息緊, 唔敢出家住......

but.........................我開始擔心......澄澄唔知會唔會己經野到..
澄澄無打水豆針架....
而且醫生話, 如果小朋友一齊, 甘10個有9個都會野到...
大約一星期左右就會發出黎.....

甘......點算好???

我依家可以做d咩???????
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

咁你煲定d涼茶比定澄澄飲先..就算出..都會出得快d..
咁又收得快d..

複式洋房

原文章由 qq媽媽咪 於 07-8-3 11:24 發表
咁你煲定d涼茶比定澄澄飲先..就算出..都會出得快d..
咁又收得快d..

聽聞水痘如果年紀大出會辛苦D, BB出會冇咁辛苦, 但係BB出嘅話, 佢地一痕就會抓, 咁會唔會有"la"架?
我約咗下個星期帶亞囡打水痘針 ($600)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 heiyiumama 於 07-8-3 14:03 發表

聽聞水痘如果年紀大出會辛苦D, BB出會冇咁辛苦, 但係BB出嘅話, 佢地一痕就會抓, 咁會唔會有"la"架?
我約咗下個星期帶亞囡打水痘針 ($600)

打左水痘針都有機會出..只係冇咁辛苦...
會有藥膏比佢搽架..唔會太痕..

禁止訪問

男爵府

多謝大家意見呀, 甘我一陣保D開奶茶比澄澄飲先...:lol:

甘我呢排都唔可以帶澄澄去婆婆度喇, 因為我妹妹最近去左婆婆度住, 佢個肚7個幾月大, 如果唔知道野到佢就大件事... ...

我頭先上網搵資料, 話原來可以2星期先發出黎架...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

傻太太:

我今日同anosn去打水痘針呀 點解你依家唔帶澄澄去打呀 我樓下打$500 如果真係出 唔好比佢地抓得太勁呀 有la 架 我大仔8個月大就出左la 好音功呀 湊到我cc下呀
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

男爵府

我無同佢打呀....我同老公都覺得, 既然打左都係會出, 只係無甘辛苦.......甘不如唔好打好過, 而且就算TOUCH WOOD中左, 好返仲一生有抗體! 只係BB太細如果中左, 怕唔知點照顧佢好.........

我姪子己經開始好番喇....希望佢快D無事..
希望澄澄都無事啦....

我無保開奶茶,今日沖左D七星茶佢飲....希望無事啦...

別墅

精緻種植勳章

我朋友話可以去藥房買$2"蘇木"好似火柴枝咁, 破開佢煲水同佢抹身(沖好涼之後),抹左就唔駛咁痕喎

希望你澄澄唔會中喇

別墅

傻太太~
我就覺得越細個出仲越好啦, 我有個朋友(男性)喺佢讀中二嗰時先出, 都不知幾咁辛苦呀!
而家你唯有留意澄澄多D, 尤其是身體, 一發現有就好立刻帶佢睇醫生LA. (當然我都唔想8月19日PY見唔到澄澄 )

P.S. 係WOR! 你個病好番未呀? 如未就要快D好番LA, 如果唔係, 你會湊得好辛苦架! 祝澄澄一家身體健康!
[size=small]Cammy

男爵府

過左成個week喇, 希望無事啦.....
不過呢個week我同澄澄都病左, 佢比我傳染到, 大傷風...又未至於感冒~~~~希望我地都會快d好啦..... 8月19日應該可以見到你地既...仲有成個星期, 一定無事...呵呵呵....

男爵府

原文章由 傻太太 於 07-8-10 20:26 發表
過左成個week喇, 希望無事啦.....
不過呢個week我同澄澄都病左, 佢比我傳染到, 大傷風...又未至於感冒~~~~希望我地都會快d好啦..... 8月19日應該可以見到你地既...仲有成個星期, 一定無事...呵呵呵....

傻太太
記得帶口罩,咁會快d好返......

首頁

尾頁

跳至