論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

my case as follows...

我個印印係我媽咪度住同服務, 佢服務ge地址都係我媽果度,
但用我名請佢, 人工係我俾.... 因我媽咪幫我揪bb...

問題係....我媽咪覺得佢成日食曬屋企d野, 一隻美人瓜食左半個,
成磅龍眼食左1半, 仲專食大粒果d, 仲有好嚴重體味同口氣,
仲有騙我媽話無電話, 原來有架, 三更半夜唔知sent message 定講電話(事原有次佢自已跌左部電話落床..),
最最重要係我媽咪懷疑佢偷屋企d散子 ($5, $10)
e+正裝緊佢.

佢仲差個幾月先夠一年, 我記得agent有保養期,
如果我想換係米可以5駛俾agent fee,
我媽咪想佢立即走, 但我地之前唔會俾佢知,
咁我應該點做?
我唔想佢第日告返我地,
我記得好似有d文件(律師行出的)佢簽左就無得告..
仲有機票邊度有得買平d??

男爵府

<你要問清楚AGENTS保養期是否海外工人, 一般要換人的工人質數都比較差, AGENTS FEE唔洗比, 但你要付文件,VISA及新工人的機票, 驗身等費用.

咁我應該點做?
我唔想佢第日告返我地,
<你要炒佢一定唔可比工人知, 即炒即送佢去AGENTS度簽收文件, 工人要告僱主任何野都可以告, 防止唔到

大宅

原文章由 mymelody2003 於 07-8-3 11:23 發表

如果睇住佢入機場禁區, 咁會5會好d...
仲有我係米要同agent講佢d衰野, 問下agent意見?
我怕agent會報串佢知

大宅

[quote]原文章由 crystal36 於 07-8-3 11:45 發表

如果睇住佢入機場禁區, 咁會5會好d...
仲有我係米要同agent講佢d衰野, 問下agent意見?
我怕agent會報串佢知 [/quote

如果你炒佢嘅話,你可以叫你個 agency 幫你!
1)首先我覺得你要知道依加你需要換工人時,agency 會唔會換返一個比你,如果可以換係可以換本地定係oversea 都得先,因為每間agency 都唔同.不過如果係oversea的話,你都係需要比新工人的機票或驗身.
2) 如果你係經你呢個agency 炒佢,你就可以叫agency 幫你問機票及準備需要嘅文件,當你帶返個工人去時就安即當面簽晒所有野.
3) 其實工人係有14日留係香港嘅權利,所以我地係唔可以迫佢走架.你其實如果係行得正企得正嘅話就唔需要驚佢告你.你最緊要把出糧及放假紀錄鎖好,唔好比佢攞到毀滅証據就無事.同埋你都唔可以阻止到佢唔去告你,如果你之前有睇過BK 都知道有好多工人特登去告過傭主等佢可以延長係香港嘅時間等佢地搵野做.所以唔驚得咁多.

當你炒工人當人就最好換過晒D鎖,咁你就放心D囉
希望可以幫到你啦!

男爵府

有BK媽媽教路, 係炒工人當日, 帶齊文件(e.g.收據,支票,機票,etc)同工人去就近勞工處, 係勞工處職員面前settle down everything, 完成之後雙方都唔可以再追討.

大宅

頭先同媽咪講過...
其實如果立即抄人, 我媽咪會好吃力,
就算再請可能會仲衰TIM, 同埋佢衰果幾樣又不至於抄,
(除左懷疑偷錢), 所以媽咪都決定再用一排, 但都想同佢講果幾樣缺點, 咁應該由我講定係AGENT講好呢?

大宅

呢個要問返你個agent,睇睇單据有冇列明呢個free換工人既條件...
咁我應該點做?
咁炒佢之前通知佢即時走就得...
我唔想佢第日告返我地,
所有外傭僱傭條例係根据香港僱傭條例而執行..任何另外簽署既文件都唔成立..包括律師度簽既..外傭勞資糾紛係屬於民事訴訟,有乜問題佢一樣可以告你...
仲有機票邊度有得買平d??
勤力d上airlines既網check一check d 價..就會知清楚邊度平d架喇...

仲有..唔好親自的佢去機場..佢係有十四日既逗留期...佢有權留喺度既,如果到時佢喺機場發爛唔肯走..損失既都係你自己..因為你一定要買多張機票比佢走過..呢個係你既責任...所以炒工人都要有技巧..其實,炒佢唔需要驚佢告..自己問心無愧咪得囉...做足哂d工夫,賠足哂比佢就得架喇...

水晶宮

你出山啦!
見番你好高興!
原文章由 開門見山 於 07-8-3 15:38 發表
呢個要問返你個agent,睇睇單据有冇列明呢個free換工人既條件...
咁我應該點做? ...

大宅

唔係...係fa出咗去公幹..我暫時頂住先.. 盡量啦.. 我d家事仲未搞掂..家吓我好想C~~
原文章由 方方媽媽 於 07-8-3 16:07 發表
你出山啦!
見番你好高興!

首頁

尾頁

跳至