夫婦情感

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

原來忍讓左99幾年, 到頭來, 換來c6一句: "我唔理之前的事, 希望我對99作出永遠讓步, 發生任何事都唔可以直接同佢地理論" 我覺得我絶對有權去控制我同C6自己的家事, 因為我唔係同99一齊住的, 根本冇可能讓99佢地侵入我的家, 大家認為對嗎? 在外面, 比面C6唔出聲我可以忍, 但在自己的家裏都唔可以出聲.... 對嗎? 真係好傷心 原來咁耐所做的事C6認為係我的忍耐能力問題, 係我EQ唔夠高, 我一同佢地理論我就係千古罪人, 我個心淡.........

禁止訪問

男爵府

2019勳章

其實有咩事我都會同老公講,一定要比佢知,唔係第日佢就會話當時唔講,過左咁耐lo,now講番都冇用啦
其實你唔係同99住應該好d嫁,佢係未成日自出自入你屋企,搞你屋企d野,係既話換鬼左個鎖啦,再唔係加個鎖係鐵門
總之以後有咩事都講比老公知先,唔係第日又話你唔一早講

男爵府

雖然我地唔同住, 但佢成日都要來探囡囡, 幾年間發生的事, C6知道的, 一直我都有同佢講, 因為想佢知我諗咩, 我以為咁樣可以讓他企在我的立場諗下.... 原來最後的結果並不是體諒我, 而係我唔忍99就係我的錯, 佢唔會阻止99佢地來我家, 佢覺得我冇可能咁做喎 真係可笑, 自己的家都唔可以拒絕外人的侵入, 這算是什麼呢? 好心淡~ 難道要我教工人黑口黑面去對待佢地?? 因為工人都FEEL到佢地的衰野, 只不過唔出聲, 有時工人 + 99都幾煩, 99同工人講我的壞話, 99想工人可憐佢, 想工人對我差D?-(

[ 本文章最後由 mymelody2003 於 07-8-3 12:24 編輯 ]

男爵府

2019勳章

你地住得好近?你可以同你老公講話如果我媽咪日日來我屋企搞你既野得唔得先,我唔知你99做過d乜,
你可以換轉人物同你老公講,即係你話99係工人面前話你,咁你又可以話,我媽咪係工人面前話你得唔得先,
你囡囡讀書未呀?最好比佢返全日(你要返工?),咁到時你99未會少左去你屋企lo,你唔好比99接放學呀,如果唔係大把野激死你呀

男爵府

小麵麵:

多謝你的回應, 99需要用約一小時的車程才可以到我家, 我好多謝佢地好錫囡囡, 但永遠唔會 "RESPECT" 一下我呢個媽咪, 囡囡今年讀K2半日班, 我有工人無需安排囡囡讀全日, 但99成日來送/送返學真係好煩, 雖然話家有一老如有一寶, 但如果個老人家唔識去體諒下其它人就好麻煩:cry:

原文章由 小麵麵 於 07-8-3 12:33 發表
你地住得好近?你可以同你老公講話如果我媽咪日日來我屋企搞你既野得唔得先,我唔知你99做過d乜,
你可以換轉人物同你老公講,即係你話99係工人面前話你,咁你又可以話,我媽咪係工人面前話你得唔得先,
你囡囡讀書未 ...

大宅

mymelody2003
yes i agree all 99 very trouble ! i know she is kind bring
soup to us but she dont know we also will make soup by ourself & she always will call my husband when he
working ! everytime when she bring soup & call my
husband when my husband back home will bad face !
99 bring me very trouble & trouble

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 mymelody2003 於 07-8-3 11:14 發表
原來忍讓左99幾年, 到頭來, 換來c6一句: "我唔理之前的事, 希望我對99作出永遠讓步, 發生任何事都唔可以直接同佢地理論" 我覺得我絶對有權去控制我同C6自己的家事, 因為我唔係同99一齊住的, 根 ...

男人角度:
1. 乜你地D 女人咁煩架~
2. 99 係佢亞媽, 由細對到大, 所以對99既陃習沒有不妥.

另外唔知你同99之間發生咩野事, 所以都幾難拆掂. 同埋你同老公講時既語氣, 可能會引至覺得你好唔鍾意佢亞媽, 如果佢係一個超級孝順仔既話.:mrgreen:

大宅

能夠遇到一個懂得體諒自己的老公,是難能可貴的。可是,這樣的男人並不多。

由古至今,婆媳關係都最難攪的,特別有了小朋友之後,我與99的關係也因為BB出生而突然惡化,起初以為老公會支持自己,但原來不會時,那就要學識怎樣處理。

老公是由99帶大的,始終有感情,所以絕不能在老公面前講D話99的難聽說話e.g.99「霸」住bb,否則老公難做及難受,又傷夫妻感情。唔係什麼都不對C6講,而係講D客觀的說話,好似講道理咁,交代了事實就算。

如果要呻,就找其他人吧! 我都係每天同家姐互呻99的煩野,度氣才能下,唉...婆媳關係真煩!!

大宅

我冇99,,所以我冇呢個問題,,但我有個抓$又多事幹的姑9,,一樣禁
trouble

男爵府

99+姑仔同我玩雙打, 姑仔似住有99o係度, 真係咩都做得出, 成日笑笑口咁, 難得佢咁屎既戲c6話佢冇問題喎, 大家都係女人點會feel唔到佢地想點呢? 其實99應該專重的, 但姑仔我就覺得唔需要囉

佢地咁做法搞到我唔想再見佢地, 但係佢地可能遲d又會要求帶我囡囡去街, 大家認為比唔比佢地帶呢? :cry:

大宅

我諗我會忍下一齊跟埋去,,去一陣跟住就話唔得閒, 滾水淥腳,要帶埋個女走, 個女仲細, 唔知佢地係個細路女面前講咩, 個女聽左又唔敢講番比你知, 影響心理...c6同你姑仔由細培養的感情,好難影響到, 就算明知個妹唔o岩, 都當睇唔到,,我都好明白...
原文章由 mymelody2003 於 07-8-3 16:38 發表
99+姑仔同我玩雙打, 姑仔似住有99o係度, 真係咩都做得出, 成日笑笑口咁, 難得佢咁屎既戲c6話佢冇問題喎, 大家都係女人點會feel唔到佢地想點呢? 其實99應該專重的, 但姑仔我就覺得唔需要囉

佢地咁 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

絕對明白.
原文章由 mymelody2003 於 07-8-3 16:38 發表

佢地咁 ...

瑪瑙宮

agree:mrgreen:

原文章由 fannylki 於 07-8-3 17:00 發表
我諗我會忍下一齊跟埋去,,去一陣跟住就話唔得閒, 滾水淥腳,要帶埋個女走, 個女仲細, 唔知佢地係個細路女面前講咩, 個女聽左又唔敢講番比你知, 影響心理...c6同你姑仔由細培養的感情,好難影響到, 就算明知個妹唔 ...

大宅

2019勳章 好媽媽勳章

前夫又係唔會體諒我已忍左佢阿媽好耐...
再加上佢本身都對我好差,又唔理個女,所以我唔要佢
見我d朋友62,99都好好,以為唔係個個99都係咁啦,一心諗住離左婚就唔會再有人單單打打或鬧我及干涉我既生活方式...
點知宜家老公既家人又係咁衰...太多野唔係到詳細講...
今日叔仔女友打黎話我知,佢地又聯同老公d損友話我,
話我唔比老公返去元朗住,話其實我老公好想喎?-(
白痴:tongue: 根本我老公就唔鐘意同佢家人住,亦唔鐘意同佢果d同村細個一齊玩既朋友再聯絡...唔關我事又入我數

子爵府

好媽媽勳章

其實男人好多時候都唔想煩...覺得呢d係女人既問題...個個係佢阿媽...你係佢老婆...佢阿媽生佢...唔通要佢鬧阿媽...係佢角度黎諗...佢阿媽唔同佢地一齊住...佢黎探小朋友...送佢返學放學...都係鍚個孫...佢覺得無問題...完全唔會阻住佢...因為佢返工...覺得放工想舒服休息下...點知聽到你不斷同佢講呢樣個樣...佢自然覺得煩...而且佢覺得你係新抱...個個係佢阿媽...你應該尊重佢...算啦...唔好唔開心啦...試下諗下...好多媽咪重慘過你...老公又唔幫佢...奶奶又要蝦佢...又要同奶奶佢地一齊住...無私人時間...起碼夜晚你都可以靜靜休息...有工人幫你...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

原文章由 onon1022 於 07-8-3 21:17 發表
其實男人好多時候都唔想煩...覺得呢d係女人既問題...個個係佢阿媽...你係佢老婆...佢阿媽生佢...唔通要佢鬧阿媽...係佢角度黎諗...佢阿媽唔同佢地一齊住...佢黎探小朋友...送佢返學放學...都係鍚個孫...佢覺得無 ...

agree
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

唔同一齊住都可以比99攪到好煩,我都試過,佢會成日打電話0黎,又會叫我做埋好多唔想0既野:tongue:衣家佢賴死0係我屋企唔走,我同佢好似黑拿馬對黑拿馬咁,大家無必要都唔會同對方講野,但佢一有野想撩鬧交,我就會馬上同佢講,叫佢同我老公講,我都廢事理佢,我同老公講明,我唔想鬧交(多次爭取成果)由老公自己應對佢屋企人的無理撩交鬧問題(特別係99)明眼人一聽就知佢攪事 所以衣家叫做好好多架喇,你比多d時間同你老公傾下啦,祝你好運

男爵府

好媽媽勳章

你既情況都冇計,你唔可以唔比佢黎睇仔睇孫喎.
不過佢係你工人面前講你壞話就唔得.

跳至