想生BB

跳至

複式洋房

我剛剛先排期睇不育,要十二月先有得睇,我自己又想check下先,係咪要去check下面呢d items?

1.子宮內膜厚度
2.輸卵管
3.FSH, LH濃度
4.卵子大小

???係咪係普通婦產科check?有無好介紹?
麻煩你地幫幫我.
Thanks a lot !

大宅

原文章由 happyken 於 07-8-3 11:17 發表
我剛剛先排期睇不育,要十二月先有得睇,我自己又想check下先,係咪要去check下面呢d items?

1.子宮內膜厚度
2.輸卵管
3.FSH, LH濃度
4.卵子大小

???係咪係普通婦產科check?有無好介紹? ...

happyken,
I think you can go to doctor to check hormones first e.g FSH, LH, 催乳激素, 雌二醇E2. (or go to lab directly, but I am not sure if this is worable?), but you need to 抽血 on day2, it costs about 12xx excluding consultation fee.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我之前等睇不育時, 就同普通婦科講想check吓點解try咗成年都冇, 咁個普通婦科醫生都有安排我照輸卵管, 同老公驗精, 妳仲可以day2 or 3驗血.
我就照輸卵管, 同老公驗精都冇問題, 到睇不育時驗血, 就check到FSH高(卵巢早衰).
我諗至於子宮內膜厚度, 同卵子大小, 係妳做treatment時先會check嘅, 睇吓用幾多藥.

原文章由 happyken 於 07-8-3 11:17 發表

1.子宮內膜厚度
2.輸卵管
3.FSH, LH濃度
4.卵子大小

???係咪係普通婦產科check?有無好介紹? ...

別墅

請問輸卵管有無話要day幾check架?
我今日day7, 如果要驗血check指數係咪要下個cycle先得呀?
thx

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

照輸卵管要醫生寫紙照, 會喺m清後照, 所以會叫妳day1 or 2打電話去book期照, 照之前唔好dodo.
驗血, 醫生多是叫day2/day3去驗, 咁會準d, 所以係要下個cycle先得喇.

原文章由 飽飽 於 07-8-3 15:59 發表
請問輸卵管有無話要day幾check架?
我今日day7, 如果要驗血check指數係咪要下個cycle先得呀?
thx

複式洋房

謝謝你呀.高齡產婦!

總結來說,即係:

1.day2/day3驗血
2.day7-10驗輸卵管
3.day20/21超子宮內膜厚度

係唔係day11-13(排卵前)就照到蛋蛋的size?

伯爵府

係呀, 之前可能會照多一次, 咁到day12/13, 如果蛋蛋唔夠大, 就要加針, 如果夠大, 就打破卵針同book時間(一兩日後)做iui. 如果唔係做iui, 咁醫生會叫妳見意妳幾時自己dodo.

原文章由 happyken 於 07-8-3 16:19 發表
謝謝你呀.高齡產婦!

係唔係day11-13(排卵前)就照到蛋蛋的size?

跳至