嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB剛兩歲, 已用花灑沖涼一段時間, 但現在同佢洗頭仍抱住佢坐在膝頭洗, 因我驚佢隻眼會入到洗頭水, 佢又唔識"咪埋眼", 我覺得佢咁大個唔應該咁洗, 而且佢仲好重, 請問各位mami你地現在點同bb洗頭呢? 請告知! Many thanks!

大宅

我都有呢個疑問啊~?-(

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 hebemami 於 07-8-3 11:46 發表
我BB剛兩歲, 已用花灑沖涼一段時間, 但現在同佢洗頭仍抱住佢坐在膝頭洗, 因我驚佢隻眼會入到洗頭水, 佢又唔識"咪埋眼", 我覺得佢咁大個唔應該咁洗, 而且佢仲好重, 請問各位mami你地現在點同bb洗頭呢? 請告知! M ...

I'm so headache about this either...

大宅

原文章由 hebemami 於 07-8-3 11:46 發表
我BB剛兩歲, 已用花灑沖涼一段時間, 但現在同佢洗頭仍抱住佢坐在膝頭洗, 因我驚佢隻眼會入到洗頭水, 佢又唔識"咪埋眼", 我覺得佢咁大個唔應該咁洗, 而且佢仲好重, 請問各位mami你地現在點同bb洗頭呢? 請告知! M ...

我BB歲半戴洗頭帽,企係浴缸度,用花灑洗。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

唔.......咁係咪即係話你小朋友係肯企o係度洗頭,只不過係你驚d洗頭水入眼咋,如果係就好辦啦,你可以同佢帶洗頭帽又得,"味"鏡又得,再唔係最簡單直接比佢坐o係個浴缸度,叫佢"岳"高個頭望住天花板,我試過d水都唔會流入眼,但最好就先沖涼後洗頭,因為已經濕左個身,再濕埋個頭會易攪d,記住要坐o係度洗同過程要快,唔係佢會有可能因為驚而亂走"扇"親!!

男爵府

原文章由 haihaimom 於 07-8-3 14:37 發表

我BB歲半戴洗頭帽,企係浴缸度,用花灑洗。

我BB未夠歲半, 都係幫佢戴洗頭帽及在企缸度用花灑沖涼.

大宅

原文章由 sa2501 於 07-8-4 05:03 發表

佢比你抱住洗都好丫 ...
我個仔餐餐洗頭都 :-( 一餐.
唔肯戴洗頭帽. 我唯有照頭淋佢

if it ain't broke, why fix it ?
如果佢仲肯比你抱住洗, 就繼續啦..
我媽同我地咁洗頭到好大個 ...

我個囡2歲,同你囝囝一樣,唔肯戴洗頭帽兼怕水流到眼耳口(簡單d講整個頭部)照頭淋咪喊到拆天咁:-( :-(

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

我大仔果時11個月左右,我就已經比佢企浴缸沖涼,洗頭佢會比我照頭淋,有時個鼻會吸左d水唔舒服,不過沖多幾次就冇問題.
細女依家10個半月,10個月開始我都已經比佢企浴缸沖,洗頭都係照頭淋,不過就要快,水一樣入眼入鼻,不過佢自己抹完就冇野.

襯依家天氣熱多d同小朋友去游水啦,我兩隻小鬼都係因為游水游到唔怕照頭淋o架.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

我個女用洗頭椅, 好似髮型屋咁, 好歎架!

首頁

尾頁

跳至