論盡家傭

跳至

大宅

2019勳章

我個印傭剛做滿1年,可享有7天年假。工人話今年唔想放假,但我唔知可唔可以薪水補假,抑或一定要佢放假?法例點規定?請指教。
We live by faith, not by sight............

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

僱主須每年給予傭工多少天年假?

原文章由 pionachang 於 07-8-3 11:51 發表
我個印傭剛做滿1年,可享有7天年假。工人話今年唔想放假,但我唔知可唔可以薪水補假,抑或一定要佢放假?法例點規定?請指教。

傭工為同一僱主每工作滿12個月後,便有權享有有薪年假。年假日數會按傭工的受僱年資由7天遞增至最多14天。詳情如下:

服務年期

每年可享有的有薪年假日數

9及以上

例如,傭工在第二個為期兩年的合約期內為僱主完成第4年的服務後,便有權享有9天的年假。
誰決定傭工放取年假的日期?
在受僱滿12個月後,傭工須於隨後的12個月內放取她有權享有的有薪年假。年假日期應由僱主與傭工經商議後指定。僱主須最少在假期開始的14日前以書面通知傭工年假的日期。

年假是否包括休息日和法定假日?
不是。如年假期內適逢休息日或法定假日,該日應視作年假。僱主須為傭工另定休息日或法定假日。

除年假外,僱主是否須要給予傭工休假?休假是有薪或是無薪的?
若果僱主與傭工簽訂再次聘用合約,除傭工有權享有的年假外,僱主須另外給予傭工不少於7天的休假。至於休假是否有薪,則視乎雙方就標準僱傭合約第13條款所簽訂的條件而定。

當傭主前往海外時,僱主可否強逼傭工放取無薪假期?
無薪假期的安排必須獲得僱傭雙方同意。僱主不得單方面強逼傭工放取無薪假期。

當僱傭合約期限屆滿或終止時,我應怎樣給予年假?
當僱傭合約終止時,你須向傭工支付工資,以代替他/她每工作滿12個月可享有但未曾放取的年假。此外,在一個假期年(即傭工開始受僱後每12個月的一段期間)內,如傭工已受僱滿3個月但不足12個月,除因犯嚴重過失而遭即時解僱外,傭工有權享有按比例計算的年假薪酬。

例如:傭工在工作滿18個月後辭職或遭解僱,而他/她未曾放取任何年假,僱主便須向傭工支付工資,以代替他/她首12個月受僱而享有的年假(7),並另加其餘按受僱日數比例計算的年假薪酬(7+3.5=10.5天工資)

不過,如傭工在工作滿18個月後,因犯了嚴重過失而遭即時解僱,他/她只有權獲得工資以代替他/她首12個月受僱而享有的年假(7天工資)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

年假並無規定要年年清,你可以等佢完約時一次過算帳。如果第時吾再續約,你可以比工人提早 14 日﹝14 日大假不包括當中既休息日 gar﹞走,又或者計番錢比佢。我認為你而家吾好噤快比大假錢佢,因為工人隨時話屋企有事,要放假返去,又或者佢突然走佬,我地都有渣拿。再者,如果第時新工人吾準時到,都有 10 幾日鬆動。

[ 本文章最後由 twins214wy 於 07-8-3 13:45 編輯 ]

珍珠宮

我想請問根據呢到講,假設我工人做完第一張約,除左有薪大假14日外,係咪仲要俾多7天的假期? 咁咪成21日?加埋d休息日,咪成個月無姐姐:-(
除年假外,僱主是否須要給予傭工休假?休假是有薪或是無薪的?
若果僱主與傭工簽訂再次聘用合約,除傭工有權享有的年假外,僱主須另外給予傭工不少於
7天的休假。至於休假是否有薪,則視乎雙方就標準僱傭合約第13條款所簽訂的條件而定。

原文章由 happyky 於 07-8-3 12:41 發表

傭工為同一僱主每工作滿12個月後,便有權享有有薪年假。年假日數會按傭工的受僱年資由7天遞增至最多14天。詳情如下:
  ...

水晶宮

唔係14日+7日.
合約既有薪大假14日,咪就係勞工法例講緊既7天年假囉.
第一份約,兩年,每年7天,兩年合共14天.
第二份約,兩年,但係每年分別為8天和9天,即合共17天.
你講休假,係咩意思呀?
每七天有一天休息日?
唔係好明你問緊咩,你講詳細d,大家參詳下啦.
原文章由 Froggy_joe 於 07-8-3 13:46 發表
我想請問根據呢到講,假設我工人做完第一張約,除左有薪大假14日外,係咪仲要俾多7天的假期? 咁咪成21日?加埋d休息日,咪成個月無姐姐:-(
除年假外,僱主是否須要給予傭工休假?休假是有薪或是無薪的 ...

大宅

2019勳章

謝謝各位媽咪回應。如果明年工人完約,而我又想同佢續約,咁我係咪要先比佢放咗年假,才開紿新合約?
We live by faith, not by sight............

別墅

原文章由 twins214wy 於 07-8-3 13:42 發表
年假並無規定要年年清,你可以等佢完約時一次過算帳。如果第時吾再續約,你可以比工人提早 14 日﹝14 日大假不包括當中既休息日 gar﹞走,又或者計番錢比佢。我認為你而家吾好噤快比大假錢佢,因為工人隨時話屋 ...

Hi Twins214wy,
我想請問, 如果工人在10月頭完約, 一個月通知, 我是否在8月底/9月頭通知佢我哋唔同佢續約, 然後再扣除大假, 佢實際在9月中到離開, 請問是否這樣.
因真的不想太早通知佢, 唔知佢有物野反應.

跳至