論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

偷錢喎, 肉痛都要炒架啦, 唔通留個賊係屋企.

洋房

call the police and let her go, no need to pay 1mth notice.
原文章由 coreymami 於 07-8-3 11:58 發表
我朋友發現個工人偷錢, 昨晚專登數下銀包有幾多錢, 點知今朝又唔見左$500, 而家工人出左街, 佢點我點算, 炒佢又要陪錢比佢送佢走, 好唔抵, 但又唔想留個thief係屋企.

請大家幫忙教下我朋友點做好??

洋房

原文章由 daisyskw 於 07-8-3 12:05 發表
call the police and let her go, no need to pay 1mth notice.

如果報警要有證據的.如果唔係都要賠的.裝佢多一次不過要mark no of money. 佢再偷唔可以比佢出街. 搵police find out the money.

民房

我都試過,我以前個工人偷左我同屋企人好多錢同物件, 我係打返去比佢公司,等公司決定如何處置, 同叫佢寫返封信話佢偷左d咩野野, 幾多$, 幾時偷, 比機會佢講, 唔認就話call police, 仲要講明如果police查到佢有偷既話,係冇得返屋企,要係hk坐牢既,佢就會講架啦,不過call 唔call police就你朋友決定, 因d工人以為call左police佢咪至多即時離開hk, 我個時就冇陪一個月比佢, 個工人仲比返部份錢我, 算好彩..

禁止訪問

男爵府

coreymami: 等工人返黎啦.叫你朋友係屋企門口打個電話俾佢.扮晒死狗咁,話唔見咗一張好有紀念性0既銀紙.叫工人幫手揾下.

睇下工人揾唔揾到.你朋友唔好閙佢住.暫時關係唔好咁薑.

如果0固工人唔係老手,就會揾到啦.揾出黎之后,叫你朋友氹佢簽低紙認偷錢.

如果唔認0既.同佢玩心理戰.

入房叫工人坐低.問佢有咩困難,太太可以幫佢.一路捉住佢傾.

我用過兩個偷錢印姐,我係用上辦法揾返錢.跟住簽咗紙,換咗工人.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

畀面勳章

你個Friend 要裝Cam前, 要得到個衰印同意先, 否則將來有野時,未必可接納為呈堂証供

原文章由 coreymami 於 07-8-3 12:27 發表
個偷錢印係香港做過2年, 而家係我朋友度做左1年, 正一老 "C佛", 精過鬼, 驚"空"佢唔到.

岩岩打電話比佢, 佢話裝個CAM, 睇下裝唔裝到佢喎.

coreymami

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

即係話要裝前,話比佢知要裝la,比張野佢叫佢簽番個名証明佢知道亦唔反對裝:tongue:

原文章由 coreymami 於 07-8-3 12:36 發表
Mamamia,

唔係好明點解要得佢同意先裝得??

coreyammi

男爵府

裝Cam係唔需要事前話佢知, 也唔需要佢同意, 只要唔裝係廁所同唔影到佢張床就無問題.

男爵府

畀面勳章

或許這個案例可幫到你 :-
個案編號: 2005006
僱主:在使用隱蔽方式監察僱員工作活動前,應小心考慮清楚—保障資料第1(1)、1(2)及5原則 投訴內容
本地報章報導一個政府部門的分區辦事處在工作地點(洗手間及更衣室附近)安裝針孔攝錄機。該部門的回應是,由於辦事處發生連串的失竊事件,所以安裝針孔攝錄機偵測罪行。該部門相信,使用針孔攝錄機是找出罪犯及收集罪證的有效方法。 私隱專員的調查結果
公署的人員實地視察後發現辦事處的不同地點共安裝了六個針孔攝錄機。攝錄機是安裝在類似插座的盒子內,人們是很難察覺到的。 根據私隱專員發出的《保障個人資料私隱指引:僱主監察僱員工作活動須知》,除非有充分理由證明使用隱蔽式監察是最後的辦法,並且絕對需要用作偵測或收集非法活動的證據,否則隱蔽式監察是不可以使用的,而在進行監察時,監察的範圍及持續時間都應受到限制。此外,僱主應制定清晰的僱員監察政策,令僱員知悉監察的目的、 監察會在何種情況下進行,以及會收集的個人資料類別。 雖然該部門有合理的原因要保障自己及顧客的財物免受盜竊,但證據顯示損失的風險程度,不致於可以合理地大規模使用高度侵犯私隱的針孔攝錄機進行監察活動 。是次監察活動的規模及範圍超越了收集資料的目的,而且該部門打算長期及全面進行防範性的監察。鑑於大量的個人資料可以在僱員不知情的情況下被收集,因此專員認為該部門為收集犯罪證據而以如此規模及範圍進行僱員監察活動是屬於過度,因而違反保障資料第1(1)原則的規定。 沒有證據顯示該部門曾適當考慮採用其他侵犯私隱程度較低的方法,或者採用公開的方式會破壞收集的目的。全面及長期使用隱蔽式監察,而在使用期限方面沒有明確的計劃或政策,屬高度侵犯私隱,會加重對無辜人士的傷害(如有的話)。專員認為是次隱蔽式監察是不合理及不公平的,違反了保障資料第1(2)原則的規定。 在監察僱員前,應採取合理可行的步驟,制定清晰的私隱政策聲明,並讓受監察活動影響的人士知悉。由於(在使用針孔攝錄機之前)該部門已為保安理由而安裝公開的閉路電視攝錄系統,個人資料可能已被收集,該部門確實有需要實施有效的監察政策,而有關政策應讓受影響的僱員知悉。基於該部門沒有就使用攝錄機進行僱員監察活動而制定任何私隱政策,私隱專員認為該部門違反了保障資料第5原則的規定。 私隱專員所採取的行動
私隱專員向該部門發出執行通知,該部門按指示終止有關的隱蔽式監察、拆除所有針孔攝錄機、銷毀所有有關記錄,以及制定有關錄影監察活動的私隱政策。

原文章由 bbrma 於 07-8-3 14:00 發表
裝Cam係唔需要事前話佢知, 也唔需要佢同意, 只要唔裝係廁所同唔影到佢張床就無問題.

男爵府

唔好意思, 我係指普通Cam, 唔係針孔攝錄機.

侯爵府

比我即出一個月通知,日日黑住塊面係屋企點佢做d高講難度動作,你唔做呢?即多封警告信!即炒可唔洗陪$ tim!!我仲會話埋比佢聽,佢唔肯做野既話,拎部相機同錄影機影住d罪証!如肯即走唔洗陪就算數,唔向入境處寫:li 個工人工作期間屋企成日唔見野,苦冇罪証,感覺到非常狡猾睇下佢點?

(除非事後上網登相la,唔係既話就算事後登名都無用,因係印尼、菲律賓改名換姓只係要幾百$就可以搞掂,又來過hk打工害人...我呃我個印傭話e+政府知道個工人有問題,會打手指模架!!!)

[ 本文章最後由 朗仔 於 07-8-3 15:23 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至