自由講場

跳至

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

1) 細老結婚, 我做家姐要做幾錢禮好. 要唔要打金器比個弟婦呀
2) 個姑仔結婚, 我地又要做幾錢人情好呀, 又要唔要打金器呀

我同我老公結婚時, 我老公無錢無聘禮無擺酒, 只係吃了一餐飯便算. 什麼都無做到. 咁佢地如果結婚, 又要唔要比以上禮同金器

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 B-bu 於 07-8-3 12:20 發表
1) 細老結婚, 我做家姐要做幾錢禮好. 要唔要打金器比個弟婦呀
2) 個姑仔結婚, 我地又要做幾錢人情好呀, 又要唔要打金器呀

我同我老公結婚時, 我老公無錢無聘禮無擺酒, 只係吃了一餐飯便算. 什麼都無做到. 咁 ...

1) 要一對龍鳳, 幼幼地就ok啦, 佢地斟茶比你, 你都要比利事, 可以唔做人情

2) 姑仔因為大過你地唔要比金, 但若果感情好你可以比多d人情

唔好太介意自己個時點. 因為個個人都唔同, 只要自己愛既就得啦.

[ 本文章最後由 milkbear23 於 07-8-3 12:28 編輯 ]
[img][/img][img align=left

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 B-bu 於 07-8-3 12:20 發表

我同我老公結婚時, 我老公無錢無聘禮無擺酒, 只係吃了一餐飯便算. 什麼都無做到. 咁 ...

1, 2, 應該用金器.

只於當初妳無做任何野(已經係題外話), 咁佢地知唔知個餐飯係等同妳地結婚呀? 佢地又有無送野俾妳呢

大宅

我覺得人地有無送禮俾你就無關係既 , 送唔送金器同做幾多錢人情可以視乎自己個經濟環境 , 無咪俾少D , 有咪出心囉 .
呢D面門野黎遮, 佢唔LIKE你 , 你做幾多都係唔LIKE .

侯爵府

2019勳章

原文章由 milkbear23 於 07-8-3 12:25 發表

1) 要一對龍鳳, 幼幼地就ok啦, 佢地斟茶比你, 你都要比利事, 可以唔做人情

2) 姑仔因為大過你地唔要比金, 但若果感情好你可以比多d人情

唔好太介意自己個時點. 因為個個人都唔同, 只要自己愛既就得啦.

姑仔係細過佢老公,姑奶先係大過佢老公
正常係要比既,不過唔一定係龍鳳仙呃囉,介子/金項鍊/金手鍊都得

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

謝謝各位靚媽, 咁我起碼有個預算.

因為當初佢地無比任禮給我們. 只有我媽打左D金器比我, 我奶奶就一D都無得比, 佢個女一拍拖打定比佢. Anyway. 我都算吧, 費事同佢計較.

複式洋房

係我就只比基本野就算, 金咩呀!! 可能我比較小氣,
奶奶當初一D都無得比, 咁我都唔會比佢個女o羅,
等佢阿媽自己比到夠

複式洋房

原文章由 emilyemily 於 07-8-3 13:09 發表
係我就只比基本野就算, 金咩呀!! 可能我比較小氣,
奶奶當初一D都無得比, 咁我都唔會比佢個女o羅,
等佢阿媽自己比到夠

我都會咁做呀:tongue: 我叫得你奶奶連金器都冇件, 有冇攪錯....除非真係比唔到就唔好怪佢...

大宅

畀面勳章

基本上同意 asgar714 的說法: "我覺得人地有無送禮俾你就無關係既 , 送唔送金器同做幾多錢人情可以視乎自己個經濟環境 , 無咪俾少D , 有咪出心囉 .
呢D面門野黎遮, 佢唔LIKE你 , 你做幾多都係唔LIKE "

另外我會睇交情, 1) & 2) 都是咁親的親人, 大家都清楚對方的經濟情況, 禮方面做多做少不應該"怪"的.

跳至
熱門主題