自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你好,最近我媽媽被''炳翰精製人蔘粉''集團的傳銷人員向他推銷人蔘粉   

該公司誇稱這產品有抗癌、防衰老、降血壓等神奇功效,更謂有人食後「癱都行得番」無病強身健體,慫恿及灌輸不用接受任何醫學治療便可令重症消失。 

我媽媽長期有血壓高等問題,故不敵傳銷人員死纏用了幾萬元購買每瓶售價$1550元的人蔘粉 !! 

後來心血來潮上網搜尋,竟然發現,這瓶所謂的人蔘粉,曾於04年衞生署驗出含有三種超標農藥包括六氯苯、 六六六及五氯硝基苯!!長期慢性攝入六氯苯,不單對肝臟、神經系統、關節及胃部造成不良影響外, 亦已被被世界衛生組織(WHO)所轄之國際癌症研究署(IARC)界定為可能人類致癌物; 而六六六過去雖然是常用的農藥, 但長期慢性接觸, 亦可能會影響接觸者的中樞神經及造血系統, 甚至干擾性激素的分泌, 而且它亦可能被美國健康及人類服務部(DHHS)界定為致癌源之一。

我勸我媽媽唔好亂食藥, 但我媽媽已經徹底地被人洗腦,完全唔聽講。 

今天會出此文, 我是希望各位網友將這文傳開去,不希望有人再受害,奸商得逞!! 以及通知別人不要再服用,害己害人的事,真的不可為!!!

別墅

參考:
【大騙局】炳翰精製人蔘粉:
http://iammissjeris.blogspot.com/2011/03/blog-post_25.html
名不附實之炳翰精製''人蔘''粉推銷集團:
[url=http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1]http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1[/url]

星島日報報導:
http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2004&month1=5&day1=23&year2=2004&month2=5&day2=23&category=all&id=20040523a06&keyword1=&keyword2

香港政府新聞公告
http://www.info.gov.hk/gia/general/200405/24/0524239.htm

禁止訪問

回覆:【大騙局】炳翰精製人蔘粉

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你好,最近我媽媽被\'\'炳翰精製人蔘粉\'\'集團

原帖由 wai+ling 於 14-03-06 發表
你好,最近我媽媽被'炳翰精製人蔘粉'集團的傳銷人員向他推銷人蔘粉   

該公司誇稱這產品有抗癌、防衰 ...

simple is the best~

別墅

我已經報左警,備左案,但警方俾我的感覺是意見接受 行動照舊!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

致癌都拎嚟呃人

珍珠宮

2021勳章

wai+ling 發表於 14-3-6 15:51
我已經報左警,備左案,但警方俾我的感覺是意見接受 行動照舊!!

04年衞生署驗出含有三種超標農藥, 咁應該停售, 咁係唔係應該報埋衞生署
最好推上報, 唔好俾佢再呃人

別墅

我都希望每位睇過呢篇,都回覆一下!!!等多D人知道!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

水晶宮

2021勳章 BK Milk勳章

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

推!

大宅

報衛生署+消費者委員會+ 生果日報啦!

男爵府

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

引用:我已經報左警,備左案,但警方俾我的感覺是意

原帖由 wai+ling 於 14-03-06 發表

我已經報左警,備左案,但警方俾我的感覺是意見接受 行動照舊! ...
蘋果應該幫到你

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

已經唔係近年既事,幾年前已經開始有人中伏(包括我62)

首頁

尾頁

跳至