論盡家傭

跳至

民房

工人姓名,點解得一個單字?姓又係佢, 名又係佢,
有否可疑?皆因過往我俾兩個衰印印呃,佢地都話在星、
馬打過工,1個話係 Malaysia 造咗11 yrs, 另1個話係
Singapore 造咗2 yrs,但我請咗佢之后到港,先知
passport 是全新的,睇唔到有出過埠紀錄。

工人是否被有關國家 blacklisted,故可改名換姓再來港?
兩個衰印印最終想呃我錢然后走人,真可惡!

男爵府

原文章由 tenfai 於 07-8-3 14:35 發表
馬打過工,1個話係 Malaysia 造咗11 yrs, 另1個話係
Singapore 造咗2 yrs,但我請Ø ...

我工人都係得一個名,無其他的呢。

公爵府

2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

印尼人好多都係得一個姓,我問過,不過忘記在點解

男爵府

原文章由 carollung 於 07-8-3 14:42 發表
印尼人好多都係得一個姓,我問過,不過忘記在點解

嗰1個字唔係姓, 係名先啱。 我問過工人, 佢話冇姓。 對印尼人來講, 好普通一件事, 不需大驚少怪

子爵府

醒目開學勳章

我個工人都係得一個名

複式洋房

我問過以前印印工人,她說在印尼只有有錢人家才可以有姓氏,窮的人只有一個名.佢係咁講,唔知真定假.
[img align=left]D:\My Documents\My Picture\builda[/img]

大宅

我2個工人都係得一個字.

禁止訪問

別墅

好似話印尼人信奉回教,所以唔會有姓氏,只有名,因佢哋跟神同姓.

侯爵府

醒目開學勳章

我印印一早同我講:'我地無姓(冇性)的!'

子爵府

My yanyan also has 1 name in passport only.

Reason : real surname is tooooo long, HK people cannot pronounce / read it, so she just uses the abbreviation of surname (last name) and drop the first name.

跳至