夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想請教下你地, 結婚1年多,老公唔比家用,供樓一人一半, 姑9又成日抓水, 老公問我借$其實係來比佢個仔讀大學,,姑9唔駛做野,又冇幫過我地, 我而家個女又細, 奶粉尿片都係我,,我想問你地點解決呢?:-( :-( :-(

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

呢個分配係咪你地一早定好嫁?
咁好似咩都係仔負擔左喎....我怕你自已辛苦呀...
可以同老公商量下MA?

大宅

唉,,本來一人share一份好公平, 但自從去年姑9個仔2次會考肥佬,跟住又話讀mud讀物,,跟住就好似c6多左個仔禁要養,,姑9來親都抓幾萬,,跟住果幾期供樓就我頂住先,打工仔都係出糧先有$,,頂得幾多次,,心淡,,我老公得1個家姐,,好難開口叫佢唔幫,睇得出c6點都會幫佢地先. 佢家姐同姐夫就大安旨意囉. 所以我見到姑9真係想罵佢

原文章由 zuzu888 於 07-8-3 14:42 發表
呢個分配係咪你地一早定好嫁?
咁好似咩都係仔負擔左喎....我怕你自已辛苦呀...
可以同老公商量下MA?

伯爵府

好媽媽勳章

如果係我,我未必會借俾佢地.
仔係佢地既,供書教學,應該係父母既責任.
已經唔係第一次,借得幾多?

況且,你地都要儲錢俾仔女將來讀書啦..
直接同老公講明啦.....

大宅

年頭攞過一次, 我已經"張就" + 黑面, 今次又來,,攞完幾萬後c6又叫我供樓再頂,,我今次唔頂啦,,由得銀行罰啦,, P.S.學費$4800/月, 要讀4年. 佢地借錢唔係周轉, 直頭係當提款機錦攞!!

原文章由 雲妮彭 於 07-8-3 15:10 發表
如果係我,我未必會借俾佢地.
仔係佢地既,供書教學,應該係父母既責任.
已經唔係第一次,借得幾多?

況且,你地都要儲錢俾仔女將來讀書啦..
直接同老公講明啦.....

大宅

你老公知唔知已經比銀行罰?

要比佢知道多d屋企既開支。
要佢比呢個家所有野既一半,eg.電費、個b既洗費。
每個月必需要比一半,你亦都唔可以借比佢或同佢頂,佢比到一半的話,佢鍾意比晒d身家人就由得佢。

另外,你係咪收入多過你c6呢?

原文章由 fannylki 於 07-8-3 15:20 發表
年頭攞過一次, 我已經"張就" + 黑面, 今次又來,,攞完幾萬後c6又叫我供樓再頂,,我今次唔頂啦,,由得銀行罰啦,, P.S.學費$4800/月, 要讀4年. 佢地借錢唔係周轉, 直頭係當提款機錦攞!!

民房

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如佢個仔讀大學, 政府有full grant full loan 架嘛, 政府幫到佢, 唔駛問人借啦!

大宅

我c6收入多過我成倍嫁, 其實我要求好低, 只要大家各比一半,我唔理佢d $$點駛,,但係佢一半都比唔到,,個女又顧唔到,成日叫我頂,話遲d還番,,但係一次又一次,,呢個係立場問題,,姑9個仔讀完,我個女都入學啦,,
其實我都唔明, 我聽姑9講話借左貸學金,,但都仲要問我老公攞.. ,,我姑9一向都係菠蘿雞, 出來食野, 就算high tea幾十蚊都唔會比錢,,食慣晒..

p.s.未收到銀行信,,不過好快有嫁啦.

原文章由 yan_man 於 07-8-3 15:41 發表
你老公知唔知已經比銀行罰?

要比佢知道多d屋企既開支。
要佢比呢個家所有野既一半,eg.電費、個b既洗費。
每個月必需要比一半,你亦都唔可以借比佢或同佢頂,佢比到一半的話,佢鍾意比晒d身家人就由得佢。 ...

別墅

無錯"大食有指意", 佢哋一心都以借錢度日, 無理由時時都要同你老公借錢. 無啦! 都唔知有冇得收返啲錢. 其實姑9嗰仔真喺讀書既政府喺有貸款嫁. 又或者佢哋唔識掛...... 不過我覺得妳做得好由得銀行罰錢, 不過長此下去不是辦法. 好好再同c6傾吓啦.

大宅

好坦白講你老公好過份。
但問題其實唔係係你姑9果度。

我唸你暫時唔好出聲,等封銀行信再睇下佢點。
好好地同佢傾下,如果佢明白的話就最好啦!
如果唔明你就要為自己唸下喇!

如果佢依然係比唔到一半的話,或者試下,你每個月比全部家庭總開資的2/3(因為佢人工多過你)出黎比佢,其餘要佢自己負責返,而你就除左有時出小小錢買野比個b之外,其餘就唔好再出錢,就算佢唔供樓都唔好理,比佢感受下你既壓力,因為依家佢認為祇要講聲頂住先,你就真係頂到,佢完全唔會覺得有問題。

p.s:千其唔好心軟,因為你對佢人慈,佢祇會對其他人人慈,佢咁鍾意幫人,就等佢承受下壓力。

原文章由 sheeppig 於 07-8-3 16:07 發表
無錯"大食有指意", 佢哋一心都以借錢度日, 無理由時時都要同你老公借錢. 無啦! 都唔知有冇得收返啲錢. 其實姑9嗰仔真喺讀書既政府喺有貸款嫁. 又或者佢哋唔識掛...... 不過 ...

大宅

謝謝你們,,
其實我覺得自己一直太林, 縱容左佢,,我而家為左個女,,要硬d啦

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

又係一個"貧賤夫妻百事哀"的例子。

大宅

唔緊要慢慢黎啦!

我都係比人蝦到癲,依家先可以硬返小小咋!:-(

但我以後都唔會再比人蝦架喇!

凡事我都要學習唸左自己先

原文章由 fannylki 於 07-8-3 16:32 發表
謝謝你們,,
其實我覺得自己一直太林, 縱容左佢,,我而家為左個女,,要硬d啦

大宅

錯錯錯....係
"愚孝老公百事哀"

原文章由 晴B媽 於 07-8-3 16:41 發表
又係一個"貧賤夫妻百事哀"的例子。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 fannylki 於 07-8-3 16:32 發表
謝謝你們,,

你要同老公坐低慢慢講, 幫姑9 幫得一時幫唔到一世. 唔係下下要搵你老公幫手, 佢仲有自己老公架嘛~ 唔通要養晒佢全家咩. 姑9老公幫唔到姑9手, 要姑9搵你老公, 咁你搵邊位老公幫手呀

長 "貧" 難顧. 應該係 授漁, 唔係授魚.

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公唔出聲...佢阿家姐當然覺得唔係問題...呢d係你老公自己做成...你點怪得人...試下同佢傾下...大家坐低計下所有既開支...當然有錢就儲起當私己...當然講錢失感情...可能會攪到大家唔開心...但係唔傾...佢就唔會企係你角度諗...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

佢有老公有頭家,單親就話幫一幫姐,年頭先一鑊,年尾未到又借,話借姐,就係比啦! 問你c6自己頭家點呀!打工為家姐呀?自己都有樓有囡,幫到過火啦!

禁止訪問

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

佢幫家姐冇問題,但幫到要你'頂'就唔得!有無得還嘅先?
你'頂'佢咁邊个'頂'你呀?
一係你揾返佢家姐'頂'住多少先囉...好fair~

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我一向做法係各自為政,我有幾多錢唔會話比我老公知,而我老公係好大洗,每月佢都會比錢我幫佢儲起,男人永遠洗錢會好似倒水似的,之前我老公個同事(唔係好熟)比收數佬追數,我老公借左三萬佢,事隔幾年,我老公都無追佢,男人就係這樣子,所以每次去街都係我老公比錢,我將自已的錢儲起,我不是為了自已,我還要計數呀b將來開支,及預算退休生活(需然我只係三十出頭).
如果我係你,如果老公唔知我有無錢,我會同老公講,我已經借左咭數比你家姐都未有錢還,真係再借唔到,誇大小小,雖然講大話唔係咁好,但係咁架情況,為了個家我會咁做.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5