跳至
[2007年] 救救我呀

大宅

阿囡厭奶已經兩個月有多,依家餐餐只肯飲3安奶,一日夾埋都唔夠20安,每次都好辛苦咁餵佢飲奶,昨晚終於忍唔住我喊住咁餵阿囡食奶,攪到我老公都唔知點算好,我都覺得自己好d情緒好鬼down。
依家阿囡仲學埋份嘔,總之個奶咀一放入口就嘔,未飲都嘔,攪到我都唔知點做好,我已經煲著開奶茶,又"初"肚仔,都唔見有咩好轉。
我已經試咗成個月比阿囡食糊仔,又係次次用條脷頂番晒D糊仔出嚟,好似完全唔識吞嘢食咁,我都唔知可以點做,奶又唔飲,又唔識吞嘢食,都唔知佢想點,我就嚟發癲啦:-( :-( :-(

大宅

我個仔都係一餐食得3-4安奶,臨訓果餐仲食得2安tim,唔好咁膽心la,有dbb係唔食糊仔架(我個仔都係咁),你試吓比d粥佢睇吓佢食唔食la.

原文章由 yatyat07 於 07-8-3 15:00 發表
阿囡厭奶已經兩個月有多,依家餐餐只肯飲3安奶,一日夾埋都唔夠20安,每次都好辛苦咁餵佢飲奶,昨晚終於忍唔住我喊住咁餵阿囡食奶,攪到我老公都唔知點算好,我都覺得自己好d情緒好鬼down。
依家阿囡仲學埋份嘔 ...
newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

別墅

原文章由 yatyat07 於 07-8-3 15:00 發表

慢慢黎啦, 我亞仔都厭左成三個月, 我個時唯有等佢訓左先餵, 佢就食多少少..
而家佢返使來囉.... 唔知點解, 但無啦啦自己食番.....
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

民房

Cool down! My baby refused to drink milk since she was 4 months. She only drank 10-18 oz everyday after we struggling for the whole day. I was so unhappy luckily, her growing rate is good enough.
Now I gave her baby food, sometimes she eats well but sometimes does not. It depends on the taste of food. She does not like the taste of milk. Every time when I added milk into the rice cereal, she refused. she likes other flavour. She now drinks milk, about 18-23 oz per day. I can only feed her when she is asleep. I helped her to clean her gum after feeding her. I know this may not be good to disturb her to sleep but better than not drinking enough. I understand what you feel very much as I cried for few times because of my baby refused to drink milk.

大宅

試下喂粥仔啦
如果唔得就去睇中醫,叫醫生開D飲左會開胃嘅野來煲水比阿B飲,譬如山楂,睇下有無用:lol:
如果都唔得就算啦,只要阿B有大個就得啦,佢餓左自然會喊.

別墅

試下冷靜一下,找出tumBB食奶之方法,我BB有一排都係厭食奶,但係我什麼方法都會試.最後都有改善(唔代表佢完全100%改返好,但起碼再培養返食奶興趣),以下係我的一些分享

1. 留意室內空間是否太熱,不妨開冷氣讓BB感覺舒適
2. 不妨食奶前同BB沖涼
3. 食奶前嘗試讓BB學下爬,消耗下佢一D體力
4. BB有機會開始出牙,牙床可能因發痕而不想食奶咀,不妨轉用學習杯或用匙喂奶. (我BB就好鍾意試新事物)
5. 除了粥仔外,米糊都係一個好選擇,用奶開米糊可以讓bb試下半固體食物之樂趣,也有足夠之營養.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我阿囝之前都唔係幾飲奶,不過慢慢都有改善,而家一餐都可以飲到8oz同埋飲快左,我通常等佢好肚餓先喂.咁佢就飲得又快又好啦
糊仔我個囝食左都成個幾兩個月都唔係幾中意食,不過試下煲粥仔佢又幾中意食喎:tongue: 不過佢嫲嫲話咁快食粥仔胃唔好喎,唔知咩理論?-( 不過是但啦,佢中意點就點啦

別墅

會唔會唔鍾意呢隻奶粉味道呀??:tongue:

我個仔都唔鍾意煲到好爛 , 一食就作嘔 ,咁我又試下煲潮州粥俾佢試下 , 又ok咗 , 隔兩日又可以食番糊仔轉下口味:-P

仲有我而家會俾麵包佢食 , 佢好鍾意

大宅

唔洗:-( ,我媽話我細個都係咁, 家陣我米又係肥c大隻. 我b早排又係好似你咁, c都唔肯食米糊, 前前後後try左4隻米糊,end up 都係食粥仔. 我初初都好似你咁想俾佢學下吞野,但其實學吞野用白粥仔一樣得. 我法覺佢食好左粥粥後情緒同睡眠都好左, maybe 因為佢飽la. 你直係不妨try try
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

大宅

你試吓睇兒科呀,我家姐個仔由出世到一歲半都唔飲奶:tongue: ,係佢4~5個月時兒科醫生開咗啲開胃水(因佢太廋啦)比bb飲之後才肯飲奶就肥番後啲

大宅

呢d日子我都試過,我好明白你既心情...
但係一定要做d野,心情唔好都幫唔倒手,反而應該要積極d諗辦法。

你可以試下同佢轉奶粉,可能食開個隻唔啱佢。(我呀仔就轉左食明治,so far都幾好,唔熱氣,有便便)

你又可以試下轉奶咀,係咪size唔啱,佢食得唔夠暢順,所以忟憎...

又或者食奶地點有無關係..會唔會太熱,會唔會佢瞓得唔舒服...

再諗就係佢食滯左,可以比d開奶茶or意米水開奶,等佢清下腸胃。

都唔得就真係要再比多d耐性,我呀仔之前睇醫生就教,要小食多餐,一餐唔好食太多 (4oz),一日食8餐,三個鐘就食,咁樣佢可以慢慢消化,又唔駛每餐食咁耐,但係一定要半夜都起身餵,等佢食得夠,至會慢慢食得多,食得好。

另外就係瞓時要墊高上半身,約30度,令佢唔好胃液倒流,如果佢係因為呢個原因食奶食得唔好,佢消化得唔好,下一餐就會一樣唔肯食,惡性循環,你就好難餵奶。

另外食米糊或者粥,我就覺得佢應該食番好d奶先再考慮,始終bb而家都係以奶為主糧,其他野都係副食品,唔可以用黎代替食奶。

試下啦! 最緊要有心機!:)

洋房

My doctor said 18oz per day is normal at this age. Do worry.

別墅

我好明白你嘅心情, 咁你個b依家幾多磅, 醫生有冇話under-weight 先?
你試吓其他mami咁講, 煲吓粥仔比佢食囉
不過, 如果bb唔肯食奶你就唔好迫佢, 如果唔係佢會反感, bb肚餓自然會食 (呢樣係nurse教架)
relax, and take it easy?-(

跳至