家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於買左樓,實實在在有自己既屋企,實用面積約38X呎。
但已經無乜錢剩,3萬蚊可唔可以全屋油油、整

男爵府

我問過價, 我新屋680, 剷灰+油油約$15000~

水晶宮

睇下你要點整啦.
我舊居都係咁上下,油過晒全屋,舖膠地板,幾千都得.
我係識得人,所以可以平d啦.
如果唔識,地板就唔好自己來,因為舖得唔好,好麻煩.
油油就可以自己油,平好多架,因為工人一日人工要成幾百蚊($500~$800),油油大概要2日,剩係人工費都要成千銀.
買傢私就可平可貴,軒琴居有d梳化好平架.
燈飾就去旺角油麻地一帶睇下啦.
燈飾其實好影響間屋既感覺架,唔洗貴,但要好睇.
原文章由 yan_man 於 07-8-3 15:05 發表
終於買左樓,實實在在有自己既屋企,實用面積約38X呎。
但已經無乜錢剩,3萬蚊可唔可以全屋油油、整

大宅

原文章由 方方媽媽 於 07-8-3 18:27 發表
睇下你要點整啦.
我舊居都係咁上下,油過晒全屋,舖膠地板,幾千都得.
我係識得人,所以可以平d啦.
如果唔識,地板就唔好自己來,因為舖得唔好,好麻煩.
油油就可以自己油,平好多架,因為工人一日人工要成幾百蚊($5 ...

可唔可以介紹你個裝修師傅俾我ar,我來緊要抽居屋,打算整吓佢,但又係唔多budget lor

老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

大宅

多謝做既提議。

我基本上唔會買傢俬,因為唸住用番依家果d,等住落左,有錢先逐件買。

我係想整過晒廚房同

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

牆身個 d 可以自己油•

但係有一樣最最最重要點都唔慳得,就係水電•

始終你係舊屋,唔同新樓全部水電喉位都係新o既,變左總電箱、電線同掣位都一定要重做•

而水喉、水管、廚房同廁所去水位都要執,廚房同廁所地台去水一定要做足,唔係日後漏水時執漏你重煩•水喉同水管亦都係,有部份樓係用生鐵喉管,好o既話就舊有業主會換左,但唔好彩重係生鐵喉管你就一定要換,用得耐時生銹漏水你重慘•

加上地板都係一定要做,假若地台唔平你擺家具亦會好煩,重有入左伙先至重做水電呢 d 野,你剩係搬家具執晒重慘過乜呀•

我估剩係以上三項都唔平架•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

我間新屋本身的裝修都OK, 只係有D舊, 所以我地都打算只油牆, 其他唔整, 等住落睇下有無其他大問題, 又可儲下錢先, 住多幾年先大裝修~ 傢俬都打算買D一般貨色, 到大裝修時先一次過買D好D的~

水晶宮

你想整咩先?
因為我個師傅唔係樣樣都識架麻.一般油漆同泥水木工都可以,但唔係電工/水喉,舖地板又唔知佢識唔識.
當時,我只係搵佢做細項既野乍.
依家都好少聯絡啦.

樓主:
其實最貴咪就係整廚房同廁所囉.
所以,我新居都唔敢郁個廚房同廁所呀.
郁親,改喉改位整櫃,無幾萬都唔得呀.
原文章由 wongpy 於 07-8-3 20:54 發表

可唔可以介紹你個裝修師傅俾我ar,我來緊要抽居屋,打算整吓佢,但又係唔多budget lor

大宅

貴有貴整,平有平整,我第一次買樓,用左3個月時間,同老公一起整,我地自己貼牆紙,天花都貼埋,油門,買雲石鋪窗台用了$8000,好多人都唔信我地自己整;或者你地可以問下裝修師傅番新要用多少錢,如$$合理,比人賺吧!

原文章由 hialice 於 07-8-4 20:03 發表
我間新屋本身的裝修都OK, 只係有D舊, 所以我地都打算只油牆, 其他唔整, 等住落睇下有無其他大問題, 又可儲下錢先, 住多幾年先大裝修~ 傢俬都打算買D一般貨色, 到大裝修時先一次過買D好D的~

大宅

你好勁呀

我地都打算自己油油,但廚房

大宅

原文章由 羊咩咩太太 於 07-8-7 11:46 發表
貴有貴整,平有平整,我第一次買樓,用左3個月時間,同老公一起整,我地自己貼牆紙,天花都貼埋,油門,買雲石鋪窗台用了$8000,好多人都唔信我地自己整;或者你地可以問下裝修師傅番新要用多少錢,如$$合理,比人賺吧!

我都係!由於要結婚,又要買樓先,手上冇乜錢,屋是新居屋,屋內乜都冇!於是一條友用了一年時間整!800尺單位。工具買二手的。整了天花閣仔,天花線,龍門架,雲石吸咀,油門,油牆,改水喉...........唯獨是地磚是俾人做的,因老婆信唔過我的手勢,haha!(其實我買了工具想自己整的),事後我同人講我都很自豪,而且我又不是做三行的,只是收工或放假才整。........用淨的物料仲可做多個書櫃和電視櫃tim!.......參考其它單位做同類的工程要8至9萬。自己整...3萬有找

[ 本文章最後由 thomas02 於 07-8-12 01:13 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至