產前產後

跳至

複式洋房

照左超聲波,bb應該係9week,但醫生話個size只得6week,請問有咩方法可以長胎?

複式洋房

有無人可以幫下我呀

侯爵府

原文章由 dolphinwan 於 07-8-3 16:01 發表
有無人可以幫下我呀

1. 食花膠
2. 多D訓

大宅

原文章由 dolphinwan 於 07-8-3 15:27 發表
照左超聲波,bb應該係9week,但醫生話個size只得6week,請問有咩方法可以長胎?

你會唔會係經期唔準, 我之前停咗避孕針所以經期好亂, 我去私家驗小便時就以經期計話我有7週, 但去到照超聲波時就話只得5-6週, 因為我經期亂所以排卵期有可能唔準, 所以醫生話要計超聲波個大細作準, 所以我預產期都延後多10日, 因為個BB初時幾星期SIZE會準D, 到個肚再大D, 就係可能BB生長得較細, 到時以BB SIZE計預產期就會唔多準, 所以你要問下你個醫生呀!

大宅

我都係咁呀, 按經期去計, BB在7月底應是 11W, 咁醫院安排去做度字宮頸皮睇下BB有冇唐氏綜合症, 點知照左超聲波, 話BB只有 9週大, 醫生都係話按 BB現在既SIZE 算週數。

而我生第1個時, 就冇咁既問題, 只係在 29週照4D時, 順便產檢, 醫生話BB既SIZE 偏細, 係中細B 咁, 結果佢出世只有 2.85KG

所以你放心啦, 應該經期唔準

複式洋房

我既經期一向都好準,所以先令我好擔心

複式洋房

1)放鬆心情
2)休息多d
3)吃多d花膠
4)飲鮮奶

大宅

原文章由 dolphinwan 於 07-8-6 12:45 發表
我既經期一向都好準,所以先令我好擔心

咁會唔會受孕日期唔同呀! 你排咗卵, 但可能嗰時未受精呢! 你都係問下醫生, 初頭要計的話, 多數計個胎有幾大, 又或者你睇多個有經驗的醫生, 比佢度多次, 我上次都係去度咗兩次, 個醫生係用個頭嚟做標準, 唔係身長, 你不如都係去照多次啦! 但求安心啫! 依家你吸收的養份多數都係你自己, 要到3個月到先到BB吸收, 所以你放心啦!! 唔洗咁擔心!!

大宅

補充下: 我嗰時醫生話7週, 去到照就話5-6週, 咁醫生叫我等個BB大D照會準D, 所以我過咗6週到再去照, 咁醫生就CONFIRM我話以個頭SIZE就係12週, 所以我預產期由1月4日延至1月12日.

別墅

聽講燕窩長胎,不過我日日食,又唔覺得BB特別大,仲有人話細添~不過我有咗甘耐都無話好大胃口囉。。。仲有話訓覺都有用窩?-(

[ 本文章最後由 盲妹 於 07-8-6 13:18 編輯 ]

子爵府

認同!

仲要飲全脂奶
(但唔好飲媽媽奶粉, 因為太甜)

原文章由 cheriegie 於 07-8-6 12:53 發表
1)放鬆心情
2)休息多d
3)吃多d花膠
4)飲鮮奶

跳至