論盡家傭

跳至

大宅

因我依家搵工人, 林住幚我湊我下年生o個個,
搵o左好耐, 大多數都係在 singapore做過的,
有無人用過在 Sinagapore做過o既印印 ?
得唔得 ? 定係在 TW 做過o個 D 好 D ?
可否給一些意見???

大宅

我個工人(新加坡完約兩年)請來揍nb,佢來了三個,表現一流,佢好錫及緊張我小b,小b有什麼就會立刻報告比我 / 先生知。

家務自動波,不用我操心,煮食普通但不算差。

最後其實請工人都係靠你自己的運氣多過一切。

原文章由 celinapang 於 07-8-3 15:34 發表
可否給一些意見???
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你工人黎香港時識吾識廣東話 gar?而家 3 個月又有無進步呢?我都想請 overseas 既工人,希望聽話 d,但我亞媽又好擔心工人吾識廣東話,溝通吾倒 wor.......:(

原文章由 siutatbo 於 07-8-3 16:04 發表
我個工人(新加坡完約兩年)請來揍nb,佢來了三個,表現一流,佢好錫及緊張我小b,小b有什麼就會立刻報告比我 / 先生知。

家務自動波,不用我操心,煮食普通但不算差。

最後其實請工人都係靠你自己的運氣 ...

大宅

多數唔識廣東話! 識個d 你仲要小心啦!

識少少廣東話黎到再教同迫, 好易識!

而且, 你本身有小朋友, 要印印跟小朋友學. 重覆小朋友說話!

我都係請左個係singapore 2 年印印. 初初要英文, 但我要印印多d 用廣東話.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果系馬拉做過吾知好吾好呢?

原文章由 adacc 於 07-8-3 18:34 發表
多數唔識廣東話! 識個d 你仲要小心啦!

識少少廣東話黎到再教同迫, 好易識!

而且, 你本身有小朋友, 要印印跟小朋友學. 重覆小朋友說話!

我都係請左個係singapore 2 年印印. 初初要英文, 但我要印印多 ...

別墅

原文章由 celinapang 於 07-8-3 15:34 發表
可否給一些意見???

我工人在新加坡三年幾同一個僱主,照顧二大二小家庭,但女主人係全職主婦。電話interview時問點解唔完約,佢話完約唔可以返屋企所以掛住屋企未完第二張約就走。
佢識少少英文(read and write ) ,來港前叫agent 教廣東話,到步已大致明白(我媽黎我家教過佢一陣都溝通到),平時同我地英文對話,工作instruction用英文。初時好驚青,做乜都問過我。我就話佢知我要求,俾個list佢,話佢知我唔理佢幾時做,點做,總之做好就可以。之後判若兩人,自動自覺,好有條理。所以好多空閒時間。
同我仔好夾,到左一個月我仔就同我講鍾意姐姐。聽話,冇黑面,唔覺好多電話,放假準時返,打扮樸素,每次我煮飯佢都在旁睇,唔似以前個bun,你煮佢就走開做自己野,最好就係有sense,發覺有野唔妥就會立即出聲問,唔會懶叻,做錯事亦會即刻講等我地立即補救。
十月尾滿約,七月就問我會唔會同佢續約,希望續約。我亦好樂意同佢續約。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 DHA勳章

絕對認同
原文章由 siutatbo 於 07-8-3 16:04 發表

最後其實請工人都係靠你自己的運氣 ...
主 賜 平 安

複式洋房

我之前請咗個印,話係星,馬各做2年,原來係大話,假料.仲有reference .  
最好係網上interview佢,同佢講吓英文,諗定問題問.

大宅

原文章由 bb20 於 07-8-4 00:09 發表
我之前請咗個印,話係星,馬各做2年,原來係大話,假料.仲有reference .  
最好係網上interview佢,同佢講吓英文,諗定問題問.

假唔假唔係問題,最緊要係做唔做到野∼

大宅

原文章由 DavidMa 於 07-8-3 23:39 發表
我工人在新加坡三年幾同一個僱主,照顧二大二小家庭,但女主人係全職主婦。電話interview時問點解唔完約,佢話完約唔可以返屋企所以掛住屋企未完第二張約就走。
佢識少少英文(read and write ) ,來港前叫 ...

咁佢今次會唔會又做做下走左架?!

洋房

可否給一些意見???

我而家個bun bun 係singapore 同一個僱主做左8年.黎到我屋企全自動波唔駛叫.因佢之前照顧4個小朋友好有經驗湊我d仔囡湊得好好.我d仔囡鬼咁鍾意佢.朝早日日6點就見佢係花園洗野.好勤力.
不過之前請過一個印印又係singaore黎,但佢話以前的僱主晚晚8-11pm比佢出去拍拖.要我比佢晚晚去街.我當然拒絕.之後佢又偷野又借錢.
不過都係講你好唔好彩喈.

大宅

我而家果個都係星加坡做左2個約(4年), 勁得呀.
由早做到晚, 揍我兩個仔, 樣板工作自己搞掂, 唔駛我粗心, 我最鍾意佢唔會自把自為, 未做過既會先問下我意思想點再做.
佢好錫我兩個仔, 我細仔成日痴住佢.

大宅

我而家個印印都係 sinagapore 做過 2 年.
湊我個仔 (11 個月) 就幾好既,
不過英文就真係....
講 10 次都唔明, 我真係要買番本英印字典先得...

大宅

我而家果個都係星加坡做左3年,嚟咗我屋企2個月多D,由早做到晚,勤力, 唔駛叫就自動波, 英文一般但好有heart
佢好錫我個仔, 我個仔話佢好好,我第一次有做老闆的feeling,有禮貌同聽教。

原文章由 dearest 於 07-8-4 08:43 發表
我而家個印印都係 sinagapore 做過 2 年.
湊我個仔 (11 個月) 就幾好既,
不過英文就真係....
講 10 次都唔明, 我真係要買番本英印字典先得...

大宅

見到你地d工人咁好, 好羨慕呀! 我個新印印8月底會到, 又係話有4年星加坡(不同僱主)完約經驗, 希望有你地所講咁好就好喇!

男爵府

你地係邊間agent請工人?
我會12月生bb,唔知請bun bun or yan yan好,bun bun 是否英文較好、做野較smart但人品較差?

大宅

我個印印係sinagapore做過5年...好自把自為唔分莊閒....會黑面....做錯野唔會say sorry...清潔只會做表面野...好懶...只有煮飯比較好...

請工人其實真係睇你好唔好彩

大宅

same as my bun wor...好自把自為唔分莊閒....會黑面....做錯野唔會say sorry...清潔只會做表面野...好懶...只有煮飯比較好...不過佢係香港做左13年. 如果想請係香港咁耐的工人, 真係要叫番佢地做mum先至得了.

原文章由 Heady 於 07-8-6 10:28 發表
我個印印係sinagapore做過5年...好自把自為唔分莊閒....會黑面....做錯野唔會say sorry...清潔只會做表面野...好懶...只有煮飯比較好...

請工人其實真係睇你好唔好彩
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

工人好唔好同佢係邊度做過冇乜關係架,我之前請過一個係新加坡做左三年,係香港做左四年完約的,不單只做野求其,仲成日煲電話粥(我請佢時已經講明日頭唔可以打電話),俾我捉到之後仲大話連篇,於是抄左。而家呢個係台灣做左三年,我好滿意,做野自動波,個人好乾淨,又好肯同我個仔玩,國語十分好,放假唔多出街,通常只會返agent度同同鄉傾下偈,睇下書,睇下碟。

大宅

原文章由 fion2504 於 07-8-6 10:46 發表
same as my bun wor...好自把自為唔分莊閒....會黑面....做錯野唔會say sorry...清潔只會做表面野...好懶...只有煮飯比較好...不過佢係香港做左13年. 如果想請係香港咁耐的工人, 真係要叫番佢地做mum先至得了.: ...

你個個13年,已經 over done 左喇∼
佢覺得自己熟哂Dprocedure.. 以為已經知道哂香港僱主係咩料子...

[ 本文章最後由 Maltesers 於 07-8-6 11:37 編輯 ]

跳至