產前產後

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我預產期9月, 想依家買定藥材,補品for補身, 但我沒有請隌月, 只有媽媽來同我座月, 但她不懂燉甚麼給我吃, 請問各位有無燉補品, 煲湯水的資料, 最好有埋分量, 燉幾耐等等資料, 因我真係唔識, 希望各位幫忙, thank you !

大宅

原文章由 tototo 於 07-8-3 15:42 發表
我預產期9月, 想依家買定藥材,補品for補身, 但我沒有請隌月, 只有媽媽來同我座月

你可以去書局揾到有關產後進補的書 ga. 好 details 的.

坐月最緊要夠休息時間, 坐月最大問題系你無得好好地 sleep. 要成日起身 take care bb (就算有人幫你, 大部份媽媽都會緊張自己bb, 引致唔夠休息). 所依補品外,我話最緊要夠睡眠 / 休息.

別墅

Try to see this website la... Quite Helpful.

http://www.foodno1.com/ch-index.htm

You have to select 坐 月 湯 水 篇
Ling

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

lail2

好有用, thank you !

侯爵府

睛靈勳章

tototo,

妳最好睇下中醫, 補品唔可以亂食, 有d人身體受唔到架 !

原文章由 tototo 於 07-8-3 15:42 發表
我預產期9月, 想依家買定藥材,補品for補身, 但我沒有請隌月, 只有媽媽來同我座月, 但她不懂燉甚麼給我吃, 請問各位有無燉補品, 煲湯水的資料, 最好有埋分量, 燉幾耐等等資料, 因我真係唔識, 希望各位幫忙 ...

別墅

日日吃猪脚缰。非常有用,一日吃3-5 次。成个月也吃! 我身体比未生还好!

子爵府

睇下補咩啦~

如果燕窩, 冬虫草呢 D 溫補的, 就幾時都可以食.
至於人參, 鹿茸 .... 呢 D 補血的, 就要過左 40 日先食得.

原文章由 Meisuen 於 07-8-6 11:42 發表
tototo,

妳最好睇下中醫, 補品唔可以亂食, 有d人身體受唔到架 !

別墅

如果開刀,鹿尾巴、高麗参等幾耐食一次,可唔可以一個星期食2次架??
原文章由 yau_grace 於 07-8-6 16:29 發表
睇下補咩啦~

如果燕窩, 冬虫草呢 D 溫補的, 就幾時都可以食.
至於人參, 鹿茸 .... 呢 D 補血的, 就要過左 40 日先食得.
bowie_p ;-)

子爵府

一星期一次好喇~ 同埋唔好咁早食喎!
兩個月左右就差唔多.

原文章由 bowie_p 於 07-8-7 08:47 發表
如果開刀,鹿尾巴、高麗参等幾耐食一次,可唔可以一個星期食2次架??

跳至