母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我原本係埋身餵人奶既, 但由於要返工既關係, 我要改用奶樽餵囡囡, 但係囡囡最初唔肯食奶樽, 依家又唔肯食奶粉, 係屋企人既壓力下, 我已經無得埋身餵, 我覺得呢件係呢一生人中最痛苦既事, 心情已經唔好, 依家仲要煩惱奶量既問題

想向全泵型媽媽請教,
1. 你地幾耐會泵一次? 我自己每次都只係泵得好少, 唔夠囡囡食一餐, 咁可以點算?
2. 你地會唔會埋身餵? 如果唔埋食餵, 奶量會越黎越少架喎, 咁點算呀?

我每日就係困擾喺呢個問題上, 好辛苦, 好痛苦...
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

民房

原文章由 hellocatcat 於 07-8-3 15:49 發表
我原本係埋身餵人奶既, 但由於要返工既關係, 我要改用奶樽餵囡囡, 但係囡囡最初唔肯食奶樽, 依家又唔肯食奶粉, 係屋企人既壓力下, 我已經無得埋身餵, 我覺得呢件係呢一生人中最痛苦既事, 心情已經唔好, 依家仲要 ...

我一出院就開始用奶泵餵仔仔啦
開頭bb每2-3個中食2-3安,20日人仔開始就每3個中食4安,
我本來係冇咩奶ga, 次次要泵成個中先得~
之後奶奶煲d木瓜魚湯比我, 飲左幾日可以一次過泵成10安出黎!!!
雪落雪櫃可以放24小時~~您返工一唔成問題~~

大宅

你既意思係咪即係話你無餵身餵過呀?

大宅

唔係唔埋身餵奶量會越黎越少既咩? 你係連續日日飲魚湯? 你方唔方便pm我, 留低你電話, 我想打電話請教你呀, 謝謝

民房

我頭7日住院係要我埋身餵ga, 之後返到屋企就冇啦,
開頭您可以買nuk有隻新生bb奶咀好軟ga(橙色)好似媽媽奶頭ge感覺, (因為初生bb醫院都係用呢隻餵), 之後就會適應用奶樽飲奶ga la,
泵出來的人奶在室溫可以放6-8 hours, 雪櫃24 hours
之後用熱水坐返暖比佢飲就ok ga la

民房

add我msn傾: [email=isabel_lam@hotmail]isabel_lam@hotmail[/email] 都得

民房

唔好唔開心啦, 我同你一樣屋企壓力下, 我已經2個幾3個月無埋身餵啦, 我係全泵架, 只要你密密泵, d奶糧唔會少得去邊架, 初初真係好辛苦, 泵好耐先泵得2-3安, 有時仲會泵唔清, 塞左好痛, 不過你試下3個鐘泵一次, 每次泵最少半個鍾, 泵到幾多都好, 都要雪住佢, 積少成多嗎,你有無用儲奶袋呀? 慢慢就越泵越多架啦, 到過多幾星期就4個鐘先泵一次.
你同咩泵架?
我就用medela swing 同avent 手泵, 兩邊一齊泵好正架, 又快, 又可幫助增加奶糧架, 其實我覺得avent手泵好掂架, 平靚正, 仲泵得清過電泵架!!

原文章由 hellocatcat 於 07-8-3 15:49 發表
我原本係埋身餵人奶既, 但由於要返工既關係, 我要改用奶樽餵囡囡, 但係囡囡最初唔肯食奶樽, 依家又唔肯食奶粉, 係屋企人既壓力下, 我已經無得埋身餵, 我覺得呢件係呢一生人中最痛苦既事, 心情已經唔好, 依家仲要 ...

大宅

原文章由 chingyung 於 07-8-3 18:05 發表
唔好唔開心啦, 我同你一樣屋企壓力下, 我已經2個幾3個月無埋身餵啦, 我係全泵架, 只要你密密泵, d奶糧唔會少得去邊架, 初初真係好辛苦, 泵好耐先泵得2-3安, 有時仲會泵唔清, 塞左好痛, 不過你試下3個鐘泵一次, ...

我無用泵呀, 用手咋, 係咪無咁好呀?

別墅

chingyung,
我都係用avent手泵,開頭用覺得有d痛,仲痛過埋身餵,唔知係唔係個位唔啱呢?同埋我想問點先算係泵清呀?

原文章由 chingyung 於 07-8-3 18:05 發表
唔好唔開心啦, 我同你一樣屋企壓力下, 我已經2個幾3個月無埋身餵啦, 我係全泵架, 只要你密密泵, d奶糧唔會少得去邊架, 初初真係好辛苦, 泵好耐先泵得2-3安, 有時仲會泵唔清, 塞左好痛, 不過你試下3個鐘泵一次, ...
加油呀!:-D babymeiji

別墅

各位媽媽:

以下我講的話可能會令一些全泵奶的媽媽不快, 或者我是不太了解各人的情況, 先請多多包涵.

早兩天, 我跟一兒科醫生見面, 提到有媽媽全泵奶的情況, 醫生說這情況不值得鼓勵, 因為母乳育嬰其中媽媽抱住BB食奶那份感覺對母嬰都相當重要, 而且直接餵哺方便又衛生, 除因非常特殊的情況, 迫不得巳, 或因工作關係必須留奶, 否則不要泵奶, 更不要全泵.

我問到為甚麼有此情況, 她說這是媽媽對自己信心的一個問題, 也跟奶泵的推銷也有一定的關係, 媽媽有需要可以嘗試用手按奶更好.

我記得我餵兩個小孩都只是用過奶泵一次, 如果不是因工作關係或的確需要留奶, 奶泵不是必須品, 媽媽未必需要依賴它.

希望我的意見不會令一些必須泵奶的媽媽不快.

其他媽媽有甚麼意見歡迎提出討論.

原文章由 hellocatcat 於 07-8-3 18:31 發表

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

複式洋房

原文章由 babymeiji 於 07-8-3 19:00 發表
chingyung,
我都係用avent手泵,開頭用覺得有d痛,仲痛過埋身餵,唔知係唔係個位唔啱呢?同埋我想問點先算係泵清呀?

我都係全泵, bb 6個月出牙仔勁咬我, 而且返工朝7:40出門口, 晚要8:00-10:00(有時12:00)才返到屋企,miss 曬埋身的機會, 而家bb唔識埋身食la, 連奶都少埋. 全泵真係好"sigh"時間, 我已經唔夠時間用同陪bb & 哥哥, 仲要泵奶真係冇命, 所以我想請教下:

點樣可以減少泵奶次數&時間, 但又可以保持奶量? 有冇咁既可能?

我而家只係一日泵兩次, 共有12-14安左右, 呢兩日仲塞左, 仲未通. 唉, 坐係到泵兩小時命都冇, 完全冇時間同bb玩, 好想quit, 又唔捨得..... 點算好???

別墅

hellocatcat,希望我既經驗幫到你.

我阿b一出生到頭個幾月, 唔識埋身食, 好多姑娘幫我都唔得,所以我個時係全泵型, 但都可以俾佢食全人奶, 後來有次再試, 佢又識埋身食, 但係埋左個幾月段就返工, 所以每日泵3次(早上, 下午在公司泵, 放工回家), 埋身餵一次. 到佢八月個月大開始咬我, 我就做回全泵奶媽, 一直維持全人奶到佢14個月, 我自己放棄先無再餵.

我覺得要定時泵奶, 同埋用兩個泵一齊泵奶係最幫到我. 就算唔夠奶, 你已經盡左力, 唔好咁大壓力啦!!!對你同bb都唔好.

別墅

babycookie,

非常明白你的情況; 抱著bb, 不能夠自己餵奶, 但又要泵了奶才能餵的確是苦事. 不過, 為了bb的健康, 你仍堅持用自己的奶餵bb, 真難得. 千萬要小心身體, 不要給自己太大壓力, 記得多喝湯和水, 多食東西, 增加休息, 希望奶量可以增加 (我知說就容易, 帶住兩個咁細的孩子, 又怎有那麼多時間休息呢?)

媽媽要小心, 當bb出牙仔時咬你, 你可以停一停, 跟bb說, 你咬媽媽, 媽媽會痛的, 如果bb繼續咬你, 你讓他餓一會, 再讓bb食, 他一咬, 你say no, 這樣就可以訓練bb不咬媽媽媽的了. 千萬不要因為bb出牙仔不再餵奶, 改去泵奶啊.

媽媽抱住bb餵奶的時光好短暫, 記得好好珍惜啊.

原文章由 babycookie 於 07-8-3 21:34 發表

我都係全泵, bb 6個月出牙仔勁咬我, 而且返工朝7:40出門口, 晚要8:00-10:00(有時12:00)才返到屋企,miss 曬埋身的機會, 而家bb唔識埋身食la, 連奶都少埋. 全泵真係好"sigh"時間, 我已經唔夠時間用同陪bb & 哥 ...

[ 本文章最後由 TFMOM 於 07-8-5 10:45 編輯 ]
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

熱血勳章

用手

男爵府

熱血勳章

我都係用手渣, 用手渣係最清架, 我而家1日渣4次, 時間係1am,7am,1pm,7pm, 咁只係公司整一次, 每次都係8-10安架, 有時1am呢餐試過12安添呀, 努力
原文章由 hellocatcat 於 07-8-3 18:31 發表

大宅

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-8-4 20:00 發表
我都係用手渣, 用手渣係最清架, 我而家1日渣4次, 時間係1am,7am,1pm,7pm, 咁只係公司整一次, 每次都係8-10安架, 有時1am呢餐試過12安添呀, 努力

咁您渣1次要幾耐時間呀?

複式洋房

原文章由 TFMOM 於 07-8-4 16:27 發表
babycookie,

非常明白你的情況; 抱著bb, 不能夠自己餵奶, 但又要泵了奶才能餵的確是苦事. 不過, 為了bb的健康, 你仍堅持用自己的奶餵bb, 真難得. 千萬要小心身體, 不要給自己太大壓力, 記得多喝湯和水, 多食 ...

bb 而家一歲啦, 已有半年冇埋身, 除了佢8個月大時半夢半醒時有餵過外, 基於份工時間太長, 夾唔啱bb時間, 冇辦法, 我都好後悔冇努力刻服bb咬我的問題, 而且佢不嬲都啜得唔係咁乾淨, 又食得密. bb而家只係認奶樽, 會推開我個breast,唔知道有奶奶食! 冇計!!

大宅

xxll, 請問你係用乜泵架? 我啱啱買咗nuk個電泵, 我覺得無乜用, 仲衰過用手!

babycookie, 你一次都泵到好多奶呀, 我每次最多得4安, 都唔知點解, 我越擔心就越唔開心, 我好驚我唔夠奶, 根本唔可以繼續落去, 點算好呀?

大宅

TFMOM, 我都唔想做泵奶媽媽, 我都好想埋食抱住囡囡餵佢, 我曾經為無得埋身餵喊過無數咁多次, 但好無奈...

男爵府

熱血勳章

快慢就要睇下快唔快有let down, 我盡量都等2次let down, 一般40mins, 8安, 我出得好慢架, 得1-2條奶柱咋, 不過我唔係40mins不停渣既, 通常去到6安就停一停等第一次let down, 跟住又停一停等第二次let down, 如果let down慢, 要成個鐘架, 我而家都等緊第二次let down, 所以上黎打下野

原文章由 tongshan 於 07-8-4 21:22 發表

咁您渣1次要幾耐時間呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊