在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

何謂廢人?
(1) 識講唔識做
(2) 做左十幾年,問親咩都話唔識/唔知
(3) 返工坐到放工,阿head係度就扮勤力,扮開ot
(4) 唔駛點做,人工過萬,仲有雙糧出
(5) 打份文件打成個星期,連scaner都唔識用
(6) 有十幾年相關工作經驗(reception),但係有國語人同英文人打
電話黎公司,都會將d電話飛晒去你個位度/秘書個位度
(7) 成日借阿head個名為名,老點你做野

大家公司有無呢類廢人

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我公司正正就有呢d人..
office 入面只有6個人(包括我)
但有4個人攪小圈子,其中一個仲要係做左十年o既leader,

leader 劣行..
1.) 包庇小圈子內之同事
2.) 為求$, 強迫人ot但ot 時間內無野做\
3.) 無時無刻睇股票機
4.) 大談股市,基金,六合彩
5.) 唔肯教人野,獨攬重要工作,驚死你叻過佢

公爵府

好媽媽勳章

公司廢人緊有一兩個係o左近.
廢人影響到我工作, 令我份工作原本可以在1小時內完成, 變為3小時才可以完成, 因為我要找出佢地做錯d 咩 !
我要settle 既 inv 佢唔settle, 我要hold 既 inv 佢幫我settle 左
d 咁既廢人仲可以在7月頭升職 !
唔通識跳草裙舞重要得過工作表現 ?

咁我唔學 跳咪好蠢 !

別墅

原文章由 yst424 於 07-8-3 16:30 發表
何謂廢人?
(1) 識講唔識做
(2) 做左十幾年,問親咩都話唔識/唔知
(3) 返工坐到放工,阿head係度就扮勤力,扮開ot
(4) 唔駛點做,人工過萬,仲有雙糧出
(5) 打份文件打成個星期,連scaner都唔識用
(6) 有十幾年相 ...

yst424
我公司個廢人同你o個個有96%相似
(7)做會計做左十幾年,咩會計skill都唔識..所謂既會計,其實都係加減數+開票等類似工作,但當正自己係公司大紅人,責任重大,無佢公司會執o個隻,
(8)英文/普通話程度極""高""..
有大6長途就2分貝既聲線答人地,相信電話中既對方都應該聽唔到佢up乜..至於英文,就由最簡易一句開場白問客:而家身在何方...
會成為 "now you 現 where" >>>=now you in where,呢一句已經收錄左我地公司本"垃圾會計爆笑英文語錄"既第一位!
(9)衣著出眾..一句講晒..見到佢著成咁 ...5體投地

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘩...原來大家公司都有咁o既廢人ga~~
但都無用呀...都解決唔到佢地呀!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我公司都有三個...

第一個 - 入職3年剛升做HR副經理 入月2萬 咩都唔駛做 連FAX/影印都唔願動身點到我同學傻下傻下, 就憑擦鞋就可以升職
第二個 - HR副經理既擦鞋精入職5年 會考得2分跳下草裙舞就可以加工人 仲高過HRA(DIPLOMA)
第三個 - 入職6年英文都唔識多隻字, 咩都唔做, 淨做貨數, 八婆中之XO, 四十歲出頭以為自己係MODEL身材, 小背心+短裙對住男人色迷迷, 由朝到晚上網睇單身俱樂部

我都唔明返10放7, 6點後補鐘係老闆面前扮OT, 淨係擦鞋, 假手於人, 然後係老闆面前講到幾辛苦, 其實所有工作都係下屬做, 到簽名認頭就出面話自己做, 哎!都唔明點解老闆咁都信...

原文章由 lily_liu817 於 07-8-4 18:50 發表
嘩...原來大家公司都有咁o既廢人ga~~
但都無用呀...都解決唔到佢地呀!!

別墅

我公司都有一個超級極品, 大陸婆落到黎香港幾年考咗香港會計師牌(CPA)但連睇份審計報告都唔識, 老細請佢做FM但連匯款都唔識, 咩都要問同事問銀行, 係公司都做咗成年, 有日傻到連電話都唔識打, 問人點解打長途去大陸打"00"打唔到 , 梗係打唔到la, 大陸打出去先打"00"之馬, 佢有病?-( ?-( ?-( , 佢份人工仲要成幾萬蚊~幾萬蚊呀...簡直無天理.

無法la, 老細鍾意呢d大陸女人夠陰聲細氣, 嗲到佢暈晒浪, 係佢地後面見到佢兩個肩並肩行, 行到貼一貼, 你話無野都無人信

別墅

超多.日日對住股票機,無時無刻睇股價.爭D以為佢地係股票經紀.
:-P

大宅

我公司都有呢d呃飯食賤人,其中一個仲係部門亞頭。 自己炒股都算喇,仲要同d擦鞋下屬係辦公時間高談闊論,真係想一個file車過去叫佢地收聲。

原文章由 chanbdaddy 於 07-8-5 00:12 發表
超多.日日對住股票機,無時無刻睇股價.爭D以為佢地係股票經紀.

複式洋房

我在大機構工作, 廢人更加多, 做又36唔做又36, 中高層勁瀉膊, 我地做細經常咩獲, 頂頭女總經理月薪差不多等於我年薪, 居然英文勁唔掂, 所有英文email由秘書幫佢睇同回覆, 我印象中佢除咗經常咆哮之外, 簡直沒有什麼貢獻, 但大機構就是這樣, 年資長就可以升職...她今年接近6字頭(但舊制做到65), 單身未婚, 不知和經常發癲有沒有關係??

大宅

我公司都係大機構,不過稱得上為廢人既來來去去都係果個囉,佢簡直係公認架,成日扮野懶係忙,成公司無人比佢更清閒,其他部門對佢既印象都係負分添,不過我都唔知點解d公司,盲既都睇到佢係廢人一個,白出人工咁,d老細發雞盲咁,一d都睇唔到,就算佢上網打機等等,佢地都唔好似睇唔到咁架,相反一d人,比人的左去照肺喇,你話幾唔公平,我係好憎佢架,因為佢成日係我面前扮弱者,連scan野都唔識,你唔識咪開口話我知,佢次次都搵阿head黎講,呀邊個邊個叫你scan,.... 好似岩岩上星期6,佢又叫我幫佢做野,我就同佢講:我依家好唔我閒,你自己做啦!,跟住佢就同我講,阿邊個好急架!咁我就再答佢:如果係急既,你自己整啦,我依家好唔得閒,你咁得閒你幫佢啦!之後我無理佢,佢咁叻既,自己整囉,我擺明係唔會幫佢架喇,因為d野根本就唔係我做既,係佢教極都唔識scan野,先至次次搵我,我真係唔會再理佢,你急你趕,咁你搵第2個啦!

原文章由 YoYox2 於 07-8-6 12:38 發表
我在大機構工作, 廢人更加多, 做又36唔做又36, 中高層勁瀉膊, 我地做細經常咩獲, 頂頭女總經理月薪差不多等於我年薪, 居然英文勁唔掂, 所有英文email由秘書幫佢睇同回覆, 我印象中佢除咗經常咆哮之外, 簡 ...

複式洋房

唔知依d算唔算係大機構的通病, 包容性特別大喱!!!:-P 妳都好過我, 公司廢人不多, 不過就算有時得一個都好難頂, 好似我個老細咁, 一個都想死....

原文章由 yst424 於 07-8-6 14:00 發表
我公司都係大機構,不過稱得上為廢人既來來去去都係果個囉,佢簡直係公認架,成日扮野懶係忙,成公司無人比佢更清閒,其他部門對佢既印象都係負分添,不過我都唔知點解d公司,盲既都睇到佢係廢人一個,白出人工咁,d老細 ...

大宅

我都唔係好明白,有時有人搵我其中一個老細(因為果個老細間房對住我),個廢人行到埋黎我個位,仲差唔夠10步就可以入到去果個老細間房(因為我公司都有成5個director,坐係我附近既係其中一個),佢都唔走埋去話佢知,只係埋黎同我講:你幫我話比阿邊個邊個知,有人黎搵佢!跟住我就會答佢:你行埋入去同佢講啦!之後佢又答我:你幫我講啦!!!跟住扮晒野走番出去聽電話,你話條友係唔係有病?-( 叫佢行入去個老細房話佢知有人搵人,係唔係有問題先?不知所謂,之後我無理佢,我係無幫佢話比老細知,因為我有一次比個廢人"冼"左一獲,佢走入黎話我知有人搵我老細,咁我咪幫佢入去通傳囉,點知我老細講,邊個搵佢,咩公司,....我話我唔係好清楚,因為係個廢人話我知有人搵佢,詳情我唔知,之後比果個老細炳左我一大輪,話我咩都唔問清楚就搵佢,我無得駁我老細咀架,我果次好心幫個廢人通傳,點知仲食埋隻死貓,:tongue: 自此之後,個廢人自己既野,佢唔想做又或者唔識做果d,佢開聲叫我做,我初時唔知咁多,會比佢老點,低係後尾我知佢原來係扮晒野,所以佢叫我做d咩,我咩都唔會做,urgent更加唔會,urgent咩,你自己做囉,我次次都話佢知唔得閒,死未!!!後尾條友幾賤,搵阿head大我,我就同佢講,阿head無同我講過我要做呢d野,我岩岩先同佢傾完電話,佢都無提過,係唔係你自己誤會左咋,條廢柴即刻唔出聲.....我話比你地知,我認左佢好耐喇,正一廢人,你玩野咩,我都識,你搵阿head撻我咩,我都搵番阿head撻你囉,我擺明吹水既,如果佢講既係真話,佢駛咩驚到唔敢出聲自己做番自己野o者

原文章由 YoYox2 於 07-8-6 14:42 發表
唔知依d算唔算係大機構的通病, 包容性特別大喱!!!:-P 妳都好過我, 公司廢人不多, 不過就算有時得一個都好難頂, 好似我個老細咁, 一個都想死....

複式洋房

我都好似妳咁, 試過比人"冼", 所以如果同個同事唔熟, 都千祈唔好諗住做好人囉, 知人口面不知心, 我覺得妳同事係費事咩獲, 所以叫妳幫佢通傳, 佢好大可能之前曾經比個director鬧過相同嘅嘢, 所以咪搵妳講囉, 依種人見過唔少....
原文章由 yst424 於 07-8-6 15:09 發表
我都唔係好明白,有時有人搵我其中一個老細(因為果個老細間房對住我),個廢人行到埋黎我個位,仲差唔夠10步就可以入到去果個老細間房(因為我公司都有成5個director,坐係我附近既係其中一個),佢都唔走埋去話佢知,只 ...

大宅

所以我唔會再比佢老點我囉,急既,自己做,同埋佢成日亂撘電話入黎比我架,之前我講過啦,我之前都會幫佢聽,依家我唔會,我飛番條線出去,由佢自己再聽番,佢都有病既,?-(

原文章由 YoYox2 於 07-8-6 16:50 發表
我都好似妳咁, 試過比人"冼", 所以如果同個同事唔熟, 都千祈唔好諗住做好人囉, 知人口面不知心, 我覺得妳同事係費事咩獲, 所以叫妳幫佢通傳, 佢好大可能之前曾經比個director鬧過相同嘅嘢, 所以咪搵 ...

洋房

我公司唯一一個廢人:
1). 電腦--本來唔識(經過2年既努力,終於識打字(螳螂指)、識SEND/RECEIVE E-MAIL、識開E-MAIL 既ATTACH FILE)、識少少WORD、EXCEL....
2). 聽電話
3). 收&派發FAX
4). 得閒FILING
5). 人工有7K左右
6). 自己老公係老闆,但自己又出來打工
7). 英、普通話 -- 電腦都唔識、何況這樣
8). 老闆不在、奉旨唔做(在時又係到扮勤力)
9). 成日為左學他人的技能而不擇手段(a). 包括有FAX唔派,睇完先派番有關同事 (b). 有人打電話比有關同事,會說他不在/聽緊電話、重要係急既電話(但個位同事在位和冇聽電話) (c). 當某位同事放假佢follow up 佢d工作,將好既會大大聲講比老闆知佢follow 緊d野。if 發現放假同事做錯野(其實真係好少事)會向老闆匯報....唉!重有好多講唔晒!

原文章由 yst424 於 07-8-6 15:09 發表
我都唔係好明白,有時有人搵我其中一個老細(因為果個老細間房對住我),個廢人行到埋黎我個位,仲差唔夠10步就可以入到去果個老細間房(因為我公司都有成5個director,坐係我附近既係其中一個),佢都唔走埋去話佢知,只 ...

大宅

你公司呢個唔係廢人,係廢柴 仲係識得報串既廢柴

原文章由 tortoiseclh 於 07-8-6 17:05 發表
我公司唯一一個廢人:
1). 電腦--本來唔識(經過2年既努力,終於識打字(螳螂指)、識SEND/RECEIVE E-MAIL、識開E-MAIL 既ATTACH FILE)、識少少WORD、EXCEL....
2). 聽電話
3). 收&派發FAX
4). 得閒FILING
5) ...

水晶宮

嘩..咁我leader 咪同你個亞頭勁似...
一樣ga~~日日炒股講基金~好似講少一日都會死咁呀

原文章由 GreyParrot 於 07-8-5 12:57 發表
我公司都有呢d呃飯食賤人,其中一個仲係部門亞頭。 自己炒股都算喇,仲要同d擦鞋下屬係辦公時間高談闊論,真係想一個file車過去叫佢地收聲。

大宅

可能正如之前有個媽媽講,大公司既包容性可能大d,明知有廢人存在,都唔會炒啦,但係有d真係做得野既,佢地就炒鬼左囉,唉....:tongue:

原文章由 lily_liu817 於 07-8-7 21:55 發表
嘩..咁我leader 咪同你個亞頭勁似...
一樣ga~~日日炒股講基金~好似講少一日都會死咁呀

大宅

各位, 你好!

我睇咗咁多你哋公司既廢人, 都係可以避得到, 我公司個廢人就係我上司(sr. mgr), 睇埋a/cs, 無得唔理佢, 唔聽佢點 , 返工返10-7(應該9-6), 夜走人哋以為佢成日OT, 無拍拖, 無結婚, 1個人住, 之前要為咗份工扮同佢好好, 至從佢仲直接影響我加人工後, 我都廢事再同佢扮好?-(
好似上年咁(啱啱生完返工), 公司比人收購, 好多時要做好多report交比總公司(usa), 仲要趕report date, 因為好多未曾做過, 對我係有難度, 咁問佢點攪好, 佢比資料我做, 老闆睇完無話到有問題, 咁咪send去usa囉, 點知usa一有問題就插我:-( , 都唔關我事, 係廢人叫我咁做既... 我之前話問吓人點做好, 佢又唔比我問, 出錯就我錯, 仲有天理架咩!
另外, 到年頭加人工, 歷史新低(全公司平均加4%), 老闆就信哂廢人, 話我唔夠細心, 成日做錯report, 放假多(放AL/SL/CL), 總之咩問題都係我身上, 唉~~~ 老闆咁信佢, 無他既廢人專同老闆諗D野去刻薄員工, 如果你係老闆既話, 你buy唔buy佢丫... 咁為公司既利益?-(
公司有好人走都係因為佢架咋... 成日"立"住D野唔知, 到唔夠時間做就放比人, 攪到鑊哂... 就企係老闆身邊指指點點

原文章由 yst424 於 07-8-8 10:12 發表
可能正如之前有個媽媽講,大公司既包容性可能大d,明知有廢人存在,都唔會炒啦,但係有d真係做得野既,佢地就炒鬼左囉,唉....:tongue:

首頁

尾頁

跳至