少年成長

跳至

洋房

如何教BB toilet training

BB 2 歲 , 開始教佢 toilet training , 但極唔成功 ,懇求良策 , thank you!

大宅

你意思係佢自已去toilet定戒片?

洋房

原文章由 patpatching 於 07-8-3 17:29 發表
你意思係佢自已去toilet定戒片?

戒片先, 囡囡冇片包,喊得好淒涼,又忍得好辛苦!:cry: :cry: :cry:

大宅

(戒日片)唔...如果係咁,試下買紙尿褲比佢著(易除d),頭1,2日個零鐘同佢去一次toilet,買個公仔廁所比佢去,比佢飲多d水,比佢多d"急"既感覺...同佢講唔好o係片度尿尿,因為已經大個女喇,如果乖呢就送野比佢,貼紙又好乜都好...

如頭幾日ok,就開始唔著紙尿褲,著底褲仔喇,仍然比多水佢,試下叫佢急就出聲,見佢2個鐘都冇去就同佢去la...其實你要預埋佢會賴尿在地上,賴左的話同佢講你而家冇著片架,記住去廁所仔呀(當然係你陪佢去la)...呢d真係要slow slow,唔好急亦急唔黎

Good Luck !

洋房

原文章由 patpatching 於 07-8-3 18:06 發表
(戒日片)唔...如果係咁,試下買紙尿褲比佢著(易除d),頭1,2日個零鐘同佢去一次toilet,買個公仔廁所比佢去,比佢飲多d水,比佢多d"急"既感覺...同佢講唔好o係片度尿尿,因為已經大個女喇,如果乖呢就送野比佢,貼紙又好 ...

thanks a lot! 個女好乖,知道媽咪唔鍾意佢用片,唔敢用,賴尿又唔開心,唯有着完底褲仔再着長褲,以為有用,真傻豬!

男爵府

畀面勳章

原文章由 mingpojean 於 07-8-3 06:18 PM 發表

thanks a lot! 個女好乖,知道媽咪唔鍾意佢用片,唔敢用,賴尿又唔開心,唯有着完底褲仔再着長褲,以為有用,真傻豬!

妳可以去圖書館借D關於小朋友去廁所的書同佢一起睇
我記得KITTY系列有一本 另有套阿尼豬亦有去廁所的書
同埋真係要平心靜氣同佢講呢D野 唔好勞氣
佢可能仲未慣 所以先咁
所謂萬事起頭難啊!
佢訓醒覺第一件事就係俾佢坐馬桶仔
因人一訓醒都會想去廁所 係呢個時候成功率最高
有了經驗 相信跟住來會易好多....

日頭訓練 唔著片但要30-45分鐘就叫佢去坐馬桶仔
幾日後可以拉長時間 同埋有時可以問佢急唔急

祝妳訓練順利啊!

別墅

阿女依家21個月...起屋企完全介左片la~..你可以參考下~
"兜兜"要放起一個固定既地方....幾個月前教佢個陣...
大約20分鐘就要佢坐"兜兜"一次....坐完有無柯都好....有柯就要超級開心咁讚佢""嘩~bb柯左尿尿(指比佢睇)好叻叻呀!!""
無柯就""e?bb無柯ar?不過坐左咁耐都叻啦...下次柯埋就仲叻""
比佢知道有柯同埋無柯....mami的反應係唔同...柯左係會開心d....

開頭預左比佢瀨...瀨左就指住d尿話比佢知"唔係呢度柯架""起佢每一次瀨完之後都帶返佢去個"兜兜"度坐...講多次"下次急急呢度柯呀""等佢知道柯係要起"兜兜"度...起佢面前講多d"用片片唔叻既~我地唔好要la~"
慢慢就可以去到30-45分鐘先柯一次...
到佢有動作表示佢急..忍到一陣既時候我先買細廁所板比佢入廁所...去完有得洗手...跟住bb就鐘意左去廁所...因為佢鐘意玩水..
依家識得拖住我帶佢入廁所....無人理佢個陣仲識自己除褲仔坐"兜兜"

但係出街個陣就唔知點算喇...佢好抗拒出面既廁所...有時出左街就四個鐘都唔柯....唔知有無其他mami幫到我呢??

大宅

(但係出街個陣就唔知點算喇...佢好抗拒出面既廁所...有時出左街就四個鐘都唔柯....唔知有無其他mami幫到我呢??)

awshan0610,

知唔知點解佢唔肯去?因為污joe?其實而家好多商場toilet都好乾淨(當然都係要你抱住佢去la),如果真係污joe又無辦法一定要去既,就比張紙巾佢遮住個鼻law,我個囡都係咁架....不過我個囡就好攪笑,有一次去到個toilet佢話好臭叫我比張紙巾佢,我以為佢要來做咩,原來遮鼻 ,自此之後,佢去親d有d異味既toilet就問我取紙巾喇...

其實你要比佢習慣出街去架,死忍唔係辦法,keep住比多d水佢飲la,到時唔去都唔得la...

仲有一個辦法,我買左個流動廁所比佢,不過just for有時附近方圓百里都冇toilet及去大時用,你知la,30幾磅人仔,去大又唔係快,抱完佢去大條腰真係斷架喇....不過我建議你訓練下佢用出面d toilet sin,流動廁所作後備 :)

大宅

我想問下男仔又點介呢?? 囝囝ng ng識講,但尿尿就成日瀨.....

別墅

原文章由 patpatching 於 07-8-6 04:28 PM 發表
(但係出街個陣就唔知點算喇...佢好抗拒出面既廁所...有時出左街就四個鐘都唔柯....唔知有無其他mami幫到我呢??)

awshan0610,

知唔知點解佢唔肯去?因為污joe?其實而家好多商場toilet都好乾淨(當然都係要你 ...

污糟個d我唔會同佢去~~乾淨個d佢都唔柯~我又驚佢起街度瀨....所以出街就著住片片....佢急到忍唔到就會起片度柯囉~~其實21個月出街都介片係咪早左d??你講個個流動廁所係點架???

別墅

失仔仔已成功戒日片,係屋企唔比佢著片,初時唔肯,試試吓就肯,不過就成日賴濕條褲同抺地,一賴濕佢會好唔開心同:-( ,鼓勵佢幾次同教佢下次要同我地講尿尿,通常1星期左右就會善同戒到片。但係出街都係同佢著片,因為揾厠所麻煩,同埋小朋友通常一玩就咩都唔記得

poo poo 同夜片就未得,這問應該點戒?
瞓練褲/戒片褲有用嗎?

大宅

原文章由 awshan0610 於 07-8-6 23:49 發表

污糟個d我唔會同佢去~~乾淨個d佢都唔柯~我又驚佢起街度瀨....所以出街就著住片片....佢急到忍唔到就會起片度柯囉~~其實21個月出街都介片係咪早左d??你講個個流動廁所係點架???

awshan0610,

其實你要同佢戒日片,出街都要戒埋la,唔係戒黎重咩?出街你可以比佢著學習褲,但叫佢唔好柯落片度,要去廁所柯...話比佢知咁大個唔著片片喇,醜怪,媽咪都唔著片片la....一經過見到有toilet,就同佢去下(唔駛問佢有冇,佢實話冇架la)...比多d水佢飲,你預番1個鐘去1次到la,1個鐘忍到,2個鐘忍唔到喇卦,仲要時不時提佢唔好賴呀,冇褲換架....大人千祈唔好怕煩而唔勤同佢去toilet wor,佢戒唔戒得成就全賴有你喇...

21先戒我覺得遲,我個囡歲半時已經戒左...流動廁所mother care有得賣,不妨去睇下..

[ 本文章最後由 patpatching 於 07-8-7 16:39 編輯 ]

大宅

原文章由 hellora 於 07-8-6 20:07 發表
我想問下男仔又點介呢?? 囝囝ng ng識講,但尿尿就成日瀨.....

hellora,

我估男同女都係一樣咁戒卦... 都係o個句,飲多d water,比佢有急尿既感覺...瀨左我會笑佢,醜下佢,問佢覺唔覺醜?下次唔好喇咁....

呀..通常我見佢去完一次toilet就會比番1/3杯水佢飲,咁就易d掌握佢去toilet既時間la...

呢d都係我個人既經驗,希望都幫到你地la...

大宅

原文章由 ysy111104 於 07-8-7 11:11 發表
失仔仔已成功戒日片,係屋企唔比佢著片,初時唔肯,試試吓就肯,不過就成日賴濕條褲同抺地,一賴濕佢會好唔開心同:-( ,鼓勵佢幾次同教佢下次要同我地講尿尿,通常1星期左右就會善同戒到片。但係出 ...

ysy111104,

學習褲佢成條底褲仔咁2隻腳穿落去著,方便d咁姐.....出到街實玩到阿媽姓乜都唔記得架la,咪就係要家長提佢地law...:mrgreen:

poo poo就留意番佢平時有冇定時去先,如有就差不多到o個個時間比佢坐下,如冇,試下餐後比佢去下...留意下佢有冇摸住個肚呀,摸住patpat既動作咁....佢冇著片,叫佢肚痛就出聲呀,唔係你咪有"金""汁"...

至於夜片我都未得,呀囡臨訓前要食奶,我又唔想半夜叫佢起身,咁又忍唔到整夜,唯有唔戒住

[ 本文章最後由 patpatching 於 07-8-7 17:04 編輯 ]

別墅

patpatching

我知仔仔去完尿尿無耐又話急就即係要poo poo,試過2次執金先發現

但係佢唔肯坐potty,用小朋友厠所板又唔肯,無乎

唯有出動真人示範 ,佢衣家就將成套動作好迫真咁做到一次出來,不過只限坐係自己張櫈仔同埋都係無野疴出:loveliness:

大宅

ysy111104,

如果真係唔得既唯有等架咋,重複嘗試,日日練應該唔洗幾耐就會成功la...加油

大宅

原文章由 patpatching 於 07-8-7 16:49 發表

hellora,

我估男同女都係一樣咁戒卦... 都係o個句,飲多d water,比佢有急尿既感覺...瀨左我會笑佢,醜下佢,問佢覺唔覺醜?下次唔好喇咁....

呀..通常我見佢去完一次toilet就會比番1/3杯水佢飲,咁就易d ...

佢唔肯飲水,瀨左又唔出聲 最近仲mou係度瀨!!!poo poo好快就識自己叫,但shu shu就介左兩個月都未成功!! 下星期仲開學添

大宅

hellora,

唔肯飲水,開d果汁沖水啦試下...好明顯佢係特登咁做la,下次佢再咁做就嬲佢,默默幫佢換褲,唔鬧佢亦唔睬佢,呢種無聲抗議,睇下有冇改善?

至"朱"死地而後生

複式洋房

如何教BB toilet training

awshan0610

請問你從何時開始用這個方法?我阿女現在剛滿十七個月大, 是否合適時間呢?

原文章由 awshan0610 於 07-8-6 01:17 發表
阿女依家21個月...起屋企完全介左片la~..你可以參考下~
"兜兜"要放起一個固定既地方....幾個月前教佢個陣...
大約20分鐘就要佢坐"兜兜"一次....坐完有無柯都好....有柯就要超級開心咁讚佢""嘩~bb柯左尿尿(指比 ...

大宅

我個B八個月大已經被佢姨婆訓練,起身即飲水或果汁,飲完水後半個鐘噓一次,俾BB坐在痰罐上,坐到有噓噓為止,如果一開始
BB扭計的話,唔好逼佢,因為要試好長一段時間。而且日頭係俾佢著短褲仔,沒有著尿片,這樣BB先唔會紅屁股。

原文章由 jenhen0307 於 07-8-14 15:00 發表
awshan0610

請問你從何時開始用這個方法?我阿女現在剛滿十七個月大, 是否合適時間呢?

跳至
熱門主題