少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最緊要唔好迫佢!!!

喺個女歲半嗰陣我已經嘗試同佢戒片, 戒片褲, 紙尿褲, 小馬桶全部出齊, 但係佢極之抗拒. 仲專豋賴喺地下添, 激到我c. 結果我鬧咗佢好多次, 打過佢一次, 自己得埋鬱躁症, 終究都係唔掂. 結果要中斷.

今年五月佢兩歲七個月, 我再同佢試過, 今次用奬嘅方法. 搞咗幾日佢唔再抗拒坐小馬桶. 兩個星期後第一次喺小馬桶度小便, 再過廿日左右日間完全唔使用片.

出街嗰陣, 太骯髒嘅洗手間唔會去, 其他咪用專用厠所板囉(即係小朋友size, 附加於大人厠板上嗰種, 有啲好輕身架) - 因為個女唔鍾意俾人抱住去小便, 話會跌落去(馬桶裏)喎!

複式洋房

如何教BB toilet training

wa 原來可以咁早開始Train, 我地習慣左阿女一起身就一逿飲奶一逿換片(因為怕佢up左成晚條片好濕); 可能我地要改變一下la, 一飲完奶就"的"佢去toilet試下坐.

謝謝你的分享.

原文章由 asbb 於 07-8-17 11:24 發表
我個B八個月大已經被佢姨婆訓練,起身即飲水或果汁,飲完水後半個鐘噓一次,俾BB坐在痰罐上,坐到有噓噓為止,如果一開始
BB扭計的話,唔好逼佢,因為要試好長一段時間。而且日頭係俾佢著短褲仔,沒有著尿片, ...

男爵府

我個女只係用了2日就戒咗日片lu~(即係27個月大)
我一向都唔想太細個就同佢戒片,因為我覺得(純屬個人意見)太細佢都未識忍尿,唔好迫佢,大家都唔洗咁辛苦!
我買咗個小朋友厠所俾佢,佢一見到個toliet, 就好開心,知道係佢嘅專用物品,即晚就柯喺嗰度,兩日內失手4次左右啦,我估佢唔記得無著片卦?第3日完全無問題了.....
但去街就一定要著,因為有時真係好難找厠所......

複式洋房

我都好同意唔好逼佢地, 只不過我想趁住Summer嘗試比佢多少少意識去toilet. 今朝我地一起身就同佢講, 今日我地試下飲完支奶先一齊去toilet or, 唔換片住(其實過了一整夜, 我見條片都幾濕喇!)阿女都好叻, 坐上去佢人仔的厠板就即刻or. 我地就學吓用好誇張的開心來讚佢, 教吓佢下次想再or 就叫wee wee (當然佢仲未識講, 我地只是打定底). 都叫做一個好的開始.

原文章由 cutiebebe 於 07-8-18 04:24 發表
我個女只係用了2日就戒咗日片lu~(即係27個月大)
我一向都唔想太細個就同佢戒片,因為我覺得(純屬個人意見)太細佢都未識忍尿,唔好迫佢,大家都唔洗咁辛苦!
我買咗個小朋友厠所俾佢,佢一見到個 ...

複式洋房

Sometimes, you should demonstrate BB how to sit down. BB will then follow you to do this action. When BB does not follow, you try to play the game with him/her e.g. You pick up the toys and lead BB going to the toilet. Then, you say "Sit down, then I will give you the toys". Remember not to force him/her and stay him/her alone in the toilet in the earlier stage.

[ 本文章最後由 diamond88 於 07-8-19 10:47 編輯 ]
每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

別墅

原文章由 jenhen0307 於 07-8-14 03:00 PM 發表
awshan0610

請問你從何時開始用這個方法?我阿女現在剛滿十七個月大, 是否合適時間呢?

講出黎都有d失禮tim~其實阿女一歲之前係我mami湊既~個陣阿b已經比佢訓練到定時柯架喇~~但係自已湊返之後覺得佢都好似仲未可以自己示意~~所以無繼續...我都係18個月開始唔比片佢用~~~不過我覺得最緊要都係自己唔好偷懶囉~^^

大宅

好煩惱,仔仔23個月,企係度唔肯去,坐又唔肯,但佢日頭在育嬰園肯坐但去唔倒,老師叫我比時間仔仔要遲些先得,但其實我本來都唔係好介意,遲些都無問題,但又要十月開始返幼兒園,上星期有個係車上見倒女人仲話我仔仔咁大個仲未介片,好似話佢好無用,聽完個女人說話後仔仔即刻要落車又要我抱,好唔開心.

別墅

原文章由 patpatching 於 07-8-6 04:28 PM 發表
(但係出街個陣就唔知點算喇...佢好抗拒出面既廁所...有時出左街就四個鐘都唔柯....唔知有無其他mami幫到我呢??)

awshan0610,

知唔知點解佢唔肯去?因為污joe?其實而家好多商場toilet都好乾淨(當然都係要你抱住佢去l ...

阿女連出街都戒埋片啦~~haha~~

首頁

尾頁

跳至