烹飪搵食

跳至

別墅

好媽媽勳章

各位你哋好:

想請問有無人識整 "芒果拿破倫餅" 可否教我呢
諗起就想食喇

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_mangomf.htm

別墅

好媽媽勳章

原文章由 小草 於 07-8-3 17:29 發表
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_mangomf.htm

Hi 小草,

多謝你的幫助,等我可以整嚟同老公一齊分享:lol
不過唔知整得好唔好

子爵府

dsided~

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得好難整個皮,勉勉強強整出黎,賣相OK,不過個酥皮就一般,面脆,底有d硬
原文章由 happykklam 於 07-8-10 21:11 發表
我覺得佢個酥皮好難整,唔知係咪我手勢唔好,試過幾次將油皮包住水皮,摺疊個陣d水皮漏晒出黎既,side晒d皮~

[ 本文章最後由 小草 於 07-8-10 22:11 編輯 ]

子爵府

原文章由 小草 於 07-8-10 22:09 發表
我都覺得好難整個皮,勉勉強強整出黎,賣相OK,不過個酥皮就一般,面脆,底有d硬

la><

版主

我係個油皮散散地呀,又油,拿上手成手油。可能我無布,個皮有d痴個板同支棍,夾硬met番落黎痴番落個皮度,都唔完整
原文章由 happykklam 於 07-8-10 22:15 發表

妳整個酥皮有無漏呀?妳都整得幾似樣呀,好過我整唔到la,最激氣就係每次最尾個次先黎漏,臨尾香>

子爵府

原文章由 小草 於 07-8-10 22:24 發表
我係個油皮散散地呀,又油,拿上手成手油。可能我無布,個皮有d痴個板同支棍,夾硬met番落黎痴番落個皮度,都唔完整

thx~ :)

大宅

小草:

個cake好靚,d餡料係唔係用吉士造?
我見有現成急凍酥皮賣,唔知整唔整到呢?

版主

講漏左少少,個油皮好痴手,我自己加多左d粉:mrgreen:
大家繼續努力 :loveliness:
原文章由 happykklam 於 07-8-10 22:31 發表

我又係整到成手油,等我再試下整先,唔該妳呀小草,thx~ :)

版主

係呀!吉士粉+奶。
我都唔知用現成酥皮效果會點呢 :)
原文章由 syc204 於 07-8-10 22:36 發表
小草:

大宅

之前見過急凍酥夾皮係長方形,但最近見到cake's材料店是正方形,so我幻想可以裁成圓形,咁做出來就似個cake嘛!
d吉士係唔係跟"港台"d師父咁做呀?

版主

成個cake都係跟美味DIY(上面個post果條link)個video做,有video睇會好好多:mrgreen:
原文章由 syc204 於 07-8-10 23:07 發表
之前見過急凍酥夾皮係長方形,但最近見到cake's材料店是正方形,so我幻想可以裁成圓形,咁做出來就似個cake麻!
d吉士係唔係跟"港台"d師父咁做呀?

子爵府

原文章由 syc204 於 07-8-10 22:36 發表
小草:

dd便~:mrgreen:

大宅

happykklam,

因為我驚興致勃勃去整,但整唔到米好慘,如果用現成急凍酥皮就有d保障,仲可以"握"到下人嘛!

子爵府

原文章由 syc204 於 07-8-10 23:43 發表
happykklam,

因為我驚興致勃勃去整,但整唔到米好慘,如果用現成急凍酥皮就有d保障,仲可以"握"到下人嘛!
sided~

大宅

祝你成功,整完記得報喜bor!

大宅

我用咗現成一舊的酥皮切了1半自己"look"平然後焗,都好好,但可能我技術唔好"look"得唔平均,後來改買1pack6張"look"好晒嗰種,勁方便又快解凍,我高度推焉!

吉士我跟美味DIY份量但覺"希"咗d,根本唔夠力,唔可以用唧花袋唧,我之後將milk減3分1就ok,but冇影相,我先在餅面塗脆皮朱古力醬才加吉士,d口感幾好,大家可試下!

跳至
熱門主題