跳至

大宅

有人同我講, 其實我bb而家應該識得用飲筒飲野喇喎.
我話我仲未train 過用飲筒, 只係試緊學習杯咋喎.

好似話我唔教佢用飲筒咁. 然後今日咪試下囉
鬼識呀, 得個"咬"字!

請問有無六個幾月既bb識用飲筒喇?

男爵府

ha???傱來冇諗過甘細會懂喎 .....你個 friend 真係哎....:tongue:
原文章由 Timyi 於 07-8-3 18:07 發表

http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

2019勳章

我覺得bb依傢先得6個月大, 唔需要咁心急要佢用飲管飲, combi學習杯上面寫住用飲管係12個月先學

男爵府

好媽媽勳章

其實bb學者能力真係好高架,我開頭比我個女用飲筒杯的時候,bb真係只識咬,但係妳比佢試多幾次及跟bb講,好似飲奶奶的啜,bb就好似真係識聽人識野,慢慢佢就會識,而家我個女6個幾月就識用飲筒杯. 希望妳地bb好快學識.

大宅

Timyi,

唔先心急, 佢遲早一定會識用. 通常男仔學嘢會慢過女仔.

大宅

原文章由 mekomother 於 07-8-4 13:47 發表
其實bb學者能力真係好高架,我開頭比我個女用飲筒杯的時候,bb真係只識咬,但係妳比佢試多幾次及跟bb講,好似飲奶奶的啜,bb就好似真係識聽人識野,慢慢佢就會識,而家我個女6個幾月就識用飲筒杯. 希望妳地bb好快學 ...

bb咁叻呀真係~~~
我無買到飲筒杯, 只用支比較幼的飲筒比佢試.

即係唔洗12個月先試飲筒杯啦.

好啦, 我再train 過

[ 本文章最後由 Timyi 於 07-8-4 18:17 編輯 ]

別墅

阿仔6個月大去健康院時我問姑娘, 到底畀bb用學習杯先定飲管杯, 佢話最好先用學習杯, 因為可以訓練佢對手用力舉起個杯, 同埋學到大人用杯飲水眼手口協調呢個動作. 如果用飲管杯就訓練唔到呢樣野, 無o甘好架.

大宅

原文章由 bonniec2000 於 07-8-5 01:50 發表
阿仔6個月大去健康院時我問姑娘, 到底畀bb用學習杯先定飲管杯, 佢話最好先用學習杯, 因為可以訓練佢對手用力舉起個杯, 同埋學到大人用杯飲水眼手口協調呢個動作. 如果用飲管杯就訓練唔到呢樣野, 無o甘好架.

聽落有道理喎

跳至