跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡現在2個半月, 事緣飲奶成日飲一半就哭到拆天, 其實她本身都唔食得多 (130ml, 5~6餐) 近這兩天更飲20ml 就大哭, 頭
先個餐又係咁, 我就聽其他媽咪試下"吉"大個奶咀孔........
好驚呀, 她5分鐘內飲哂150ml 呀, 咁得咁快得唔得架 ???
我現在都唔知吉唔吉埋其他奶咀??

請問各位媽咪有冇經驗 , 請指教

大宅

好媽媽勳章

我聽人講話通常BB食1餐奶正常系15分鐘內可以飲哂
其實都無所謂GE,,只要BB飲得唔辛苦就無問題啦
囡囡差唔多2個月度我就拮大D奶咀,,不過就有留返1D無拮
免得如果囡囡飲唔到發脾氣GE話無得替換
5分鐘內飲哂150mL無咩問題牙,,但最緊要要分開掃風牙
不過我囡囡好野蠻1拎開就大喊結果都系俾佢繼續飲
1系飲哂先掃,,1系就佢開始飲得慢就掃

別墅

差唔多2個月度我都拮大D奶咀, it works well on him and he could finish his milk (6oz) within 5-15 min. If he could drink smoothly, I will let him finish his milk all in one go.:-P

大宅

好媽媽勳章

嘩,,你BB甘快就食6oZ奶奶啦
我囡囡食緊5oZ咋,,可能男女唔同

大宅

請問你地用邊隻咀?我用緊nuk (普通0個隻), 想拮大d個hole, 但pigeon枝粗針同個hole一樣大咋, 咁可以點整個hole大d?

大宅

你地的意思是在奶咀度吉多幾個孔, 還是在原有的咀吉大? 是否用針?

別墅

原文章由 smallpiggie 於 07-8-4 02:30 PM 發表
請問你地用邊隻咀?我用緊nuk (普通0個隻), 想拮大d個hole, 但pigeon枝粗針同個hole一樣大咋, 咁可以點整個hole大d?

我都用緊普通0個隻nuk,我用pigeon枝中針拮多1個孔在奶咀頂部. Besides, not sure if I am breastfeeding now, I also found that he likes Latex teat more, and therefore, I have changed to Nuk's latex teat as well.

Hazel, my boy has been drinking 6 oz since 2 months, probably because he is tall la.

複式洋房

我無吉大個奶咀, 但轉咗level 2(3-6mths)嘅奶咀, 轉咗之後呀b可以喺10-15mins食180ml

首頁

尾頁

跳至