懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Hello 各位好,

I am 37,
昨日剛用棒棒驗咗 bingo, 是第一胎, 去咗private doctor 處再驗多一次confirm, 拿了張 certified letter, 今日就去咗威爾斯排期, 八月尾做第一次產檢(plan僅政府/私家两邊一齊check, 生就去政府), 我今年三月中小產過一次, 所以今次有咗都有D驚會好似上次一樣, 我現在無做嘢哪, 是名副其實一名housewife和準媽媽, 我是大家姐無姐姐傳授經驗, 而家又無做嘢無同事問得倒, 又暫時唔禁講好消息比朋友知, 加上最friend嗰啲either 單身or 未有bb, 所以都覺得頗為無助, 懷孕資料多數在library借來睇, 你地有無同道中人, 有興趣入嚟傾傾, 或者大家可以makefriend !

大宅

我35歲, 第一胎,都係全職待產媽咪, 當我知道有左之後我都係去圖書館借書睇及上網搵資料咋, 又係因未足3個月唔想比人知住, 另亦想知道之後身、心會有咩變化,有心理準備呀, 而且原來各人有各人不同異樣的, 所以睇書會了解多d.:-P

男爵府

原文章由 lil_sis 於 07-8-4 22:34 發表
我35歲, 第一胎,都係全職待產媽咪, 當我知道有左之後我都係去圖書館借書睇及上網搵資料咋, 又係因未足3個月唔想比人知住, 另亦想知道之後身、心會有咩變化,有心理準備呀, 而且原來各人有各人不同異樣的, 所以睇 ...

咁你依家幾多週啊, 做過產檢未 ?

我現時嘅反應係小便次數多咗(每晚多數要起身兩次), 間中有不明原因的胃痛(我一向胃嘅底子都唔係咁好), 有時又會有飽滯感, 腹部間中有吉吉地和輕微的痛, 脾氣比較多起伏, 那麽你又怎樣 ? Everything's alright ??

Yeah, I always borrowing books from library and checking from web for reference.

I am living in Ma On Shan. Are you living in NT side ?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都36歲喇~~都係第一胎,試過兩次小x,不過就今次冇諗驚唔驚,同自己講順其自然囉~~

你地做左產檢未,我黎咁星期二就做第一次,產檢對於我黎講,好緊張,我怕多方面,1.亞b發肓成點,2.有冇長大,3.照唔照到亞b.4.自己血壓又點.......因為呢幾點有前科....所以我係擔心.....不過我老公話擔心都冇用,叫我唔好諗喎,咁就唔係佢面前講囉~~

我而家因為夜晚唔飲咁多水,先前一晚有兩次夜尿,而家就一次.
但我之前晨早就作嘔,踏入8月開始舒服好多,胃ロ好好....精神唔錯,冇之前更倦了.你地呢????

The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

男爵府

原文章由 hellopuppy 於 07-8-5 08:44 發表
我都36歲喇~~都係第一胎,試過兩次小x,不過就今次冇諗驚唔驚,同自己講順其自然囉~~

你地做左產檢未,我黎咁星期二就做第一次,產檢對於我黎講,好緊張,我怕多方面,1.亞b發肓成點,2.有冇長大,3.照唔照到亞b.4.自己 ...

hellopuppy,

我八月尾會在威記做第一次產檢,又book左隔一星期在仁安診所做,政府私家兩邊一齊check, 上次太快比我去check 第一次都無用,都只係見倒個胎囊,我由知道bingo左到無左(大概有咗5週幾)都係得16days 咁大把, 個胎最後都係得0.9mm未見倒心跳, 係太細長得唔係太好, 今次希望到八月尾(大概應有7週)會一次過便在肚皮照倒, 唔洗好似上次咁做咗好多次陰超, 我同你擔心嗰四點都係差不多,一緊張血壓又自然會高,現時除咗胃部有時覺得頂住之外,腹部間中有感覺外,沒有很大的不適,真係有又驚不適,無又唔知bb是否在生長。

你現時幾多週啊 ?會在那裏做產檢 ?祝你一切順利 !

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我而家10w幾啦~~我冇去私家,我唔緊睇呀,因為我之前果兩次去check過,到最後都唔得,我唔想俾壓力自己,而今次冇想到去私家做產檢,只要冇流啡見紅,就可以放心好多.

今次產檢係伊利沙伯.之後我應該轉去聯合,聯合我會方便d.

頭幾週係個胃好頂,有好多胃氣,應該係咁.放心....是正常架~~

原文章由 029892 於 07-8-5 12:59 發表

hellopuppy,

我八月尾會在威記做第一次產檢,又book左隔一星期在仁安診所做,政府私家兩邊一齊check, 上次太快比我去check 第一次都無用,都只係見倒個胎囊,我由知道bingo左到無左(大概有咗5週幾 ...

[ 本文章最後由 hellopuppy 於 07-8-5 23:32 編輯 ]
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

首頁

尾頁

跳至