跳至

民房

我bb係今年3月出世∼e家4個幾月∼
前排開始上bk睇關於bb既野∼
睇到原來有好多媽咪係bb出世之後
就會幫佢地既bb報幼兒園(多數係救世軍)
見到咁多媽咪為自己既仔女前途著想
自己又搵下d資料 初初睇到救世軍真係好似唔錯
就諗住去報啦  點知又睇睇下 見到d幼稚園好似唔錯
就係度諗比仔仔讀幼兒園好呀定幼稚園好,,

跟住愈睇愈多 心就愈多選擇,,
夜麻麻唔訓係度搵料
有時訓覺都係度諗邊間好

我覺得自己好似有d過度擔心

又擔心如果e家唔報定救世軍會冇位
又擔心佢讀4年會辛苦
又擔心呂明才同神召會難入入唔到
又擔心佢入唔到好幼稚園跟住入唔到好既小學
又擔心今年出生率咁高 佢唔夠人爭

我真係發覺自己有d神經失常

有冇媽咪可以救下我

珍珠宮

原文章由 靈兒∼ 於 07-8-3 18:48 發表
自己又搵下d資料 ...

I am a super super 過度擔心 mama too, li 度 d mama 個個 do 知我 short short 地 ga 我老公仲打算帶我去睇精神科 tim

救世軍好唔好, 見仁見智 ga ja wor, 好多 kindergartens do 好好 ga, don't worry

講真, 做 mama 真係一 d do 唔易 ga Are you a working mama or full-time mama ?

Relax, relax, bb 係 boy or girl ar ?

li 度 d mama 好 nice ga (包括我 ), 你實o係 li 度搵到我 ga if you have any problems, 問我地 la

祝你個 BB 肥肥白白, 開心健康

[ 本文章最後由 professor 於 07-8-4 09:40 編輯 ]

伯爵府

PROFESSOR,
人地個bb四個幾月大喎, 仲等咩出世姐

靈兒,
lee度好多緊張mami, 我又覺得唔洗咁急喎, 等bb大少少, 睇下屬於咩類型再找幼稚園都唔遲喎, 我諗首先你係想bb入咩類型幼稚園, 有些係活動型, 有些係傳統型, 都要睇下適唔適合bb, 你又想比d咩佢喎

珍珠宮

原文章由 Kwan 於 07-8-4 09:24 發表
PROFESSOR,
人地個bb四個幾月大喎, 仲等咩出世姐

靈兒,
lee度好多緊張mami, 我又覺得唔洗咁急喎, 等bb大少少, 睇下屬於咩類型再找幼稚園都唔遲喎, 我諗首先你係想bb入咩類型幼稚園, 有些係活動型, ...

aiya, 我 do 話我 short short 地 ga la, 仲 always 發雞盲 tim let me edit 番個 message sin 我以為 her bb is 四個幾月大, but o係個肚裡面 ar

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

靈兒,

條路敢長你吾好太快去諗啦, 你BB只得4個月, 我覺得頭2年是HONEY MOON, 況且HK教育制度常常變, 3年後幼稚園狀況可能會大變動, Who know ??

伯爵府

唔好edit 番個 message 啦, 等我地笑下先嘛:mrgreen:

珍珠宮

原文章由 Kwan 於 07-8-4 09:46 發表
唔好edit 番個 message 啦, 等我地笑下先嘛:mrgreen:

你考衰 ga

民房

原文章由 professor 於 07-8-4 08:44 發表

I am a super super 過度擔心 mama too, li 度 d mama 個個 do 知我 short short 地 ga 我老公仲打算帶我去睇精神科 tim

救世軍好唔好, 見仁見智 ga ja wor, 好多 kindergartens do 好好 ...

多謝你安慰我呀∼
我係個全職媽媽黎既
原本返工既 
不過bb出世冇人揍就自己揍返喇
佢係仔仔黎架∼我諗都係想佢向活動方面發展下∼

我已經好放鬆架喇..
但我一上bk 
我就會好情不自禁咁禁去談幼兒�稚園度睇

我就係冇掟發洩毛上黎bk訴苦

男爵府

靈兒,

你個BB得四個月, 唔使咁早考慮讀邊間學校住, 你唔使返工, 可以係屋企同佢玩下遊戲, 例如點數咭, 黑白圖呢O的, 等BB既腦部對外界既反應強烈O的, 咁第日讀邊間學校都咁叻仔啦.

我囡囡大佢一年, 而家都係返下PLAYGROUP, 周圍返下咁囉, 最主要係等佢冇咁悶同學下紀律, 佢而家都返得唔錯吖, 仲識到好多小朋友仔添, 等佢再大小小, 確定佢喜歡乜野再定邊間學校都未遲.

珍珠宮

原文章由 靈兒∼ 於 07-8-5 04:19 發表

多謝你安慰我呀∼
我係個全職媽媽黎既
原本返工既 
不過bb出世冇人揍就自己揍返喇
佢係仔仔黎架∼我諗都係想佢向活動方面發展下∼

我已經好放鬆架喇..
但我一上bk 
我就會好情不自禁咁禁去 ...

你係全職媽媽已經好好, 我係 working mama 黎 ga :-( :-(

BB 只係賓妹揍 :-( 我 always do 好 worry, 成日 do 諗埋晒 d 衰野 :cry:

民房

我都同你一樣

[quote]原文章由 靈兒∼ 於 07-8-5 04:19 發表

我都係小小嘢就好擔心ga, 我都覺得好辛苦, 可能係第一次做人媽咪啦, 我囡囡1歲嘞

大宅

原文章由 靈兒∼ 於 07-8-3 18:48 發表
自己又搵下d資料 ...

順期自然, 擔心都無用.....:-P

男爵府

成日睇到什麼幾個月就要學mud學mud既資訊,有時都諗駛唔駛比我囝囝學呢? 但又覺得bb咁細個就要咁辛苦做mud, 所以某d嘢都係順其自然吧

跳至