跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽:

我星期一要返工LU! 我今個星期開始真係好唔捨得bb. 好唔想返工呵. 好唔想8月6日的來臨. 我怕我到時出門口時會喊呵:-(

有無媽媽返左工? 返左工係咪時好掛住bb? 及做到好激氣但又要返呵, 上來傾訴下呵

珍珠宮

你個topic開得正好!!

我今日復工了! 因為我之前做d野, 放產假時已經比晒人做, 我返到去就好似棄兵一樣, 無野做, 要等人事部通知我將會trans去邊!! 真係好唔happy!!:-( :-(

我一返到屋企見到我個大仔(2歲幾), 佢話佢今日無曳好乖, 佢report返比我聽佢今日做左d咩野, 抱住佢傾左一陣, 我d眼淚水都忍唔住要流落呢!! 好彩無人見到咋 細佬就當然都有掛住啦, 不過最擔心都係唔知工人揍唔揍得掂兩個囉!!:cry:

[ 本文章最後由 bobosweet 於 07-8-3 19:23 編輯 ]

複式洋房

tinajapan,
我都係下星期一(Aug . 6)返工, 已經開始有壓力, 依幾晚發夢見到工人打個女, 真慘............

原文章由 tinajapan 於 07-8-3 18:48 發表
各位媽媽:

我星期一要返工LU! 我今個星期開始真係好唔捨得bb. 好唔想返工呵. 好唔想8月6日的來臨. 我怕我到時出門口時會喊呵:-(

有無媽媽返左工? 返左工係咪時好掛住bb? 及做到好激氣但又要返呵, 上來傾 ...

大宅

Pinkpig2007:

原來我地都係同一日返工. 我又係驚印印會打我個bb. 因我bb係火爆仔, 又成日喊. 我同c6都湊到有時會發晒

大宅

bobosweet:

真係好多人會在我地放產假時搞搞震! 咁妳而家係咪知道trans左去第二個部門? 太過份了. 我已知道我回去要比其他同事+上司屈我做豬頭骨. 佢地係我放假時已自行決定晒. 等我復工那日就實行. 唉....

妳有個大仔睇住細佬都安全. 如工人暇佢地, 妳大仔都會通知妳的呢. 我都怕我那日放工回家見到bb會喊呵:-(

大宅

我都係下星期要返工啦,好唔舍得BB,我返咗工BB就要去99度住,我只可以放工去睇她,得几個鍾,真係好唔舍得呀

珍珠宮

tinajapan

你講得好岩呀, 公司d衰人親我地放緊產假時搞搞震, 慌你唔死果隻, 我而家都未知會trans去邊呀!! 心裡面都時時諗住, 好擔心唔知會掉去邊, 果度d人好唔好, 果度d工作自己做唔做得呢!! 總知令我時時都唔開心同好擔心, 其實咁可唔可以告公司呢?? 我真係好想resign呀!!:-( :-(

你而家都唔好諗咁多住啦, 返到去先算啦! 可能未必會咁差呢? 爭取埋呢兩日enjoy d揍bb先啦!

原文章由 tinajapan 於 07-8-3 21:58 發表
bobosweet:

真係好多人會在我地放產假時搞搞震! 咁妳而家係咪知道trans左去第二個部門? 太過份了. 我已知道我回去要比其他同事+上司屈我做豬頭骨. 佢地係我放假時已自行決定晒. 等我復工那日就實行. 唉.. ...

大宅

我放前一後九,所以仲有成個月至番工...但係一踏入八月就諗起要番工啦...:-( :-( :-( 好驚番左工後99同工人搞唔掂阿女同阿仔..
Pretty Princess Petite Prince

男爵府

我8月尾開始返工,返工之我會帶女兒返育嬰所。

起碼育嬰所d人受個專業訓練同埋有社署監管,有咩事上來都可以追究。好過搵工人湊

大宅

傻Y頭:
妳住邊區架? 妳找到育嬰院, 真係好呀? 我知好難找呀.

我都覺得育嬰院好過請工人. 起碼信得過先. 我在論盡家傭到睇到好多媽媽話 : 工人在妳面前就好錫BB, 但無人在家時就對BB好差. 真係令我好擔心工人會點對BB:-(

大宅

bobosweet:

妳都唔好擔心住. 如真係調去唔好的部門都無法子. 我而家都安慰自己...叫自己返工就機械式地工作, 少說話, 希望趕到收工時間第一個走去搭lift回家湊bb

呢個情況公司唔係無理解僱我地, 唔可以告公司架. 係公司賤要迫我地自動辭職的手法呢.

星期一我地返工後再傾訴:lol::" />

[ 本文章最後由 tinajapan 於 07-8-4 07:38 編輯 ]

大宅

我生第一胎時, 都好想辭職唔做, 還打電話比我上司, 話可唔可以請多兩個月假.....(果時個上司好好人, 公司又成十年無人生仔, 所以所有人對我好照顧), 我上司就話返左工, 你睇下點再講啦, 要請假再申請. 點知返左工又回復正常, 一樣應付到. 而且還覺得行開下, 唔好成日對住呀B咁辛苦.
我今胎放前一後九, 所以八月尾才上班, 不過今次人事變動得大, 又係放假前最後果日, 公司先話我知將我D手下調走哂, 好心啦, 一係唔好話我知, 一係早D通知, 激到我死. 八月尾返去都唔知要收拾什麼殘局.

大宅

我9月頭就要返工,雖然仲有成個月,但唸起想:-( :-( :-( ,唔做又唔得,公司同事好多都走咗,唔知返去會係點!

別墅

我就8月尾返工,bb喊同扭計果陣就勁想快d返工,唔駛一日對住,但一唸到返左工之後,都唔會再有機會俾佢煩住,又好唔捨得。我份工係超忙,尤其係年尾,我平均都要放9-10點架,半夜收工都幾經常,我大住個肚果陣都係咁架,所以bb脾氣唔好都係有原因。:-(

我放產假第一日已經勁勁勁大變化,我老闆升職轉左去另一間sister company,成條team唔同哂lu,之前話轉阿a過黎,而家又變左做阿b,一陣又無啦啦話請多個人,話分半個俾我wo,哈,真係唔該哂。re-structure完之後,仲多左野做,叫做有問過下我好唔好,但唔好可以點wo,除非唔做架jeh,人工又加得少少咁,講真我自己去左生仔都確係唔好意思爭取。

大宅

我8月21號返工, 呢排我反而想早d返,可能困係屋企太耐, 加埋bb又扭, 日日起身之後等天黑, 情緒仲有d低落
睇黎我有d唔正常:cry:

大宅

suee:

妳無唔正常.
我放前3後7. 我之前勁想返工架. 覺得湊唔掂bb又煩. 但係當妳到最後兩個星期或一星期前, 妳會改變的. 妳會好唔想返工. 我放埋明天8月5 日就要返工. 我真係想起都想喊:-( 呢幾日仲想不如唔做, 在家湊bb, 但要供樓, 唔可以無左份工. 呢種心情仲難過呵:-(

大宅

bobobooo:

我又係份工成日勁忙...到時都唔知點算. 唔想OT, BB而家都唔多根我, 如我夜返屋企, 我怕BB唔認得我呵:-( 但又無人會幫我, 因為我條team勁大變動. 好同事+好上司走晒lu

男爵府

原文章由 tinajapan 於 07-8-4 07:33 發表
傻Y頭:
妳住邊區架? 妳找到育嬰院, 真係好呀? 我知好難找呀.

我都覺得育嬰院好過請工人. 起碼信得過先. 我在論盡家傭到睇到好多媽媽話 : 工人在妳面前就好錫BB, 但無人在家時就對BB好差. 真係令我好擔心工人 ...

http://www.naac.org.hk/dc.htm

育嬰所的資料..

大宅

原文章由 tinajapan 於 07-8-4 22:37 發表
suee:

妳無唔正常.
我放前3後7. 我之前勁想返工架. 覺得湊唔掂bb又煩. 但係當妳到最後兩個星期或一星期前, 妳會改變的. 妳會好唔想返工. 我放埋明天8月5 日就要返工. 我真係想起都想喊:-( 呢幾日仲想不如 ...

唔返工, 成日係屋企揍b, 好悶架
我寧願返工,唔駛時刻都係bb,我會發 dim
不過又驚返左工會成日掛住bb :tongue:

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我20/8就要返工la,之前仲諗住有排la,原來仲有2個星期咋,依家就日對夜對個臭B,但返工後就會少好多時間架la,又會好掛住佢~~~唔知有無扭計仔、唔知有冇瞓覺la...........,不過快樂0既日子真係過得特別快,最好就係唔洗做又有人工就最好囉..........都係今晚發吓夢吧la

[ 本文章最後由 Anya 於 07-8-7 17:46 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至