跳至

首頁

尾頁

大宅

今日8月6日終於要返工了. 唔多知醒, 因為昨日全日湊bb, 好疲勞 今日出門口前, 好唔捨得同bb講返工, 搵錢錢, 夜晚先啦. 佢不停笑笑:lol: 終於我要出門口時, 我有小小淚光呵. 根住離開張bb床, 就聽到bb喊左幾聲, 唔通佢真係識聽

回到公司, 貼左兩張大相在工作位到. 一收工即飛奔回家見bb. bb見到我又笑笑, 但根住又扭計又喊. 終於都係要印印抱回先收聲:-(

洋房

我下星期二先返工, 但係bb係1號已經開始比人湊, 係之前一晚已經瞓唔著, 到第二日帶咗bb去, 返到屋企就狂喊, 勁唔捨得個仔。:-( :-( :-(

複式洋房

21/8 要返工啦.....成3個月無返工, 真係怕唔識做嘢
最不幸的是.........我仲未收身呀....
返工要穿制服, 依家要重新造過套啦...十分麻煩啦
BB下個禮拜就回我爸媽家住...好唔捨得呀
LazyMumWinnie @ LazyCrazyHome ^^

大宅

日日返工都好想盡早返屋企睇bb, 但多數都要留低做埋野先走得. 打風那日又係, 明明2點幾掛8號, 但都要做埋野至3:45先走得. 我上司仲問我, 快d返屋企睇仔呀.....我夠知咯....個心不知幾急...做在職媽媽day day返工都掛住bb呵!

複式洋房

I'm really busy at work these days, sometimes come back at around 10pm or even later, so even my baby hasn't quit the midnight meal now (he is about 2.5months already), I didn't take measures to correct him, I just let him drink until he stops. Feeding him at midnight somewhat compensate my absence at home for the whole day, he usually smiles at me for a while after he finishes the meal at around 4 or 5am.

Do you think I really need to start taking some means (e.g. feed water instead during midnight) to correct my baby son's drinking habit? As some said it will be very difficult to correct after 3-month old.

原文章由 tinajapan 於 07-8-12 22:52 發表
日日返工都好想盡早返屋企睇bb, 但多數都要留低做埋野先走得. 打風那日又係, 明明2點幾掛8號, 但都要做埋野至3:45先走得. 我上司仲問我, 快d返屋企睇仔呀.....我夠知咯....個心不知幾急...做在職媽媽day day返工 ...
himhim-ma

大宅

caryu:

我同妳一樣. 我bb剛剛兩個月仲要餵夜奶. 我有嘗試比水佢飲, 但佢好精,知係水後唔飲仲要喊得更慘, 喊到喉嚨沙都得既, 唔比奶佢就唔擺休. 因佢脾氣真係好火爆, 我c6仲要鬧我唔岩, 比時間喎, 唉! 我已比bb+c6玩謝左我lu

我呢招唔work! 不如妳試下比水佢飲, 可能妳的乖bb肯都唔定. 我唔知原來3個月後仲難搞. 我而家都唔知點好. 真係身心疲累 但係有人及書都說3個月後bb會自動一覺訓天光, 我真係好希望係真就好咯:loveliness:

大宅

我下個星期一就返工la,咁就放左兩個幾月假....
我都好唔捨得亞b ar,因為我餵人奶,又要pump定d貨出o黎,
又擔心亞b唔夠食,又train定工人點整d奶,所以呢個星期一開始我直頭當自己要返工咁,朝朝7點唔夠自己餵左亞b同pump一次奶先,然后跟住兩餐就比工人餵,我自己就lunch時間就再pump奶,好彩暫時供多過求...不過家下始終仲係屋企pump,唔知係公司會唔會pump得小d!

同埋我又係要著制服,亦都係未修身要做過套!:-(

為左預備返工,真係做左好多野...連工人都話:太太好緊張返工!

大宅

我返左工差不多一個月了.

係我返左一星期工後, 因為要去健康院同埋要帶囝囝去睇私家診所打針. 所以請了兩日假. 我放前3後7, 唔可以在產假時做呢樣野, 回到公司即時請假. 咁都無問題照批我放假. 後來在開會時, 經理講到放假工作分配問題時, 就話要用我做例子, 因為我剛剛放左假喎....

我覺得我地在職媽媽放假多數都係為了囝囝去健康院或睇醫生多. 唔係專登放完產假走去再請假去玩....只覺得有點唔開心. 我現階段的心態始終唔及無結婚的後生同事們為份工好搏命既呢

大宅

我聽日就要返工啦 好唔開心啊!因公司啲同事都轉晒,唔知返去會點!

洋房

我係20號都返咗工啦, 真係好掛住BB的, 我在檯面放了個電子相架,我一講電話就望實D相,我之前都成日遲走,但現在好準時走,因為實在太掛啦.不過因為囡囡晚上都會喊所以返工會好想瞓覺,有時真係鍾眼瞓的.

[ 本文章最後由 alicew 於 07-9-2 20:48 編輯 ]

複式洋房

I have back to work for two weeks. I totally forget the login name and password of the prog. I have to ask IT colleagues to set for me again. hehe
Luckly, BB has qute the night-milk. But she seems know when is monday or hoilday. She will wake up at 7:00 on Sat or Sun morning, however, on Mon morning, she will wake up at 6:00. 激死!:tongue:

大宅

eneri:

妳返左工點呀? 習慣嗎? 我8月返工時, 某些同事及經理都轉左人, 初初都好驚. 但我就成日掛住bb, 所以都唔理佢地咁多, 密密做完夠鐘即走~

別墅

我29號已經返左工喇,真係好忙好忙呀。得朝早返工前,or趕到係夜晚8點半前返到先見到bb咋。:-(

返工時間係ip cam睇佢,真係好想即刻返屋企。返左10日工,今日仲病病地,返屋企果陣買左口罩。唔知係咪戴左口罩唔認得,bb好似唔係好so我。:cry:

複式洋房

我放產假第二日bb就出世,產假係前0後10,所以9月3日至返工,返工第一日就好慘,之前話就話有同事會跟我d嘢,但返到去 ,只係接手返來做,都跟咗好'內',做到人都癡癡哋。返到公司,做做吓嘢又掛住呀b,好可憐
你哋呀b而家戒夜奶未呀?我呀b就未戒,日日都好倦!

我都覺得心態有變,bb未出世時,做嘢都係好摶,而家就想快d可以收工返屋企

[ 本文章最後由 小船 於 07-9-8 12:09 編輯 ]

大宅

我將亞bb的相貼晒係partion到. 貼左成5大張... wallpaper都用埋bb相. 做到唔開心或無野做時, 望住bb相. 又開心又掛住. 夠鐘即....狂奔
我亞bb未完全介到夜奶....有時返工都嗚下嗚下....

大宅

小船: 我同你一樣, 放假第二日就作動, 但第四日先出世....

我阿b都未介夜奶, 都要食d, 我比人奶佢食, 但食少少, 唔知係唔係咁, 我阿b比較輕...

複式洋房

Snakeson:

其實我呀b都係唔係食好多奶,每餐最多4oz,我都覺得因為佢食得小,而戒唔到夜奶,我聽呀嫂講,最尾嗰餐已到11:30pm先比佢食,但佢仍然4:30am-5:00am起身:-( ,我哋要繼續努力呀

首頁

尾頁

跳至