母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Agreed.

Why our maternity leave is so short?

原文章由 gunsou 於 07-8-6 13:41 發表
littlehoilun,

you are a great mom! add oil. BF for working mom is not easy and is even more difficult for those mom going from place to place.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

理論上唔使要, 我都係生完餵順左先買, 而有個奶泵可在放產假時邊餵邊pump, 增奶量同做儲備都是好的.

我都覺生完只食, 餵奶, 換片,休息好唔productive, 成日覺得個產假咁長可以做好多野, 但事實係只可如此, 幸好我老公說我努力餵大阿b已做得好好, 不過都可以plan下餵奶時做什麼,我會看書,bb大了, 反而要陪佢玩, 看書的時間不多呢.

另我bid了個小型雪櫃放在公司雪奶, 都ok. 放公用fridge-to-go帶返屋企.

禁止訪問

大宅

genie100,

i agree that hand expression is NOT the best way for moms who need to express milk frequently. but hand expression is really good and 2nd to skin-to-skin in efficiency and stimulation. though not all doctors or lactation consultants have tried that, there are some of them experienced that. if it is done correctly, hand expression is very efficient. i have not fed my baby skin-to-skin for almost 6 months but i still find hand expression very good way to clear block. it is fast but risk of painful hand is true if it is done frequently.

原文章由 genie100 於 07-8-6 19:09 發表
if i have choice to be full time mum, i don't need the pump,
it is work that force me to pump.
express milk with hand?!, has the doctor really tried?
i doubt! it is so time consuming and pai ...

[ 本文章最後由 gunsou 於 07-8-6 22:27 編輯 ]

別墅

iip00, TFMOM, jojolaw, ahmi, genie100, gunsou, 謝謝你們的分享. 我會請一個菲傭, 宜家諗近再請一個過夜陪月協助我餵人奶... 我諗真係身邊要有人鼓勵, 因為老公, 自己亞媽同奶奶都未必會好堅持.

產假實在係短, 我希望前二後八(希望bb有早冇遲啦), 之後我會再請多三個星期假. 不過要返工但半夜如果要起身, 埋身餵就真係超高難度. 我份工要足夠精神既, 唔夠訓病倒就糟啦

男爵府

bbbttt,
在此想提醒你一句,唔係個個陪月都對餵人奶有認識。我曾經見過一個朋友的陪月只懂叫我朋友泵出來用樽餵!所以,始終都係個句,媽媽自己要在母乳知識方面裝備好自己!
至於餵夜奶,又未必真係咁辛苦。因為到你要返工時,bb都"應該"會大約3個鐘先食一次奶,就算未戒夜奶,夜晚"應該"都係食一至兩次奶only。(雖然我知道有d bb係會做d唔應該做的事,eg一晚起4-5次身!)
而且,你可以試下躺餵,佢有佢食,你有你閉眼休息。
我自己係個種連會考、去camp都要睡足8小時的人,而家咪一樣夜晚餵夜奶,日頭返工。係有d累,但唔係mission impossible!最重要係見到仔仔健康成長!
努力呀!
原文章由 bbbttt 於 07-8-7 10:08 發表
iip00, TFMOM, jojolaw, ahmi, genie100, gunsou, 謝謝你們的分享. 我會請一個菲傭, 宜家諗近再請一個過夜陪月協助我餵人奶... 我諗真係身邊要有人鼓勵, 因為老公, 自己亞媽同奶奶都未必會好堅持.

產假 ...

別墅

yanlongma,
謝謝你提醒呀! 我亞媽都算支持母乳, 但佢寻日至同我講, 話我最好生完多啲休息, 唔好半夜起身餵奶, 如果唔係身體好難復完. 佢建議泵出黎比工人或陪月餵...所以我先担心lor... 到時bb飲左奶瓶唔肯埋身, 又或者用力咬我就弊啦....

原文章由 yanlongma 於 07-8-7 10:38 發表
bbbttt,
在此想提醒你一句,唔係個個陪月都對餵人奶有認識。我曾經見過一個朋友的陪月只懂叫我朋友泵出來用樽餵!所以,始終都係個句,媽媽自己要在母乳知識方面裝備好自己!
至於餵夜奶,又未必真係咁辛苦。 ...

大宅

Try use Nuk bottle. It's nipples are close to mother's nipples. I let BB use the bottle at Day 3 or 4 when nipples "bleed". He could still get use to both direct feeding and bottle feeding. Make sure you do not let him to use the bottle too much (only limited to 1-2 meals a day). No worry.

公爵府

bb何止用力咬....她直頭當飲奶瓶....咬住then個頭兩頭ling, 又拉扯你個乳頭, 很痛但很好, 真的

伯爵府

虎到金來勳章

原文章由 Cammy3007 於 07-8-7 12:15 發表
bb何止用力咬....她直頭當飲奶瓶....咬住then個頭兩頭ling, 又拉扯你個乳頭, 很痛但很好, 真的

我個仔一樣0甘做,不過我會出聲,同佢講媽媽痛,唔好咬,
佢會慢慢學習唔咬我

禁止訪問

大宅

夜晚荷爾蒙分泌最旺盛的時候,餵夜奶有助增奶量,盡量都唔好skip midnight feed,不過如果真的太累,咁叫先叫其他人幫手。畢竟充足的休息對人奶媽咪來說都好重要。

同埋,我都覺陪月對餵人奶多是一知半解,佢地照顧BB 同煮野食係好有經驗,但餵人奶可能分分鐘佢地自己無餵過,又無學過,知d 唔知d,都唔知係幫人定害人。

原文章由 bbbttt 於 07-8-7 11:16 發表
yanlongma,
謝謝你提醒呀! 我亞媽都算支持母乳, 但佢寻日至同我講, 話我最好生完多啲休息, 唔好半夜起身餵奶, 如果唔係身體好難復完. 佢建議泵出黎比工人或陪月餵...所以我先担心lor...;- ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊