少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

又話多, 又話難寫, 又話成日要做(其實1星期先寫一次), 每星期都係寫8個英文字母, 8個中文字, 聯線or填色一份姐.....佢都咁喊晒, 又唔肯寫....次次都又打又罵都好勞氣.....k1就咁第時點呀....真係唔識教~
各位有咩方法呀?教下我thanks..........:cry:

大宅

那8個中文字,8個字母,真的那麼重要?
讓媽媽不惜用打,用罵的方式換回?
十年後,孩子還不會寫那8個中文字,8個英文字母的機會有多大呢?
如果只是暫時不會,或暫時未會.真值得用打,用罵來教導嗎?

試想想:
若果要求你,每星期一次,每次半小時,用腳尖走路,你做得到嗎?會感困難嗎?
若果感到困難,你又有甚麼原因,會堅持下去?
小朋友若能明白,那份功課便變得有意義.
否則,這種面對功課的態度,只會讓小朋友更被動.更不願意學習.

明白做媽媽的都緊張子女的學業.但若果獲取了知識,卻賠上寶貴的親子關係,實在太不值得了.

原文章由 paiwai 於 07-8-4 15:46 發表
又話多, 又話難寫, 又話成日要做(其實1星期先寫一次), 每星期都係寫8個英文字母, 8個中文字, 聯線or填色一份姐.....佢都咁喊晒, 又唔肯寫....次次都又打又罵都好勞氣.....k1就咁第時點呀....真係唔識教~
各位 ...

水晶宮

這個年紀的小朋友是要培養其學習興趣及鼓勵,我個仔5歲,9月升K3,我都是用這個方法,記得他讀K1時,我也是用打罵形式,開始或者可以,但絕不能長期使用,我更坐在他身邊看著他寫,後來,他說想自己寫,不想我看著他寫,他說他寫完後會給我看,看見線條雖然不太漂亮,但總是過得去,老師也說不要隨便刷掉他的功課,所以的稱讚他做得很好,他很開心,更跑回書卓再繼績寫下去,那時,我開始醒覺之前的方法是不適合的,而小朋友也會感到壓力,於是在他往後學習的時候,我總是用有趣的方法引導他,稱讚他及鼓勵他,現在他總算願意做功課及溫習,有時更會自動自覺,我們已經很少為功課這個原因而影響親子關係。

Maria

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

8個英文字同8個中文字...每個字要寫幾多次先?
如果佢真係覺得多..分幾次做得唔得?

我仔4歲半...今年9月就k3啦...初初k2開始學寫字時..都幾辛苦架..佢係一日寫一page字..大約10個左右有時寫中文,有時寫英文..有時寫數字咁...雖然d字好easy..但係對佢地黎講就難架啦...果時我都係鬧又鬧過打又打過...不過後來明白...佢真係重細..比多d時間同心機教佢寫...依家都幾好丫...寫得幾快..唔駛成日鬧
我諗係到佢地掌握到寫字技巧時,佢地就唔會咁唔like寫字架啦..初期...忍下,比多少少心機啦..佢真係好累,咪捉住佢手同佢一齊寫囉...你隻手幫佢唔好手震...再等佢自己用力去寫..咁起碼佢會覺得媽咪幫佢教佢..佢地個心都好受d

大宅

原文章由 MariaTsui 於 07-8-4 20:43 發表
這個年紀的小朋友是要培養其學習興趣及鼓勵,我個仔5歲,9月升K3,我都是用這個方法,記得他讀K1時,我也是用打罵形式,開始或者可以,但絕不能長期使用,我更坐在他身邊看著他寫,後來,他說想自己寫,不想我看著他寫,他說 ...

maria tsui,
其實佢平時...我都好少擦亦有讚他, 但仔仔總有搵籍口唔想做肚餓,眼訓, 好多..好難寫....就係因為我都唔想用打佢係威嚇佢做...所以先令自己好勞氣又激氣, 我不是每天迫他做, 不過我每次佢話唔做, 我又同佢拖遲d做又不可行(怕成為習慣), 所以每次我一定要佢做晒先可以做其他野, 所以做十次功課有8次佢都係會扭下計, or同我對抗...真係攪到我好無心機教佢做...可能最主要係我無耐性la~~~真係要好好學習~~~有咩方法令佢對做功課有興趣d呢

大宅

原文章由 月希 於 07-8-4 21:11 發表
8個英文字同8個中文字...每個字要寫幾多次先?
如果佢真係覺得多..分幾次做得唔得?

我仔4歲半...今年9月就k3啦...初初k2開始學寫字時..都幾辛苦架..佢係一日寫一page字..大約10個左右有時寫中文,有時寫英文. ...

月希:
我個仔都4歲半la...不過佢今年先升k2 , 現在仲係k1(因為佢係大仔) , 功課係每星期先1次(因為幼兒中心) 即係中文字1個,英文1個,每個寫8次, 分開做都可以下次試下~~~
你個仔都係4歲半la...都能控制到支筆...唔知係咪我個仔是否寫得少, 4歲半都仲係...好難控制到支筆...本身佢個人都好心急...所以佢就好唔鍾意寫仔或填色~真係頭痛~~~

[ 本文章最後由 paiwai 於 07-8-4 21:37 編輯 ]

水晶宮

paiwai,

如果他說不懂寫,可能他真的不懂寫,我會捉住他的手一齊寫一至兩次,然後叫他自己寫,如果他說累,也可以用這方法,你教他兩個,他應該願意寫一個,然後讚他,說媽媽看見你寫得漂亮,可否再寫多一個,記住說時態度要誠懇及面帶笑容,當他再寫一個,然後再讚,更要告訴爸爸你寫得漂亮,要一邊鼓勵一邊稱讚,到最後完成,你要告訴他,媽媽很開心,因為你今天願意自己做功課,媽媽要獎勵你,最好送貼紙,當你送了2至3個後,要買一本封面很可愛的小簿仔,最好每頁只貼2-3個貼紙,讓他有空可以拿出來看,他就會有成功及滿足感,現在先要令他不怕做功課,如果安排到每日定時及熄電視做功課就最好,我都是最初這樣訓練個仔,現在可以做額外練習及串生字,雖然不是日日做,但最低限度只要我提他,他就願意自己熄電視入房做練習,再有問題,大家一齊交流下,你是不是全職媽,如果是,訓練他也比較容易。最後,記得要有耐性及笑容。

Maria

大宅

MARIA,
我讚得佢幾次...佢就悶架la...有時真係唔知用咩方法...無理由個個星期同佢講你做野我地去踏單車架~(我唔想佢為左去玩先做)
你講用獎貼子果d好似健康院3P教果d......其實真係要大人都好好耐性, 所以我自己都要比心機學下忍耐(唔知個仔係唔係似我無D耐性), 我要返工..平時都無咩時間教佢...係放工得幾粒鐘又要沖涼,煮飯...係星期日一日教佢做功課都覺得自己好無用, 教佢一陣坐定做功課都咁難....永遠正面,耐性加鼓勵就是最好的方法嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 paiwai 於 07-8-4 21:34 發表

月希:
我個仔都4歲半la...不過佢今年先升k2 , 現在仲係k1(因為佢係大仔) , 功課係每星期先1次(因為幼兒中心) 即係中文字1個,英文1個,每個寫8次, 分開做都可以下次試下~~~
你個仔都係4歲半la...都能 ...

係丫..我仔係 細仔..所以今年9月就k3啦...

其實小朋友每做10分鐘功課..就應該比佢休息一陣..因為佢地都重係學習緊點控制支筆..唔可以用我地大人寫字既基準對佢地
如果字真係難寫,捉住佢隻手教佢其實幾ok..我仔都係咁..寫下寫下...佢就開始識寫啦..依家暑期作業..我見有d學校未教既字..佢都可以睇住個字就寫到出黎...當小朋友掌握到點控制支筆...一切就會變得美好
獎貼子..我都有架..如果仔仔係半小時內做完功課,一小時內溫好書就有一張...不過佢一個月先儲到10張呢..因為我比得好嚴..如果做功課溫習期間比我鬧過都冇貼紙...所以佢一放學都會好合作..換好校服自己掛起佢..食完奶就即做功課..因為計好時間..過左個半小時佢就冇卡通睇.幾張野引誘佢..貼錢唔work都重有卡通...重有一樣野佢想要..咁佢就會努力

水晶宮

paiwai,

你是全職媽,要訓練他自己做功課是比較因難,但是不代表不成功,你可以在office hour打電話提他做功課,每一次將字數減少,如由8個減致至5個或3個,放工後看看是否做得到,如果他做到,就給他一個印花,如果做不到,放工後一齊做,盡量每次將字數減少,只要在和諧的氣氛下完成,都給他一個印花,如是者,儲夠5個印花,可以換禮物,禮物不需要實物,可以去"麥記",去公園,講故事或看心愛電視節目,而這些禮物平是盡量不給他,令他珍惜這些禮物,提升他增取這些禮物的意慾,星期日及公眾假期,多留點時間訓練他,但要記住,只要他完成了,就不要久不久又叫他做,換轉了是大人,功課做極都做不完,都會不開心及失去興趣,何況是小朋友,現首階段是令他有興趣做功課,重質不重量,當他願意做後,才增加數量,而你都要心平氣和地叫他做,因為他能感受你的情緒,如你緊張時間不足叫他快些做,他就可能會唱反調,如果他說累,可以給他休息5-10分鐘,但一定要坐在原來的坐位上,不做完不准行開,要他明白這是他的責任,如果真的夜了做不完,就讓他睡覺,要他自己向老師解釋,一個4歲的小朋友已經知道這是不對的,如你每之為他守尾門,就會變成是你的責任,這些事情在幼稚園階段發生總好過在小學發生,教小朋友是需要無比耐性,要知道只有你才會不離不棄地教導他,其實,這也算是訓練你的EQ及耐性,不要認為你令小朋友成長,在某程度上, 小朋友也令你成長,我是一位樂觀的人,所以也相信沒有教不好的小朋友,只要你有耐性及恆心,你的小朋友一定成才。我也是在跌跌撞撞中學習如何教導小朋友,願與各位媽媽共勉之。

Maria

大宅

MARIA & 月希:
多謝你地提點...我都盡力控制下我自己EQ....希望每個星期都有個愉快O既做功課時間喇~ 我急佢唔急真係好辛苦, 自己對佢情緒都差~好易嬲~好易文~不過我聽左你地意見....我都覺得舒服左...無咁嬲佢 (佢仲係細....又唔係個個小朋友都咁叻...佢又無咩耐性)同我一樣無咩EQ~~~:mrgreen: 都係我衰遺傳左D衰野比佢HEHE~~~

水晶宮

paiwai,

加油!努力!

Maria

水晶宮

paiwai,

加油!努力!

首頁

尾頁

跳至