跳至

首頁

尾頁

別墅

男仔同女仔學講野有冇分別? i mean快同慢...
我個仔都有時跟我講野,成日跟我叫”老公”
有時跟我老公叫”亞爸,亞哥”...
唱下abc歌,但句子就ma ma地

子爵府

浩揚仔未識講句子, 但單字算多左好多.

巴士, 的士, 貨車, 小巴, 車車 ....... (識認住黎講)
牛, 羊, 豬, 貓, 狗 ....... 好多動物名同叫聲都識 (睇書會自己講)
家庭用品, 動作字 .......

由 1 數到 10 , 由 10 數返到 1,
由 one 數到 ten, 由 a 講到 z. (全部自己數)
我地講人名, 佢識晒全家所有人 (包括公公婆婆爺爺嫲嫲) 個名的最後一個字. 同埋我地的英文名.
兒歌, 我地唱唱下停, 佢識唱埋我地漏左0個個字.
同埋間中會自己漏字地唱歌.

大宅

Benz, 寶馬,凌治,豐田,三凌,福士,萬士德..(佢望個標誌就知咩車)
1-10 (中/英)
九巴,城巴,新巴,小巴,的士,垃圾車,消防車.....仲有好多
好多動物都識
自己,爸爸,媽媽,公公,婆婆,舅父,姑姐,爺爺,姨婆......(中文全名)
背唐詩:詠鵝、憫農、靜夜詩
兒歌:ABC, 太陽伯伯, 小蝴蝶, letterland 拼音歌
A-Z 的 拼音 + 字音

說話時會用簡單句子:
- 我想食蘋果
- 唔該媽媽抱我
- 我想要波波
- 爸爸返工, 媽媽煮飯

感覺:
佢識講d飯 (好熱)
條毛巾 (好"鞋")
摸住我隻手話 (好滑 )
食雪糕會話 (好凍)
試過食完一塊寧檬,打哂冷震話 (好'孫')

男爵府

原文章由 LVictoria 於 07-8-6 15:32 發表
Benz, 寶馬,凌治,豐田,三凌,福士,萬士德..(佢望個標誌就知咩車)
1-10 (中/英)
九巴,城巴,新巴,小巴,的士,垃圾車,消防車.....仲有好多
好多動物都識
自己,爸爸,媽媽,公公,婆婆,舅父,姑姐,爺爺,姨婆......(中 ...

你個仔好勁呀,
維豬豬都仲係講d唔清楚ge單字o即,
借問聲你係點教ga,過兩招來好喎.

暑假.....咁就過咗一半啦.

別墅

My baby as well. Can only speak single word jar!

男爵府

畀面勳章

我個仔就識講一段段野囉,同埋佢撞親都會話到比我知佢撞到邊到,有事定無事同埋講到感覺出黎,佢又會唔知係咩黎既野就問:咩黎ga
如果佢知,佢就會話,咩黎呀..車車囉,咩黎呀..米奇,佢自己講個答案卞黎

大宅

我囡囡唔係特別SMART過人,不過講野就幾叻,佢E家已經講倒成句長句。如:點解WATER係呢度?XXX呢埋左喎, WATER擺係呢度喎....。Playgroup teacher 都話佢講野好叻。

我話佢知边D係的士,巴士,小巴,貨車,佢全部都認倒,有次同佢去大埔,D的士係綠色,佢竟然問我:點解的士係綠色GE? 因為我住九龍,佢平時見個D係紅色。真係好驚喜

大宅

維維豬,
其實個個bb都唔同,唔好話oscar好勁啦
不過我平時同佢講野時都會 咁 ....
eg. 見佢e呀鬼叫, 我就會講 [我想...] 來提佢開始說話時用呢兩個字, 來嘗試表達自己心事.
之後, oscar都會 講到 [我想.....媽媽抱]
大家唔一定讚同我的方法好, 但我就係咁教

男爵府

你地d 仔囡好勁呀 !!! 我芷霖最叻係大小肌肉發展, 佢成日都鐘意出街玩引體上升 !!! 至於佢講野都ok啦 ! 另外最鍾意dancing ! 同自創舞步 !
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

別墅

我果個叫佢數1-10 仲係無右幾個數字, 平日唱下ABC ,識得自己著鞋仔, 至於佢講野都ok啦

維豬豬

你個仔都好叻,

大宅

你地d小朋友都好叻呀...

我女就一般囉...3~5個字咁講野囉...而日常生活聽佢講得最多的句子就係佢自己讚自己:"好叻呀!""好靚呀!"我女遺傳左我d自大狂+面皮厚性格...慘...第日比人笑死...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

首頁

尾頁

跳至