在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

chan328,
你住屯門ga???我都要日日行屯門公路,日日1來1回都要7xkm,我仔囡都0係9龍塘返學,我個牌考左差唔多5年,,但我都係0岩0岩考到牌果時揸過2,3次棍波車,,之後一直都冇再揸,,係到上年囡囡開始返學我先開始揸車,,但都係自動波,最近架車撞左仲未整好,我要迫住揸棍波,,而家好辛苦,,,因為朝朝好多時都塞下車,,0係上斜塞我好驚,,,今日仲死火tim 好大壓力,,希望架車快d整好,,唔駛再吊極力子
不過我泊車都驚驚地,,,所以都唔敢周圍入d未去過0既car park

[ 本文章最後由 phoebe^^ 於 07-8-15 13:30 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

hi! 咁多位!我都係揸車接送返學放學多 講起泊位,街邊s位真係有壓力,成日驚自己車頭揩到前面車尾

公爵府

原文章由 李做咩 於 07-8-15 12:21 發表
Hello, 我都係18歲有車牌呀, 以前係加拿大雖然日日楂, 但條路又闊又少車, 行錯對頭線都唔驚(我試過幾次啦 ), 行highway都唔洗成日cut線, 泊車全部都front in無難度, 返嚟香港一次都未楂過, c6以為我楂 ...

渣多d會習慣架la,我都係咁操架,以前泊s位,後面又多車,泊唔到咪踏多個圈囉,轉頭又嚟過,e+我一手過ok架,有時都要2手

侯爵府

yes, I live in tuen mun gar, you too? You day day 九,龍塘返學又放學好甘wor! 我想間下早上返學時塞車嗎? 要揸幾耐gar? So i only plan to send my son to school in tuen mun la

原文章由 phoebe^^ 於 07-8-15 13:28 發表
chan328,
你住屯門ga???我都要日日行屯門公路,日日1來1回都要7xkm,我仔囡都0係9龍塘返學,我個牌考左差唔多5年,,但我都係0岩0岩考到牌果時揸過2,3次棍波車,,之後一直都冇再揸,,係到上年囡囡開始返學 ...

子爵府

chan328,
我仲要住龍鼓灘,,,由我屋企去我囡囡學校36km到啦,我8點3出門口,屯門公路多車囉,多數慢車,好少塞死,不過3號幹線落呈祥道就塞下啦,所以返學要9個字車程,不過放學就7個字可以返到屋企
但我而家揸架棍波,塞車好辛苦,上斜塞仲c,好驚溜後呀:-(

複式洋房

hi,我都係揸車送亞仔返學,你地揸手波定自動波嫁

大宅

你好叻呀!我都有5年棍波牌啦,我最叻就係夜晚o係工業村裹面兜圈,因為我老公好錫架車(多過錫我),又成日係我隔離鬧我,比大少少油都鬧到飛起,搞到我好大壓力,好驚,新手揸車出街已經好驚架啦,仲要加上佢係咁渴我,之後又試過燈位死火比後面d貨車佬呠我,上斜又試過溜後,最驚就係泊位(由其是街位),有時單程路後面有車跟緊個陣要泊個S位,比人係咁媽叉係咁呠,我試過泊到我火都黎埋,落車同我老公調位比佢泊,又驚斜路塞車,好大獲架嘛,係咁吊"極力子",我驚吊到又死火呀!
上個禮拜我老公賣左架棍波車,準備買返架自動波比我揸,希望到時唔洗咁籐雞啦...

原文章由 phoebe^^ 於 07-8-15 13:28 發表
chan328,
你住屯門ga???我都要日日行屯門公路,日日1來1回都要7xkm,我仔囡都0係9龍塘返學,我個牌考左差唔多5年,,但我都係0岩0岩考到牌果時揸過2,3次棍波車,,之後一直都冇再揸,,係到上年囡囡開始返學 ...

[ 本文章最後由 waiwing 於 07-8-19 18:06 編輯 ]

伯爵府

hi !各位媽咪

我都係自己揸車既全職媽咪,要車囡囡返學放學,我都係個女先揸車呀,因為我唔鐘意向香港揸車,因為常常慢行無得快,自己已經行快線,唔行慢線及中線ka la(因bus & taxi 把左),但大貨車行得慢用快線行&香港地燈位多,所以會無興緻向香港揸車.如果唔係果女,我會情願搭車.

複式洋房

原文章由 waiwing 於 07-8-19 18:04 發表
你好叻呀!我都有5年棍波牌啦,我最叻就係夜晚o係工業村裹面兜圈,因為我老公好錫架車(多過錫我),又成日係我隔離鬧我,比大少少油都鬧到飛起,搞到我好大壓力,好驚,新手揸車出街已經好驚架啦,仲要 ...

揸棍波係無自動波咁好揸嫁,但係安全d(因可以拖波)
你有多d路面經驗就唔驚啦,我之前都好驚,
而家好好多啦

子爵府

waiwing,
我唔叻呀,係迫住咋,之前一路揸自動波,而家揸棍波好大壓力,仲有朝朝行有段斜路係例牌塞車,,我想c呀

skyto,
我本身揸開自動波,不過架車撞左未整返好,而家迫住揸棍波,好苦:-(

複式洋房

原文章由 phoebe^^ 於 07-8-21 00:15 發表
waiwing,
我唔叻呀,係迫住咋,之前一路揸自動波,而家揸棍波好大壓力,仲有朝朝行有段斜路係例牌塞車,,我想c呀

skyto,
我本身揸開自動波,不過架車撞左未整返好,而家迫住揸棍波,好苦:-(

phoebe,如果真係好塞車停下等隻腳無咁疲累,
前面d車行再起步,我屋企都係好多斜路

伯爵府

我都好想揸車接/送阿仔返學放學...佢3/9開學
不過呀仔返好遠...一來油$貴+隧道費勁
2來我泊s位好唔掂...阿仔返學果度得咪錶...我
但係如果阿仔搭唔掂褓姆車最後都會揸low
平時我都係去吓街回程時揸...因為隻佬多數晚飯會飲酒
單獨湊仔開車最遠由上水去迪迪尼

子爵府

ritaor66,
你仔仔學校門口d位多唔多車ga???我泊位都唔掂,我囡學校門口又係s位,不過成日好多位,d車一接完放學就即走,所以我先唔怕咋,我而家放學都暫時俾我仔囡坐校車返,因為要我自己揸棍波行甘遠我有d驚,我仔囡返學都好遠,由誌鼓灘去9龍塘,坐校車平過我揸車好多,不過揸車快好多,唔駛佢地甘辛苦

[ 本文章最後由 phoebe^^ 於 07-8-21 15:38 編輯 ]

伯爵府

66,
揸啦, 唔好等阿仔咁辛苦
我都會學番車喇, 為阿女, 要加油

大宅

我個牌都考咗7年,印象中我揸過3次車,我諗我都係時候操返好手車 ,我老公成日話我都唔知考個牌黎做咩,咁又係

伯爵府

pianocalvin,
您覺唔覺, 好大部份d 老婆都係比老公迫去學車架
因為有架車0係shu, 只係佢drive 好似好waste
所以迫埋老婆學
但係weekday, 老婆唔會drive 返工
weekend 又一定係老公drive
都唔知學嚟做乜
好似我地d 全職, 要湊仔湊女返學學嘢
drive 個用處至叫大少少

原文章由 pianocalvin 於 07-8-23 00:39 發表
我個牌都考咗7年,印象中我揸過3次車,我諗我都係時候操返好手車 ,我老公成日話我都唔知考個牌黎做咩,咁又係

伯爵府

Sandy
我又唔係隻佬迫我去學車wor....反而係我果時成日同隻佬出街佢都飲到啤啤fu....咁我諗不如學車之後買車可以出完街安全咁車佢返屋企la...之後我都雪咗個牌3年先買車...係因為我搬咗屋返工好隔zip..(由屯門出大圍)坐車要轉3次起碼
跟住都係我揸車返工出入多...不過依家全職湊仔所以揸少好多,因為怕自己drive佢有咩事照顧唔到個仔呀....
原文章由 ymc2727 於 07-8-23 01:03 發表
pianocalvin,
您覺唔覺, 好大部份d 老婆都係比老公迫去學車架
因為有架車0係shu, 只係佢drive 好似好waste
所以迫埋老婆學
但係weekday, 老婆唔會drive 返工
weekend 又一定係老公drive
都唔知學嚟 ...

大宅

我都唔係老公迫去考車牌架,係我當時諗住搵D野學吓咋 ,但考到之後我老公就真係成日迫我揸車,我好多時都推佢話我好攰,做乘客舒服好多 ,有時一齊出去玩,佢想飲多兩杯都唔得,因為我都有少少唔記得點揸,佢就成日怨我唔學好手車,如果唔係佢就舒服好多咁話,依家想練好佢,係因為有時想車呀仔去街街玩,同埋佢下年讀K1,我想自己車佢返學

複式洋房

我學車是自己去學的, 當時不是老公(當時是男友)迫我學, 但現在是老公強迫我去渣車, 如老公出差, 我就要渣車車小朋友, 好在是附近地方及熟識(如學校, 呀媽家或老爺家)的地方, 到了假期一家是老公渣, 如老公坐在我旁邊由我渣車, 我覺得好大好大壓力, 如我自己渣載家人就好好多. 不過是我老公不斷叫我渣車, 我才敢渣, 否則我想我有牌等於無牌.

大宅

Hi, 咁多位媽咪
我啱啱先有左車牌2個月, 成三十幾歲先考
待呀女放完暑假, 就要開始我既接送生涯啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至